Руският патриарх Кирил призова за запазване на неутралния статут на храма "Св. София" в Истанбул

Руският патриарх Кирил призова за запазване на неутралния статут на храма "Света София" в Истанбул, който представлява символ за милиони християни от цял свят, съобщи ТАСС, като се позовава на съобщение на пресслужбата на патриарха.
"Дълбоко съм обезпокоен от призивите на някои турски политици за преразглеждане на музейния статут на храма "Света София", един от най-големите паметници на християнската култура (...) Надявам се на благоразумието на държавното ръководство на Турция. Запазването на сегашния неутрален статут на "Света София", един от най-големите шедьоври на християнската култура, храм-символ за милиони християни по цял свят, ще послужи за по-нататъшното развитие на отношенията между народите на Русия и Турция, на укрепването на междурелигиозния мир и съгласие", се казва в съобщението.

Патриархът допълва, че в историята отношенията между Русия и (църквата на) Константинопол са били различни, но опитите за унижение на духовното наследство на Константинополската църква (Вселенската патриаршия - б.ред.) се възприемат от руския народ с тъга и негодувание.

"Дълг на всяка цивилизована държава е да запазва равновесието: да примирява противоречията в обществото, а не да ги изостря, да помага за обединението на хората, а не за разделението им", отбелязва руският патриарх.

От своя страна главата на Гръцката православна църква, Атинският архиепископ Йероним, прогнозира, че турците няма да посмеят да превърнат "Света София" в джамия, съобщи в електронното си издание гръцкият вестник "Катимерини".

В интервю за телевизия "Месогиос" Йероним казва: "Те (турците - б.ред.) си играят с каквато игра им падне в ръцете. И това е една игра. Мисля, че няма да посмеят".

Като цитира АНА-МПА, вестникът съобщава още, че членове на световната християнска младеж са отправили призив към турския президент Реджеп Тайип Ердоган да запази музейния статут на храма.

Членове на християнската младеж от САЩ, Канада, Русия, Украйна, Австралия, Германия, Грузия, Армения, Гърция, Кипър, Казахстан, Узбекистан, Молдова и Беларус са участвали в интернет конференция в събота, посветена на съдбата на храма. Те са отбелязали значението на запазването на музейния статут на храма и са подчертали огромната му стойност и символизма му като паметник на световното културно наследство за цялото човечество. Младежите подчертават, че от 1935 г. Турция в знак на уважение към християните от цял свят държи отворени за свободен достъп портите на "Света София" и призовават президента Ердоган да запази съществуващия статут.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини