13 °C

Скромен празник на града заради дупка в бюджета от над 2 милиона лева, орязват се и други разходи

С 2 000 980 лв. по-малко е приходната част в бюджета на община Димитровград, в резултат на извънредното положение, спрямо същия период от миналата година. Финансовото състояние на общината в резултат на кризата бе основната тема на днешната пресконференция, на която кметът Иво Димов  и главният експерт "Бюджет", Галя Делчева, дадоха детайлна информация по изпълнението на приходите и разходите на общинския бюджет. 

Един от основните приходоизточници в бюджета са приходите от ползване на пазари, тържища, тротоари, улични платна, местните данъци и такси и др. 700 000 лв. са само загубите от пазара, за периода в който той не работеше. От март до май Общината отчита 43% недостиг спрямо отчетените постъпления от местни приходи за същия период през миналата 2019-та година.
Извънредни разходи бяха направени от общината и по време на извънредното положение, за дейности по дезинфекция, облекла и консумативи, които възлизат на 101 696 лв. Допълнително още 20 250лв. са направените разходи по осигуряване на "Топъл обяд по време на извънредното положение", с които община Димитровград дофинансира  получаването на топла храна на още 236 човека от собственият си бюджет. Решението си кметът аргументира с мотива, че точно в тази ситуация трябва да се помага на хората, които се нуждаят от подкрепата и това е било направено.
"Предстои строго прецизиране на разходите, като основно ще намалим капиталовите разходи. Последните години хората свикнаха да правим улици, тротоари, парко места. Тази година няма да можем да направим такива. Ще прецизираме бюджета и по отношение програмата за Празника на града и мисля, че хората ще ни разберат.", каза още кметът на общината Иво Димов. Като обясни, че обстановката не позволява дългосрочното планиране на големи събития, които са обвързани с договори и авонсови плащания към изпълнителите и др.. Въпреки неясната обстановка, свързана с разпространението на Коронавируса, се обмисля една доста по-скромна програма за празника на Димитровград, 2 септември.

Кметът отчете и че по дарителската сметка на Общината са постъпили 23 210лв. дарения и благодари на фирмите и гражданите, които дариха средства и материали по време на извънредното положение. Отделно от събраните парични средства, общинта е получила и материални дарения, като маски и шлемове за лична защита.
 

Коментари в сайта (10)

 • 1
  Гр
  гражданин
  7 -2
  16:59, 10 юни 2020
  Питам за един приятел: Защо не пуснаха в неплатен отпуск по-голямата част от общинската администрация по време на ИП. Това можеше да доведе до икономии. Иначе Общината участва в разни проекти с голямо парично самоучастие , че и се "пъчи" с това. За едни три проекта колко милиона бяха, май само за парк "Марица е самоучастието около 1.5 млн лв."............
  • Гр
   гражданин 2
   1 0
   16:21, 11 юни 2020
   Някои от нас бяха в отпуска и само да ти кажа, че хората, които работят към общината и предприятията, не вземат хиляди. Ние нямаме ли семейства и деца, а? Дано някои ден да идеш там да работиш :D
 • 2
  Се
  Селянин
  2 -6
  17:38, 10 юни 2020
  Гражданино, добре е като коментираш и даваш акъл,... Виж коментара
  • Ти
   ти
   2 0
   19:49, 10 юни 2020
   Добре и че има разбирачи и пенкилери да ви изкарат заплатите на вас селяните! А също прочетете нещо повече преди да наливате акъл!?!?!
  • Гр
   Гражданин
   4 0
   22:56, 10 юни 2020
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • Аз
   АЗ
   0 0
   13:52, 11 юни 2020
   Това пък въобще не е вярно, интересно кой те информира
 • 3
  Ти
  Ти
  3 -1
  20:00, 10 юни 2020
  Участие на нашата Община за парк "Марица" - 1 554 033 лв. , участие за Театъра - 368 168 лв и третия е "Химик " участието е 557 168 лв . Грантове , ама друг път!
  • Аз
   АЗ
   1 0
   13:53, 11 юни 2020
   Ето че някой знае как стоят нещата
 • 4
  Ро
  Родител
  3 -1
  23:06, 10 юни 2020
  Да започнат да глобяват стопаните на кучета който се изхождат по детските площадки и тревни площи на който игарят нашите деца. Ще съберат доста приходи, че са рядкост тези който почистват. На забележка към една девойка днес да почисти след кучето си ми отговори то от 5 години се изхожда тук сега точно ви пречи. УЖАС
  • Чо
   Човек
   4 0
   23:33, 10 юни 2020
   Прав сте в случая , животинките нямат вина , какво им пречи на тези стопани да си почистят
   след изхождането на животинките, и те имат същите нужди както хората .
   Уж сме хора с разум а постъпваме животински !

Хороскоп за 31.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
31 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
31 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
31 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
31 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
31 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
31 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
31 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
31 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
31 окт 2020
Последни новини