2 °C

Стадо отровени крави край река Марица в Димитровград, спряна е водата на населените места по поречието й - ВИДЕО

  Днес към 17:30 на телефон 112 е постъпил сигнал за умрели крави, които са пили вода от канал, вливащ се в река Марица край Димитровград. Моментално е задействана системата за ранно оповестяване на населението за Общините по поречието на река Марица на юг от Димитровград, общините Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград. 

  Всички кметове на общини и населени места по поречието на реката са уведомени да наблюдават реката. Продължават да се уведомяват животновъди, земеделски производители и рибари да не допускат животни и хора в близост до реката. Уведомен е и Националният оперативен център.
   
   
  Спешно бе свикан Областният кризисен щаб в община Димитровград и всички институции. Кризисният щаб заседава до 21 часа тази вечер, след което обявиха мерките, които са предприети.

  Спряно е водоподаването на всички населени места по поречието на река Марица, чиито вододайни зони са в близост до реката, в която са се излели отровите от канала край Димитровград. Населените места ще останат без питейна вода, докато се направят всички проби и се отхвърли опасността за населението. Кметът Иво Димов заяви, че няма абсолютно никакви притеснения за водата на Димитровград и тя не е замърсена, водоизточниците на града са на запад по реката и няма как те да бъдат замърсени.

  Водоподаването от река Марица е спряно в 48 населени места от областта. Четири от тях са в община Любимец, шестнадесет в община Свиленград, включително и в града, шест в община Симеоновград, десет в община Димитровград и дванадесет в община Харманли. Водата ще бъде спряна до излизане на резултатите от взетите проби.

  Вероятно става дума за залпово замърсяване (моментно замърсяване с много висока концентрация), което много бързо се е разсеяло по течението на реката, защото няма информация за измряла риба в р. Марица. Обласният управител на Хасково, Стефка Здравкова заяви, че всички общини и кметове, които могат да бъдат засегнати, са информирани своевременно и призовава хората да перустановят посещението на река Марица до излизането на всички проби и отхвърлянето на вероятността за замърсяване. 

  28-те крави са умрели във водата на р.Марица край Димитровград, минути след като са пили от водата. Едно от животните не е било на водопоя и то е оцеляло. За трагедията разказа тази вечер собственикът на стадото Стоян Господинов. „Сутринта пуснах животните, пиха вода на мястото, нямаше проблем. В 16.30 часа работникът ми ги е пуснал отново да пият вода преди да ги прибере. И умряха десетина, петнайсет минути след водопоя. Някои от тях са успели да излязат, други са паднали направо във водата.“

  Стоян Господинов разказа още, че стадото му е почивало на това място всеки ден и е пиело вода тук, но досега не е имало проблем. Той предполага обаче, че от близкия завод за производство на изкуствени торове „Неохим“ изливат мръсотии в канала, които се влива в реката. Чувал дори от свои съседи, които работят в завода, че в момента мият съдовете с някакви вещества.

  След като намерили труповете на кравите, баща му взел проба от водата в канала и после разказал, че водата била неестествено топла и ръцете му започнали да парят, имало и миризма, сподели Стоян Господинов.

  В загубеното стадо, повечето от кравите са били бременни и са били основния поминък за семейството на Стоян от 2014 година насам. Загубената инвестиция е за около 40-50 хил.лева. Кравите са редовни, регистрирани са, но не са застраховани, посочи младият животновъд. Единственото, на което се надява в този случай, е някакво обезщетение, което поне малко да покрие загубата му. Той посочи, че баща му е звънял на прокуриста на „Неохим“ Стефан Димитров по телефона след инцидента, за да му каже какво се е случило. Отговорили му, че те нямат нищо общо със замърсяването.

  Прокуристът на Неохим бе привикан в местното полицейско поделение, но той самият още не бе информиран официално каква е причината за това, сподели Стефан Димитров. 

  Извънредно изявление на Областния кризисен щаб за действия при бедствия в Димитровград

  Публикувахте от Новините Димитровград BGvesti в Понеделник, 27 юли 2020 г.
  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Гр
   гражданин
   20 0
   23:26, 27 юли 2020
   Каква трагедия, много жалко за животинките, но ако не беше се случило с тях, да ни предупредят... Дано обезпечат собственика, а виновният бъде разкрит. И съден.
  • 2
   Jo
   Jon
   8 -2
   00:42, 28 юли 2020
   Тая фабрика която само бълва отрови още ли не е затворена.
   • Бо
    Боци Маймуната
    9 -4
    00:54, 28 юли 2020
    Гербераститe взимаме рушвети от там.
  • 3
   Ле
   Левски
   17 -1
   01:03, 28 юли 2020
   В една цивилизована държава, каквито са тези на запад, дейността в този завод щеше да бъде моментално спряна, докато не се разнищи случая ! След това щеше да бъде наложена такава брутална глоба, че на собствениците му, сред които и този педер Стефан прокурирста,както и баща му, никога нямаше да им мине през ума да изливат опасни химикали във водите минаващи покрай завода ! Никога няма да се оправи тая държава и тоя народ, напълно си заслужаваме съдбата да сме жалки мижетурки !!!
  • 4
   Го
   Гопа
   14 -1
   01:17, 28 юли 2020
   Затваряйте го този завод! Докога ще ни тровят? Не се диша в града. Защо никой не протестира?
  • 5
   Въ
   Въртя гуми на парка
   9 -2
   03:01, 28 юли 2020
   А хората искаха ония любител на мъжки ласки мамин Стефчо да им е кмет

  Хороскоп за 29.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
  29 ное 2020
  Последни новини