Apple се отказва от процесорите на Intel за Mac. Нов облик за iPhone

Apple Inc. вече ще продава компютрите си Mac с процесори със собствен дизайн, давайки знак за край на 15-годишния алианс с Intel Corp. Първите Mac с процесори на Apple ще дебютират в края на тази година, съобщи по време на конференцията за разработчици WWDC главният изпълнителен директор Тим Кук.

"Когато правим смели промени, то е поради една проста причина: за да правим по-добри продукти", каза Кук. От думите му стана ясно, че в момента Apple все още работи с Intel по някои модели, но в крайна сметка всички потребителски Mac ще преминат на ARM-базирани процесори.

Новите чипове ще подобрят сигурността и живота на батерията на линията Mac. Промяната е значима и за разработчиците, които ще трябва да пренапишат програмите си. В началото все пак ще има възможност за използване на стар софтуер, писан за предходната архитектура. Microsoft и Adobe вече са започнали да обновяват Office и Photoshop, стана ясно снощи.

Нов облик за iPhone

На WWDC Apple традиционно представя новите версии на операционните си системи, а снощното издание не бе изключение. iOS 14 за iPhone предлага интересни промени в облика на операционната система, а Bloomberg ги нарича "най-драстичните" от представянето на телефона през 2007 г. Потребителите вече ще могат да поставят т. нар. widgets на екрана между иконите с различна информация и размер.

Входящите обаждания вече няма да заемат целия екран, а с iPhone и Apple Watch вече ще може да отключвате и палите автомобила си - стига той да поддържа подобна технология.

Apple Watch пък вече ще следи съня ви - както и дали и как си миете ръцете.

Най-значителните промени обаче са при Mac. Apple пуска обновена версия на MacOS, която ще носи името Big Sur. Именно при нея промените във външния вид са далеч по-значителни, като дизайнът наподобява iPhone и Ipad. Новите версии обикновено достигат потребителите през есента.

Партньорството между Apple и Intel започна през далечната 2005 г., когато Стив Джобс реши да изостави предходните PowerPC процесори. През последните години обаче скоростта и ефективността на мобилните процесори на Apple за iPhone и iPad, чиито дизайн е дело на самата компания, растат неимоверно бързо. В същото време Intel не успява да отчете подобно подобрение, което явно не се харесва на мениджърите в Купертино.

Идеята съвсем не е нова - още през 2012 г. Apple обмисляше подобна промяна, според Bloomberg. Засега не е ясно кои модели ще получат новите процесори първо. След съобщението акциите на Intel останаха без промяна, а тези на Apple поскъпнаха с 2%.

Mac вече не е ключов източник на приходи за компанията, както преди, но все пак Apple продава по около 20 млн. годишно, което ѝ носи приходи в размер на около $25 млрд. Компютрите са ключови и за професионалния пазар, който пък подпомага покупките на други устройства като iPhone, AirPods, Apple Watch и други.За Intel щетата е по-скоро символична, отколкото финансова. Снабдяването на лаптопите Mac с чипове представляват около 5% от приходите на Intel. Притеснението за компанията е, че ходът на Apple ще окуражи и други производители да направят подобна стъпка. Анализатори обаче не смятат, че към момента друг производител, освен Apple, има експертизата и средствата за такъв ход.

Intel остава най-големият производител на чипове в света, като конкурентът AMD, чийто дял расте през последните две години, все пак не може да отчете и 10% от приходите на първата.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини