Какво и как: Истинската интимност

Интимност. Често се бърка със секса. Но хората могат да бъдат в сексуални взаимоотношения, без да са интимни. Сексът за една вечер, приятелите с облаги или сексът без любов са примери за чисто физически действия, които не включват интимност. Те са това, което са, но те не насърчават топлина, близост или доверие.

Истинската интимност предполага дълбоко познаване на друг човек и уверение, че той също ви познава дълбоко. Тя не се случва чрез разговор в бара или по време на прекрасен ден на плажа, или дори по време на секс. Тя не се случва през първите седмици и месеци на нова, вълнуваща връзка. Тя не се развива, когато единият партньор държи на връзката повече от другия. Не. Интимността, подобно на изисканото вино, отнема време, за да се задълбочи и отлежи. Необходимо е внимателно боравене и търпение от страна на всички участници. Тя изисква готовността да правите грешки и да прощавате такива в името на това да се учите.

Интимността е нещо, за което повечето хора копнеят, но не всеки открива или по-скоро създава. Защо? Защото интимността - истинската близост с друго човешко същество - може да бъде плашеща. За достигане до интимното ядро на една връзка се изисква двамата партньори да работят върху страховете си. Чрез редовно срещане с тях и преразглеждане на тези страхове, интимността узрява и отлежава с течение на времето.

Какво включва интимността:

Познание
Истински интимната връзка позволява на двама души да познават истинската си същност на най-дълбокото ниво. Те са се оглеждали в душата на другия и са намерили нещо, което ценят. Ценят го до такава степен, че то може да издържи на неизбежните различия, които съществуват между двама души.

Приемане
Нито един от двамата не чувства необходимостта да променя другия или себе си по фундаментални начини. О, да, малки промени винаги настъпват, когато хората заживяват заедно. Но нито един от двамата в двойката не си мисли: "Е, с времето ще го/я накарам да се промени".

Оценяване на различията
И двете страни разбират, че не е нужно да бъдат напълно еднакви, за да са близки. Всъщност, част от благодатта на взаимоотношенията се крие в откриването на различията и оценяването уникалността на другия. Изучаването на гледните точки на отсрещния се разглежда като възможност за разширяване на кръгозора.

Сигурност
Истинската интимност се случва, когато и двамата партньори се чувстват достатъчно сигурни, за да бъдат уязвими. Налична е подкрепа на слабостите на другия и празнуване на силните му страни. Двойката е сключила съгласие върху определението им за преданост и двамата се чувстват сигурни, че другият няма да наруши това разбиране.

Състрадателно решаване на проблеми
Слоновете не идват, за да заживеят в "хола" във връзката. Въпросите се посрещат с любов, състрадание и желание за ангажиране с каквито и да било проблеми. Двете страни работят в екип, за разрешаване на проблема, вместо в различни отбори, които се конкурират помежду си.

Емоционална връзка
Интимността нараства, когато двете страни остават емоционално свързани, дори когато има проблеми, които трябва да бъдат решени. Това не изисква нито един от двамата партньори да "стъпва по яйчни черупки" или да сдържа това, което наистина мисли, за да останат те свързани.
Как да подхранваме интимността:

Избирайте разумно
Първото правило за изграждането на интимна връзка е разумният избор. Ако се намирате във взаимоотношения, в които трябва да се откажете от това, което сте всъщност, нужно е винаги да се приспособявате или да правите фундаментални промени, за да бъдете приемливи, то връзката с този човек не е за вас. Още по-ясно е, че това е така, ако партньорът ви редовно ви обвинява, укорява, тормози или изисква да не поддържате близки отношения с други приятели. Ако това е така, то прекратете загубите си. Излезте от тази връзка. Бъдете на разположение за някого, който би ви почитал и подкрепял в това, което сте.

Разкривайте се
С развитието на новата връзка постепенно се разкривайте един пред друг - и най-атрактивните, и не толкова привлекателните черти на вашата същност. Бъдете готови да изложите базовите си вярвания, ценности и идеи, за да откриете реакциите на другия. Противоположностите първоначално могат да се привличат (както грешно се вярва), но те често са и семената на неудовлетвореността от връзката във времето. Изучавайте разликите си и решете дали те са интересни и вълнуващи, или разрушителни за взаимоотношенията. Уверете се, че различията не нарушават базовите ценности на нито един от двамата ви.

Oчертайте граница
Интимността изисква взаимоотношенията помежду ви по някакъв начин да се различават от всичките ви останали отношения. Много двойки очертават границата най-вече около секса. Други определят  интимността си по различни начини. Каквото и да е решението ви за това, що е вярност, то трябва да има нещо, което и двамата да приемате за сърцевината на това, което прави връзката ви по-специална, ценна и уникална от всички останали. Нужно е и двамата да сте съгласни, че границата е толкова важна, че нарушаването й ще разтърси самата основа на вашата двойка.

Развийте емоционална съзнателност 
Емоциите не са добри или лоши, но начинът, по който ги изразяваме, може да задълбочи или да разруши интимността. Неизбежно всеки от вас ще чувства гняв, болка или разочарование понякога, може би дори повече. Интимността изисква усвояване на начин за изразяване на тези чувства. Който начин да не бъде нито заплашителен, нито дистанциращ. Работете заедно за откриване на стратегии за успокояване на интензивните чувства, вместо да се оставяте да бъдете погълнати от тях. Сключете съгласие да работите за намирането и адресирането на корена на проблемите, вместо да избухвате или да се оттегляте.

Прегърнете конфликта
Да, прегърнете го. Пренебрегването на конфликтите рядко работи като средство за постигане на интимност. Каквато и да е причината за конфликта, когато бягате от него, вие просто го заравяте под земята. Там той загнива и в крайна сметка отново излиза на повърхността, но по непривлекателни и често враждебни начини. Конфликтът е сигнал, че има проблем, който трябва да бъде решен. Интимността изисква справяне с проблеми, но със смелостта и с вярата, че връзката е по-важна от кризата в момента.

Бъдете този, който искате партньорът ви да бъде
Лесно е да исквате някой друг да бъде разумен, състрадателен, верен, даряващ и щедър. Не е толкова лесно да бъдете такъв. Интимността изисква да правим всичко възможно да бъдем човек, с когото си заслужава да бъдем интимни. Не е необходимо да сме перфектни в това. Необходимо е да се стараем и да бъдем отворени за обратна връзка, когато пропуснем нещо в стремежа си.

Източник: cfssc.ca, psychcentral.com

Източник: framar

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини