В Пловдив започна изграждането на първия в България международен научен център за върхови постижения, финансиран директно от ЕС

В Пловдив започва строителството на първия в България Международен научен център за върхови постижения, финансиран директно от Европейския съюз. Проектът "ПлантаСИСТ Създаване на Център по Растителна Системна Биология и Биотехнология за превръщане на фундаменталните научни изследвания в устойчиви био-базирани технологии в България" се ръководи от двама българи - доц. Цанко Гечев и доц. Милен Георгиев.

Ритуалната първа копка направиха кметът на града Здравко Димитров, заместник-министърът на образованието Карина Ангелиева и ръководителите на проекта. Той трябва да се изпълни в рамките на 7 години и е на стойност 15 милиона евро, които са осигурени от европейската програма "Хоризонт 2020", подпрограма - WIDESPREAD-TEAMING. А през ОП НОИР българската държава инвестира други 15 милиона евро в сгради и оборудване.

Центърът ще се намира в район "Тракия" върху близо 24 дка площ. PlantaSYST е резултат от съвместната работа на три български и два германски института - Институт по молекулярна биология и биотехнология и Институт по зеленчукови култури "Марица" - Пловдив, Институт по микробиология при БАН, Потсдамски Университет и Институт по молекулярна растителна физиология "Макс Планк", Потсдам-Голм.

До момента са направени изследвания в един голям спектър в областта на растителната биотехнология, на системната биология, на биологията на развитието, физиологията на стреса, уточни доц. Гечев. Относно контактите с бизнеса той добави, че се поддържат контакти с над 10 компании от страната и чужбина, като с някои от тях има съвместни проекти. Бизнесът е много важен за нас, тъй като той ще ни осигури дългосрочната устойчивост и ще разшири спектъра от дейности, които могат да се правят съвместно, каза още Цанко Гечев.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини