Скромен празник на града заради дупка в бюджета от над 2 милиона лева, орязват се и други разходи

С 2 000 980 лв. по-малко е приходната част в бюджета на община Димитровград, в резултат на извънредното положение, спрямо същия период от миналата година. Финансовото състояние на общината в резултат на кризата бе основната тема на днешната пресконференция, на която кметът Иво Димов  и главният експерт "Бюджет", Галя Делчева, дадоха детайлна информация по изпълнението на приходите и разходите на общинския бюджет. 

Един от основните приходоизточници в бюджета са приходите от ползване на пазари, тържища, тротоари, улични платна, местните данъци и такси и др. 700 000 лв. са само загубите от пазара, за периода в който той не работеше. От март до май Общината отчита 43% недостиг спрямо отчетените постъпления от местни приходи за същия период през миналата 2019-та година.
Извънредни разходи бяха направени от общината и по време на извънредното положение, за дейности по дезинфекция, облекла и консумативи, които възлизат на 101 696 лв. Допълнително още 20 250лв. са направените разходи по осигуряване на "Топъл обяд по време на извънредното положение", с които община Димитровград дофинансира  получаването на топла храна на още 236 човека от собственият си бюджет. Решението си кметът аргументира с мотива, че точно в тази ситуация трябва да се помага на хората, които се нуждаят от подкрепата и това е било направено.
"Предстои строго прецизиране на разходите, като основно ще намалим капиталовите разходи. Последните години хората свикнаха да правим улици, тротоари, парко места. Тази година няма да можем да направим такива. Ще прецизираме бюджета и по отношение програмата за Празника на града и мисля, че хората ще ни разберат.", каза още кметът на общината Иво Димов. Като обясни, че обстановката не позволява дългосрочното планиране на големи събития, които са обвързани с договори и авонсови плащания към изпълнителите и др.. Въпреки неясната обстановка, свързана с разпространението на Коронавируса, се обмисля една доста по-скромна програма за празника на Димитровград, 2 септември.

Кметът отчете и че по дарителската сметка на Общината са постъпили 23 210лв. дарения и благодари на фирмите и гражданите, които дариха средства и материали по време на извънредното положение. Отделно от събраните парични средства, общинта е получила и материални дарения, като маски и шлемове за лична защита.
 

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Гр
    гражданин
    7 -2
    16:59, 10 юни 2020
    Питам за един приятел: Защо не пуснаха в неплатен отпуск по-голямата част от общинската администрация по време на ИП. Това можеше да доведе до икономии. Иначе Общината участва в разни проекти с голямо парично самоучастие , че и се "пъчи" с това. За едни три проекта колко милиона бяха, май само за парк "Марица е самоучастието около 1.5 млн лв."............
    • Гр
      гражданин 2
      1 0
      16:21, 11 юни 2020
      Някои от нас бяха в отпуска и само да ти кажа, че хората, които работят към общината и предприятията, не вземат хиляди. Ние нямаме ли семейства и деца, а? Дано някои ден да идеш там да работиш :D
  • 2
    Се
    Селянин
    2 -6
    17:38, 10 юни 2020
    Гражданино, добре е като коментираш и даваш акъл,... Виж коментара
    • Ти
      ти
      2 0
      19:49, 10 юни 2020
      Добре и че има разбирачи и пенкилери да ви изкарат заплатите на вас селяните! А също прочетете нещо повече преди да наливате акъл!?!?!
    • Гр
      Гражданин
      4 0
      22:56, 10 юни 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • Аз
      АЗ
      0 0
      13:52, 11 юни 2020
      Това пък въобще не е вярно, интересно кой те информира
  • 3
    Ти
    Ти
    3 -1
    20:00, 10 юни 2020
    Участие на нашата Община за парк "Марица" - 1 554 033 лв. , участие за Театъра - 368 168 лв и третия е "Химик " участието е 557 168 лв . Грантове , ама друг път!
    • Аз
      АЗ
      1 0
      13:53, 11 юни 2020
      Ето че някой знае как стоят нещата
  • 4
    Ро
    Родител
    3 -1
    23:06, 10 юни 2020
    Да започнат да глобяват стопаните на кучета който се изхождат по детските площадки и тревни площи на който игарят нашите деца. Ще съберат доста приходи, че са рядкост тези който почистват. На забележка към една девойка днес да почисти след кучето си ми отговори то от 5 години се изхожда тук сега точно ви пречи. УЖАС
    • Чо
      Човек
      4 0
      23:33, 10 юни 2020
      Прав сте в случая , животинките нямат вина , какво им пречи на тези стопани да си почистят
      след изхождането на животинките, и те имат същите нужди както хората .
      Уж сме хора с разум а постъпваме животински !

Още новини

Последни новини