С народни обичаи, музика, танци и детски работилнички бе отбелязан Еньовден в Димитровград - ВИДЕО

    На 24 юни /Еньовден/ се проведе концерт-спектакъл "Традициите и обичаите съществуват и днес“, посветен на празника Еньовден парка пред „Детски и младежки център“. Деца и родители видяха възстановка на обичая Еньова буля - български народен момински обичай, свързан с гадания за женитба, здраве и плодородие.

    В страхотни български носии от различни фолклорни области бяха облечени петте водещи, които запознаха присъстващите с традициите на Еньовден и различни предания и легенди. В празника се включиха деца от Танцов състав "Гайтанче", Клуб по танци "Dance Fit" и Вокална група "Усмивка", които изпяха и изиграха традиционни български песни и танци.
    Работилничките на занаятите за плъстене на вълна, оцветяване на традиционни български носии и грънчарство бяха отрупани с деца, които с удоволствие научиха как се изработват керамични изделия, вълнени плъстени цветя и сърца и още куп интересни традиции.
    На финала на празника се изви кръшно българско хоро, а всеки присъстващ имаше възможност да се "промуши" през Еньовия венец за здраве и късмет.
    По време на спектакъла организаторите запознаха с повериятя и притчите публикта, че Еньовден се чества на 24 юни, когато Православната църква отбелязва рождението на Св. Йоан Кръстител, наричан още Предтеча. На този празник християнският свят се отдава на езически ритуали – къпане, прескачане на огън, танци, гадаене и бране на билки.
    Според разпространеното поверие, в полунощ срещу Еньовден небето се отваря и стават чудеса. Сънищата са пророчески. От мястото, където има заровено богатство, излиза син пламък. Звездите слизат на земята и се къпят в застиналите вълни на морето. Вярва се, че преди да “тръгне към зима”, слънцето се окъпва в изворите и реките и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада от него, е с особена магическа сила.
    Затова през тази нощ водата в реките и кладенците на Еньовден е лечебна и магическа. След като се изкъпе във водите, слънцето поема своя обратен път към зимата. Народът вярва, че сутринта на празника, когато изгрява слънцето, то “трепти” и “играе”. И който види това, ще бъде здрав през цялата година.
    Всеки от нас, преди изгрев слънце на Еньовден трябва да се измие с лековитата роса или течаща вода, за да бъде здрав през цялата година.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини