Почитаме паметта на светите Седмочисленици - просветители

На 27 юли православните християни почитат паметта на светите Седмочисленици - това са просветителите на славянския народ светите равноапостоли Кирил и Методий и техните ученици - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Църквата е отредила този ден за общото им почитане, независимо, че в църковния календар за всеки от тях е отреден отделен празник.

Оценила по достойнство делото на просветителите, църквата определя общ ден за почитането им, с което засвидетелства своята признателност. Светите братя и техните ученици извеждат славянските народи от мрака на езичеството и на религиозното неведение. Книжовната и проповедническата им дейност ги превръщат във възродители на народната душа.

След смъртта на светите равноапостоли Кирил и на Методий учениците им бягат от гоненията и пристигат в България, където намират спасение и подкрепа. Изгонени от немското духовенство в Моравия, те намират закрила от българския владетел цар Борис I. Свети Климент Охридски умира последен от Светите Седмочисленици, а датата на неговата кончина е отредена за всеобщото им честване.

На този ден християните отдават почит и към паметта на св. великомъченик Пантелеймон, лечител и чудотворец.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини