Стадо отровени крави край река Марица в Димитровград, спряна е водата на населените места по поречието й - ВИДЕО

    Днес към 17:30 на телефон 112 е постъпил сигнал за умрели крави, които са пили вода от канал, вливащ се в река Марица край Димитровград. Моментално е задействана системата за ранно оповестяване на населението за Общините по поречието на река Марица на юг от Димитровград, общините Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград. 

    Всички кметове на общини и населени места по поречието на реката са уведомени да наблюдават реката. Продължават да се уведомяват животновъди, земеделски производители и рибари да не допускат животни и хора в близост до реката. Уведомен е и Националният оперативен център.
     
     
    Спешно бе свикан Областният кризисен щаб в община Димитровград и всички институции. Кризисният щаб заседава до 21 часа тази вечер, след което обявиха мерките, които са предприети.

    Спряно е водоподаването на всички населени места по поречието на река Марица, чиито вододайни зони са в близост до реката, в която са се излели отровите от канала край Димитровград. Населените места ще останат без питейна вода, докато се направят всички проби и се отхвърли опасността за населението. Кметът Иво Димов заяви, че няма абсолютно никакви притеснения за водата на Димитровград и тя не е замърсена, водоизточниците на града са на запад по реката и няма как те да бъдат замърсени.

    Водоподаването от река Марица е спряно в 48 населени места от областта. Четири от тях са в община Любимец, шестнадесет в община Свиленград, включително и в града, шест в община Симеоновград, десет в община Димитровград и дванадесет в община Харманли. Водата ще бъде спряна до излизане на резултатите от взетите проби.

    Вероятно става дума за залпово замърсяване (моментно замърсяване с много висока концентрация), което много бързо се е разсеяло по течението на реката, защото няма информация за измряла риба в р. Марица. Обласният управител на Хасково, Стефка Здравкова заяви, че всички общини и кметове, които могат да бъдат засегнати, са информирани своевременно и призовава хората да перустановят посещението на река Марица до излизането на всички проби и отхвърлянето на вероятността за замърсяване. 

    28-те крави са умрели във водата на р.Марица край Димитровград, минути след като са пили от водата. Едно от животните не е било на водопоя и то е оцеляло. За трагедията разказа тази вечер собственикът на стадото Стоян Господинов. „Сутринта пуснах животните, пиха вода на мястото, нямаше проблем. В 16.30 часа работникът ми ги е пуснал отново да пият вода преди да ги прибере. И умряха десетина, петнайсет минути след водопоя. Някои от тях са успели да излязат, други са паднали направо във водата.“

    Стоян Господинов разказа още, че стадото му е почивало на това място всеки ден и е пиело вода тук, но досега не е имало проблем. Той предполага обаче, че от близкия завод за производство на изкуствени торове „Неохим“ изливат мръсотии в канала, които се влива в реката. Чувал дори от свои съседи, които работят в завода, че в момента мият съдовете с някакви вещества.

    След като намерили труповете на кравите, баща му взел проба от водата в канала и после разказал, че водата била неестествено топла и ръцете му започнали да парят, имало и миризма, сподели Стоян Господинов.

    В загубеното стадо, повечето от кравите са били бременни и са били основния поминък за семейството на Стоян от 2014 година насам. Загубената инвестиция е за около 40-50 хил.лева. Кравите са редовни, регистрирани са, но не са застраховани, посочи младият животновъд. Единственото, на което се надява в този случай, е някакво обезщетение, което поне малко да покрие загубата му. Той посочи, че баща му е звънял на прокуриста на „Неохим“ Стефан Димитров по телефона след инцидента, за да му каже какво се е случило. Отговорили му, че те нямат нищо общо със замърсяването.

    Прокуристът на Неохим бе привикан в местното полицейско поделение, но той самият още не бе информиран официално каква е причината за това, сподели Стефан Димитров. 

    Извънредно изявление на Областния кризисен щаб за действия при бедствия в Димитровград

    Публикувахте от Новините Димитровград BGvesti в Понеделник, 27 юли 2020 г.
    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Гр
      гражданин
      20 0
      23:26, 27 юли 2020
      Каква трагедия, много жалко за животинките, но ако не беше се случило с тях, да ни предупредят... Дано обезпечат собственика, а виновният бъде разкрит. И съден.
    • 2
      Jo
      Jon
      8 -2
      00:42, 28 юли 2020
      Тая фабрика която само бълва отрови още ли не е затворена.
      • Бо
        Боци Маймуната
        9 -4
        00:54, 28 юли 2020
        Гербераститe взимаме рушвети от там.
    • 3
      Ле
      Левски
      17 -1
      01:03, 28 юли 2020
      В една цивилизована държава, каквито са тези на запад, дейността в този завод щеше да бъде моментално спряна, докато не се разнищи случая ! След това щеше да бъде наложена такава брутална глоба, че на собствениците му, сред които и този педер Стефан прокурирста,както и баща му, никога нямаше да им мине през ума да изливат опасни химикали във водите минаващи покрай завода ! Никога няма да се оправи тая държава и тоя народ, напълно си заслужаваме съдбата да сме жалки мижетурки !!!
    • 4
      Го
      Гопа
      14 -1
      01:17, 28 юли 2020
      Затваряйте го този завод! Докога ще ни тровят? Не се диша в града. Защо никой не протестира?
    • 5
      Въ
      Въртя гуми на парка
      9 -2
      03:01, 28 юли 2020
      А хората искаха ония любител на мъжки ласки мамин Стефчо да им е кмет
    Последни новини