21 °C

Стадо отровени крави край река Марица в Димитровград, спряна е водата на населените места по поречието й - ВИДЕО

  Днес към 17:30 на телефон 112 е постъпил сигнал за умрели крави, които са пили вода от канал, вливащ се в река Марица край Димитровград. Моментално е задействана системата за ранно оповестяване на населението за Общините по поречието на река Марица на юг от Димитровград, общините Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград. 

  Всички кметове на общини и населени места по поречието на реката са уведомени да наблюдават реката. Продължават да се уведомяват животновъди, земеделски производители и рибари да не допускат животни и хора в близост до реката. Уведомен е и Националният оперативен център.
   
   
  Спешно бе свикан Областният кризисен щаб в община Димитровград и всички институции. Кризисният щаб заседава до 21 часа тази вечер, след което обявиха мерките, които са предприети.

  Спряно е водоподаването на всички населени места по поречието на река Марица, чиито вододайни зони са в близост до реката, в която са се излели отровите от канала край Димитровград. Населените места ще останат без питейна вода, докато се направят всички проби и се отхвърли опасността за населението. Кметът Иво Димов заяви, че няма абсолютно никакви притеснения за водата на Димитровград и тя не е замърсена, водоизточниците на града са на запад по реката и няма как те да бъдат замърсени.

  Водоподаването от река Марица е спряно в 48 населени места от областта. Четири от тях са в община Любимец, шестнадесет в община Свиленград, включително и в града, шест в община Симеоновград, десет в община Димитровград и дванадесет в община Харманли. Водата ще бъде спряна до излизане на резултатите от взетите проби.

  Вероятно става дума за залпово замърсяване (моментно замърсяване с много висока концентрация), което много бързо се е разсеяло по течението на реката, защото няма информация за измряла риба в р. Марица. Обласният управител на Хасково, Стефка Здравкова заяви, че всички общини и кметове, които могат да бъдат засегнати, са информирани своевременно и призовава хората да перустановят посещението на река Марица до излизането на всички проби и отхвърлянето на вероятността за замърсяване. 

  28-те крави са умрели във водата на р.Марица край Димитровград, минути след като са пили от водата. Едно от животните не е било на водопоя и то е оцеляло. За трагедията разказа тази вечер собственикът на стадото Стоян Господинов. „Сутринта пуснах животните, пиха вода на мястото, нямаше проблем. В 16.30 часа работникът ми ги е пуснал отново да пият вода преди да ги прибере. И умряха десетина, петнайсет минути след водопоя. Някои от тях са успели да излязат, други са паднали направо във водата.“

  Стоян Господинов разказа още, че стадото му е почивало на това място всеки ден и е пиело вода тук, но досега не е имало проблем. Той предполага обаче, че от близкия завод за производство на изкуствени торове „Неохим“ изливат мръсотии в канала, които се влива в реката. Чувал дори от свои съседи, които работят в завода, че в момента мият съдовете с някакви вещества.

  След като намерили труповете на кравите, баща му взел проба от водата в канала и после разказал, че водата била неестествено топла и ръцете му започнали да парят, имало и миризма, сподели Стоян Господинов.

  В загубеното стадо, повечето от кравите са били бременни и са били основния поминък за семейството на Стоян от 2014 година насам. Загубената инвестиция е за около 40-50 хил.лева. Кравите са редовни, регистрирани са, но не са застраховани, посочи младият животновъд. Единственото, на което се надява в този случай, е някакво обезщетение, което поне малко да покрие загубата му. Той посочи, че баща му е звънял на прокуриста на „Неохим“ Стефан Димитров по телефона след инцидента, за да му каже какво се е случило. Отговорили му, че те нямат нищо общо със замърсяването.

  Прокуристът на Неохим бе привикан в местното полицейско поделение, но той самият още не бе информиран официално каква е причината за това, сподели Стефан Димитров. 

  Извънредно изявление на Областния кризисен щаб за действия при бедствия в Димитровград

  Публикувахте от Новините Димитровград BGvesti в Понеделник, 27 юли 2020 г.
  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Гр
   гражданин
   20 0
   23:26, 27 юли 2020
   Каква трагедия, много жалко за животинките, но ако не беше се случило с тях, да ни предупредят... Дано обезпечат собственика, а виновният бъде разкрит. И съден.
  • 2
   Jo
   Jon
   8 -2
   00:42, 28 юли 2020
   Тая фабрика която само бълва отрови още ли не е затворена.
   • Бо
    Боци Маймуната
    9 -4
    00:54, 28 юли 2020
    Гербераститe взимаме рушвети от там.
  • 3
   Ле
   Левски
   17 -1
   01:03, 28 юли 2020
   В една цивилизована държава, каквито са тези на запад, дейността в този завод щеше да бъде моментално спряна, докато не се разнищи случая ! След това щеше да бъде наложена такава брутална глоба, че на собствениците му, сред които и този педер Стефан прокурирста,както и баща му, никога нямаше да им мине през ума да изливат опасни химикали във водите минаващи покрай завода ! Никога няма да се оправи тая държава и тоя народ, напълно си заслужаваме съдбата да сме жалки мижетурки !!!
  • 4
   Го
   Гопа
   14 -1
   01:17, 28 юли 2020
   Затваряйте го този завод! Докога ще ни тровят? Не се диша в града. Защо никой не протестира?
  • 5
   Въ
   Въртя гуми на парка
   9 -2
   03:01, 28 юли 2020
   А хората искаха ония любител на мъжки ласки мамин Стефчо да им е кмет

  Хороскоп за 08.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
  08 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
  08 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
  08 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
  08 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
  08 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
  08 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
  08 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
  08 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
  08 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
  08 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
  08 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
  08 май 2021
  Последни новини