Броят на позитивните в завода за авточасти расте, но хората се страхуват за работата си, а не от вируса

Във вторник, 30 юни, заводът за авточасти „Хроновски“ в Смолян възобнови работа с една смяна работници от 220 души, всички те имат отрицателни резултати от PSR изследването, обявиха от ръководството. Днес само един човек е проявил симптоми по време на работа- бил с температура и веднага е изпратен вкъщи.

Към 30 юни 380 работници /от общо 750 души персонал/ са изследвани, за сега тестовете на останалите са преустановени, а ръководството на предприятието е взело решение през следващите две-три седмици да се работи само с тези 220 души, които са преминали изследването и нямат позитивен резултат.

На работа няма да се викат и тези, които не са преминали през лабораторни изследвания, уточняват от ръководството на фирмата.

Работниците и служителите обаче са притеснени много повече за работата и прехраната си, от колкото от множеството положителните проби в завода- огнище. Масово е мнението, че емидемията един ден ще свърши, но в региона на Смолян работа трудно се намира, възможностите са малко, а заради заразата още повече са намалели и се страхуват за препитанието си.

От ръководството на завода очакват още положителни проби, какъв ще е броят им ще стане ясно по -късно. Управленският екип на фирмата не потвърди информацията, че положителните тестове на техни работници към днешна дата вече са 87, което на практика би означавало нови 30 позитивни на ковид-19 само за един ден от 29 до 30 юни.

В завода са въведени засилени мерки срещу разпространение на вируса- масова дезинфекция, спиране на служебните автобуси, служителите пътуват със собствен транспорт, след като анализът показал, че са основно място за предаване на вируса заради струпването на хора.

„Очаквам повече положителни, от колкото са официалните към момента 57.“, каза главният мениджър Костадин Христов.

Припомняме ,че от петък /26 юни/, когато станаха известни първите позитивни резултати, до вторник /30 юни/ предприятието не е работило, от днес работата с една смяна е възобновена.

Въведени са строги противоепидемични мерки и собствени допълнителни инициативи на фирмата, установени са повече почивки за персонала, за да не се събират по много на едно място, намален е капацита на поточните линии, за да се осигури по- голямо разстояние между работниците. По три пъти на смяна се мери температурата.

Ръководството е провело и поредица срещи със служителите, които са предупредени незабавно да предупредят и сигнализират, ако имат оплаквания, за да се намали максимално разпространението на инфекцията.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини