23 °C

Скромен празник на града заради дупка в бюджета от над 2 милиона лева, орязват се и други разходи

С 2 000 980 лв. по-малко е приходната част в бюджета на община Димитровград, в резултат на извънредното положение, спрямо същия период от миналата година. Финансовото състояние на общината в резултат на кризата бе основната тема на днешната пресконференция, на която кметът Иво Димов  и главният експерт "Бюджет", Галя Делчева, дадоха детайлна информация по изпълнението на приходите и разходите на общинския бюджет. 

Един от основните приходоизточници в бюджета са приходите от ползване на пазари, тържища, тротоари, улични платна, местните данъци и такси и др. 700 000 лв. са само загубите от пазара, за периода в който той не работеше. От март до май Общината отчита 43% недостиг спрямо отчетените постъпления от местни приходи за същия период през миналата 2019-та година.
Извънредни разходи бяха направени от общината и по време на извънредното положение, за дейности по дезинфекция, облекла и консумативи, които възлизат на 101 696 лв. Допълнително още 20 250лв. са направените разходи по осигуряване на "Топъл обяд по време на извънредното положение", с които община Димитровград дофинансира  получаването на топла храна на още 236 човека от собственият си бюджет. Решението си кметът аргументира с мотива, че точно в тази ситуация трябва да се помага на хората, които се нуждаят от подкрепата и това е било направено.
"Предстои строго прецизиране на разходите, като основно ще намалим капиталовите разходи. Последните години хората свикнаха да правим улици, тротоари, парко места. Тази година няма да можем да направим такива. Ще прецизираме бюджета и по отношение програмата за Празника на града и мисля, че хората ще ни разберат.", каза още кметът на общината Иво Димов. Като обясни, че обстановката не позволява дългосрочното планиране на големи събития, които са обвързани с договори и авонсови плащания към изпълнителите и др.. Въпреки неясната обстановка, свързана с разпространението на Коронавируса, се обмисля една доста по-скромна програма за празника на Димитровград, 2 септември.

Кметът отчете и че по дарителската сметка на Общината са постъпили 23 210лв. дарения и благодари на фирмите и гражданите, които дариха средства и материали по време на извънредното положение. Отделно от събраните парични средства, общинта е получила и материални дарения, като маски и шлемове за лична защита.
 

Коментари в сайта (10)

 • 1
  Гр
  гражданин
  7 -2
  16:59, 10 юни 2020
  Питам за един приятел: Защо не пуснаха в неплатен отпуск по-голямата част от общинската администрация по време на ИП. Това можеше да доведе до икономии. Иначе Общината участва в разни проекти с голямо парично самоучастие , че и се "пъчи" с това. За едни три проекта колко милиона бяха, май само за парк "Марица е самоучастието около 1.5 млн лв."............
  • Гр
   гражданин 2
   1 0
   16:21, 11 юни 2020
   Някои от нас бяха в отпуска и само да ти кажа, че хората, които работят към общината и предприятията, не вземат хиляди. Ние нямаме ли семейства и деца, а? Дано някои ден да идеш там да работиш :D
 • 2
  Се
  Селянин
  2 -6
  17:38, 10 юни 2020
  Гражданино, добре е като коментираш и даваш акъл,... Виж коментара
  • Ти
   ти
   2 0
   19:49, 10 юни 2020
   Добре и че има разбирачи и пенкилери да ви изкарат заплатите на вас селяните! А също прочетете нещо повече преди да наливате акъл!?!?!
  • Гр
   Гражданин
   4 0
   22:56, 10 юни 2020
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • Аз
   АЗ
   0 0
   13:52, 11 юни 2020
   Това пък въобще не е вярно, интересно кой те информира
 • 3
  Ти
  Ти
  3 -1
  20:00, 10 юни 2020
  Участие на нашата Община за парк "Марица" - 1 554 033 лв. , участие за Театъра - 368 168 лв и третия е "Химик " участието е 557 168 лв . Грантове , ама друг път!
  • Аз
   АЗ
   1 0
   13:53, 11 юни 2020
   Ето че някой знае как стоят нещата
 • 4
  Ро
  Родител
  3 -1
  23:06, 10 юни 2020
  Да започнат да глобяват стопаните на кучета който се изхождат по детските площадки и тревни площи на който игарят нашите деца. Ще съберат доста приходи, че са рядкост тези който почистват. На забележка към една девойка днес да почисти след кучето си ми отговори то от 5 години се изхожда тук сега точно ви пречи. УЖАС
  • Чо
   Човек
   4 0
   23:33, 10 юни 2020
   Прав сте в случая , животинките нямат вина , какво им пречи на тези стопани да си почистят
   след изхождането на животинките, и те имат същите нужди както хората .
   Уж сме хора с разум а постъпваме животински !

Хороскоп за 04.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате енергията да направите всичко, което пожелаете сега. Това си личи от далече, но не пренебрегвайте желанията на близките си. Бъдете по-толерантни към тях, дори и да се двоумите, опитайте. Ще подобрите отношенията си, щом точно и ясно изразявате мислите и намеренията си.
04 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Творческите ви сили са в подем. Имате интересни идеи, които не трябва да оставяте без по-нататъшно развитие. В личен план около вас назряват вълнуващи събития, които ще се отразят благоприятно на атмосферата в семейството ви. Оградени сте с вниманието на хората, които обичате и това ви прави бодри и енергични.
04 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате основания да бъдете доволни от себе си. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно за да не ви изнервят излишно. По-често ще се радвате на добри поводи, благодарение на старанието си. Тази тенденция ще се задълбочи, правейки делата ви перспективни.
04 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще постигнете изпълнението на свое желание, стига то да е в полза на вас самите. В последно време пилеете много сили и средства в угода на другите, като забравяте за собствените си нужди. Постоянството ви в една връзка ще обърне нещата във ваша полза. Идеите ви ще се популяризират, защото са добри и имат отношение към добруването на повече хора.
04 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В отлична форма сте и успявате да се справите в необходимите срокове. Ваш близък ще ви изненада със свое решение, но по-добре ще е да обмислите реакцията си, за да не го засегнете. В личен план сте късметлии. Оказва се, че притесненията ви са били напълно неоснователни.
04 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Увереността в собствените ви действия може да ви изиграе лоша шега днес. Не се дистанцирайте от околните, с нищо не ги превъзхождате, освен с високото си самочувствие. Във ваша полза е да се приземите по-скоро. Семейството ви очаква повече внимание, предвид предстоящо семейно мероприятие.
04 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Семейна хармония сред приятна атмосфера ще цари в дома ви днес. Настроени сте добронамерено към всички и това до голяма степен ще запази семейния уют. Ще прекарате приятно, ако поканите приятели на обяд или вечеря и ги изненадате със свой специалитет.
04 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви плодотворен период в личен план. Без трудности ще реализирате стремежите си и денят ще изобилства от радостни поводи. Професионалните ви ангажименти ви отнемат много време и може би умората ще ви досажда.
04 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемайки се с неотложните си задачи, ще си осигурите време и за дома. Подготовката за предстоящо пътуване е в ход, но някои вече пътуват. За други от вас денят се свързва с нова интимна връзка или делово съдружие. Разумно изразходвайте енергията си, не се претоварвайте с нищо.
04 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не създавайте излишно напрежение с притесненията си, част от които ще се окажат по-маловажни, отколкото ги мислите. Истина е, че многото задължения ви уморяват и това се отразява на психическото ви и физическо здраве. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си.
04 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Особено важно за вас е да се осланяте на разума си, а не на чувствата. Ако успеете да овладеете емоциите си, само ще спечелите. Пречки от различен характер ще ви стимулират да потърсите и други възможности за реализация. Добре ще е да помислите за промяна на хранителния си режим и да наблегнете на повече движение.
04 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Избягвайте натоварващите съзнанието дейности, а се заемете с нещо приятно и релаксиращо. Любимият човек ще ви обгражда с внимание и обич. Споделете деня си с него и се наслаждавайте на онова, което имате. Духовното ви израстване е очевидно и заслугата за това е изцяло ваша. Давайте повече и не мислете, че нямате. Ще имате.
04 юли 2020
Последни новини