Призиви ЕП да наложи вето на историческата сделка на евролидерите

Споразумението за бюджета бележи "историческо дъно" на отделяните средства за изследвания и иновации.

Това алармира Курт Декетелеер, председател и генерален секретар на LERU (Лигата на европейските научноизследователски университети), цитиран от "Политико".

"Единственият исторически елемент, който LERU вижда, е, че предложените средства за изследвания, иновации и здраве са орязани по безпрецедентен начин", подчерта представителят.

Според Декетелеер Европейският парламент трябва да отхвърли споразумението, с което евродепутатите ще "докажат колко струват".

По думите му резултатът е в "пълно противоречие" с приоритетите на ротационното европредседателство на Германия и на Европейската комисия. Той попита дали председателят на Европейската комисия Фон дер Лайен осъзнава, че няма как да се прокара дневният й ред за климата и цифровизацията с тези огромни съкращения на парите за изследвания и иновации. 

Междувременно евродепутатът от "Обнови Европа" Ги Верхофстат заяви, че са необходими пет големи промени в сделката на евролидерите, за да бъде одобрена от Европейския парламент: собствени ресурси, което трябва да започне веднага; реален механизъм за върховенството на закона; инвестиции за намаляване на съкращенията в европейски програми; прекратяване на отстъпките и реално управление от страна на ЕП.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини