Playboy издава новела на Набоков

Последната творба на Владимир Набоков "Произходът на Лаура", ще бъде издадена тази година, а Хю Хефнър спечели на търг ексклузивните права да публикува откъс новелата. 5000 думи от творбата на Набоков ще радват читателите на най-популярното мъжко списание в САЩ

Излизането на новелата се определя като литературното събитие на годината. Владимир Набоков, който умира през 1977 г., е имал дълго сътрудничество с "Плейбой", а компанията публикува на части романа му "Ада" през 1969 г. След това на страниците на списание излизат и няколко интервюта с писателя, в които той обсъжда споровете, възникнали около противоречивостта на най-известната му творба –"Лолита".

Въпреки това обаче Набоков няма как да е доволен от решението на наследниците му да продадат правата за издаване на незавършената му последна книга. Предсмъртното желание на писателя е било ръкописът да бъде унищожен. До миналата пролет "Произходът на Лаура" бе държан в сейф, като светът не знаеше дори за съществуването на новелата. През първата половина на миналата година обаче синът на Владимир Набоков Дмитрий реши да извади книгата на пазара, като избра световноизвестният литературен агент Андрю Уили да открие подходящ купувач.

Новелата разказва за академик с наднормено тегло, който встъпва в нещастен брак със случайна и хаотична жена. "Плейбой" откупи правото да издаде откъс от "Произходът на Лаура" на 10 ноември - седмица преди излизането на книгата. Цената на сделката обаче остава неизвестна.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини