"Индиана Джоунс в света на изкуството": Наскоро задигната картина на Винсент Ван Гог все още е невредима

Следовател, специализиран в разследване на случаи с откраднати произведения на изкуството съобщи, че се е добрал до снимки, доказващи, че наскоро задигната картина на Винсент Ван Гог все още е невредима, предаде Франс прес.

Артур Бранд се прочу с прозвището "Индиана Джоунс в света на изкуството", припомня агенцията. След тримесечно разследване, той е получил фотоси на откраднатото през месец март платно "Градината на енорийския свещеник в Нюнен през пролетта на 1884 г."

Често творбите с висока стойност биват унищожавани от открадналите ги злосторници, след като разберат, че не могат да ги продадат. Притесненията на Артър Бранд били именно в тази посока. Но по време на проведеното от него разследване, той се добрал до две снимки на произведението. На едната фигурирала до картината и първа страница на  "Ню Йорк таймс" от 30 май тази година. На втория кадър бил заснет гърбът на платното, който представлява нейната "визитна картичка" с имената на притежателите й.

Предполага се, че с тези фотоси злосторниците са търсили клиенти за евентуалното пласиране на творбата, оценена на 1-6 милиона евро.

Картината беше открадната на 30 март от неизвестни извършители, които успели да проникнат с взлом в неработещия през последните дни заради коронавируса музей "Сингър Ларен". Картината е била взета под наем от музея на Грьонинген.

"Шокиран и невероятно ядосан съм от случилото се", каза тогава на пресконференция директорът на музея Ян Рудолф де Лорм. "Тази красива и вълнуваща картина на един от най-великите ни художници е открадната, отнета е от обществото. Това е много лошо за музея в Грьонинген, много лошо е за музея "Сингър", но е ужасно за всички нас, защото изкуството съществува, за да бъде виждано и споделяно с нас, да вдъхновява и да ни успокоява, особено в тези трудни времена", добави той.

Полицията съобщи, че крадецът или крадците са счупили стъклена витрина, за да проникнат в музея. Това задействало аларма, но когато полицията пристигнала на място, картината била изчезнала и нямало и следа от този, който я задигнал. Следователи разпитваха обитатели на съседни сгради, проучваха и видеозаписи.

Преди да бъдат въведени ограничителните мерки заради пандемията, в музея бе изложена експозицията "Огледало на душата. От Тороп до Мондариан", подготвена съвместно с Райксмузеум.

В музея "Сингър Ларен" е изложена личната колекция на американците Уилям и Ана Сингър, съдържаща предимно творби на неоимпресионизма, експресионизма и кубизма.

Музеят не за пръв път бе атакуван от крадци. През 2007 г. бяха задигнати седем скулптурни творби от градината му, сред които и бронзово копие на "Мислителят" на Огюст Роден. Няколко дни по-късно скулптурата бе открита, но с липсващ крак.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини