Страховете от зараза с коронавирус утихват, притеснения за личните финанси и икономиката на страната

Страховете от зараза с коронавирус постепенно утихват, но за сметка на притесненията за личните финанси и икономиката на страната - това е един от изводите от редовната изследователска програма на "Галъп интернешънъл" във връзка с коронавируса. Новите данни са от осмата поред вълна, която е проведена между 4 и 7 юни 2020 г. сред 850 пълнолетни българи.

Действията на правителството срещу коронавируса продължават да срещат одобрение, в същото време основна част от обществото осъзнава, че отговорността за здравето е най-вече лична. Физическите контакти и посещаването на обществени и социални събития все още предизвикват притеснение, но българите очакват нормализация във всекидневието си до края на годината, са други изводи на анализаторите.

Според данните от последния сондаж 51 на сто се боят или даже много се боят, че те или член на тяхното семейство може да заболее от коронавирус. 48 на сто по-скоро не се боят или съвсем не се страхуват. Между март и април страховете видимо нараснаха, но от април насам явно са спаднали и доминирането на тревогата над спокойствието е останало минимално, коментират от "Галъп". Общо 58 на сто днес по-скоро се съгласяват или съвсем се съгласяват, че заплахата от коронавирус е преувеличена, 39 на сто са на обратното мнение. Останалите се колебаят.

Непосредствено преди обявяването на извънредните мерки у нас още повече хора намираха заплахата за преувеличена - 72 на сто в средата на март, припомнят от агенцията и допълват, че по-късно явно е дошъл и по-трезвият поглед, който е налице и сега.

72 процента от анкетираните смятат, че заплахата от коронавирус у нас вече е под контрол, 24 на сто са на обратното мнение. Данните обаче предхождат новините за огнища на заразата в някои градове, уточняват от "Галъп".

Общо 77 на сто са по-скоро съгласни или напълно съгласни, че правителството се справя добре с коронавируса. България остава показателна за световната тенденция властите да получават допълнителна ситуативна подкрепа във връзка с коронавируса. В същото време сериозно мнозинство от 83 на сто осъзнава, че всеки един сам носи отговорността за здравето си, а не правителството.

64 на сто заявяват, че ограничават посещения на кино, театър, концерти, 55 на сто - че ограничават ходенето по заведения, и също толкова - по молове и по спортни събития. Пътувания в страната и събирания ограничават по 54 на сто. 41 процента казват, че по възможност се стремят да ограничават и излизането от къщи.

Разбира се, повечето от тези отговори съдържат и доза декларативност, но в същото време показват, че има обществена съзнателност, уточняват анализаторите.

Според данните 51 на сто от запитаните твърдят, че доходите им са намалели заради коронавируса. 61 на сто очакват нормализация на живота у нас до края на годината, а 35 процента са с противоположни очаквания. В тези данни вероятно личи повече надежда, отколкото прогноза, коментират от "Галъп" и заключават, че българите очевидно вече търпят сериозни загуби заради кризата и се уповават на скорошна нормализация.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини