Как да разберем, че ни липсва определен витамин и да го компенсираме

Дефицитът на витамини е един от най-важните фактори, влияещи неблагоприятно на човешкото здраве. Проявите на хиповитаминоза могат да приличат на симптомите на сериозни заболявания. Но, за щастие, елиминирането им е съвсем просто.

Както знаете, витамините са необходими за пълноценното функциониране на организма. Те могат да бъдат набавени с помощта на специални таблетки, но е по-добре да се усвояват от храната. Но как да разберете, че тялото страда от хиповитаминоза?

Недостиг на витамин А

Недостигът на витамин А води до редица симптоми, като сухота и зачервяване на очите, сухота и напукване на устните, особено в ъглите на устата, кафяви петна по кожата и сухота на кожата. Дефицитът на ретинол може да причини чувствителност към вирусни инфекции като морбили, варицела и пневмония.

Плодовете, които помагат за преодоляване на дефицита на витамин А, включват: кайсии, грейпфрут, диня, папая и сини сливи. Препоръчителни зеленчуци: моркови, спанак, червени чушки, домати, броколи, аспержи, зелен фасул, зелен грах, зеле и брюкселско зеле, сладки картофи и салата.

Дефицит на витамин В

Анемия, депресия, замаяност, умора, чревни разстройства, главоболие, психични разстройства, постоянно напукани устни, изкривяване на гръбначния стълб са само част от проблемите, които се появяват поради недостиг на витамин В12 в организма.

Възниква себореен дерматит, включително при дефицит на витамин В6. Раздразнението и болезнеността на езика се появяват при липса на витамини В3 и В2.

Сухите, разцепени краища на косата и пърхотът често могат да бъдат признаци на липса на витамини В2, В6, цинк, магнезий и биотин. Загубата на коса сигнализира за липса на витамини B5 и B9. Продължителната липса на витамин В6 в организма също води до депресия.

Източници на витамини от група В: слънчогледови семки, пълнозърнести храни, боб, соя, грах, сирене тофу, пивоварна мая, ядки, пшеничени кълнове, гъби, спанак, броколи, аспержи, мляко, брюкселско зеле, свинско месо, яйца, бяло месо, агнешко месо, фъстъци, картофи, риба, моркови, малини, пъпеш, патладжан, грах, лешници, фъстъчено масло, извара, авокадо, домати, леща и други.

Дефицит на витамин С

Дефицитът на витамин С обикновено се проявява чрез спонтанно кървене, зачервяване, суха кожа, понижен имунитет и чести настинки, болки в ставите, кариес, дори депресия.

Контролът на тези симптоми и премахването на дефицита на витамин С се осъществява с помощта на следните продукти: цитрусови плодове, горски плодове, ананас, ябълки, грозде, папая,  киви, череша, диня, броколи,  червена, люта и зелена чушка, карфиол и бяло зеле, спанак, магданоз, мащерка, аспержи, моркови. Напитки, съдържащи витамин С: чай от шипка, хибискус, ехинацея, джинджифил и зелен чай.

Дефицит на витамин D

Витамин D би могъл да се нарече слънчев витамин, тъй като неговият дефицит често се причинява не от нездравословно или неправилно хранене, а от липса на слънчева светлина. Произвежда се от човешкото тяло само под въздействието на ултравиолетовата радиация. Ниското му съдържание води до рахит, когнитивно увреждане при възрастни хора, астма или дори рак.

Витамин D е от съществено значение за костната плътност и усвояването на калция, друг важен елемент на здравето. Това вещество обаче може да се получи и по естествен начин, като се яде рибено месо,  яйчен жълтък, млечни продукти и зърнени храни.

Недостиг на витамин Е

Много хора са бдителни за вече изброените витамини, но често забравят за витамин Е. Това вещество играе важна роля за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, рак, дори появата на симптоми на болестта на Алцхаймер и помага на скелетните, сърдечните и гладките мускули да функционират правилно.

Да не говорим за факта, че помага за хидратирането на кожата и предотвратява нейното стареене, а също така помага за излекуване на акне. Симптомите на недостиг на витамин Е са: мускулна слабост, загуба на мускулна маса, нарушение на походката, проблеми със зрението, парализа на очните мускули, ненормални движения на очите.

Естествените източници на витамин Е са представени от орехи, лешници, бадеми, шам-фъстък, авокадо, спанак, пълнозърнести храни, черен дроб, яйца, горчица, листа от цвекло, както и растителни масла - зехтин, соя, слънчоглед, царевица, пшеничен зародиш.

Недостиг на витамин К

Витамин К е също толкова важно вещество, той играе роля в процеса на коагулация на кръвта и чревната функция, подпомага синтеза на остеокалцин, който е необходим за кристализация на калций в костите и предотвратява остеопорозата.

Недостатъчното му количество намалява нивото на инсулин, създавайки проблеми с регулирането на глюкозата в кръвта.

Естествени източници на витамин К:  зелен чай, коприва, овесени трици, аспержи, броколи, бял и карфиол, пиле, салата, шафран, соя, кисело мляко, масло, черен дроб, яйчен жълтък.

За да нямате здравословни проблеми в бъдеще, сега е необходимо да приемете сериозно вашата диета и да се опитате да я обогатите с полезни продукти, доколкото е възможно.

Източник: zdrave.to

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини