21 °C

Стадо отровени крави край река Марица в Димитровград, спряна е водата на населените места по поречието й - ВИДЕО

  Днес към 17:30 на телефон 112 е постъпил сигнал за умрели крави, които са пили вода от канал, вливащ се в река Марица край Димитровград. Моментално е задействана системата за ранно оповестяване на населението за Общините по поречието на река Марица на юг от Димитровград, общините Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград. 

  Всички кметове на общини и населени места по поречието на реката са уведомени да наблюдават реката. Продължават да се уведомяват животновъди, земеделски производители и рибари да не допускат животни и хора в близост до реката. Уведомен е и Националният оперативен център.
   
   
  Спешно бе свикан Областният кризисен щаб в община Димитровград и всички институции. Кризисният щаб заседава до 21 часа тази вечер, след което обявиха мерките, които са предприети.

  Спряно е водоподаването на всички населени места по поречието на река Марица, чиито вододайни зони са в близост до реката, в която са се излели отровите от канала край Димитровград. Населените места ще останат без питейна вода, докато се направят всички проби и се отхвърли опасността за населението. Кметът Иво Димов заяви, че няма абсолютно никакви притеснения за водата на Димитровград и тя не е замърсена, водоизточниците на града са на запад по реката и няма как те да бъдат замърсени.

  Водоподаването от река Марица е спряно в 48 населени места от областта. Четири от тях са в община Любимец, шестнадесет в община Свиленград, включително и в града, шест в община Симеоновград, десет в община Димитровград и дванадесет в община Харманли. Водата ще бъде спряна до излизане на резултатите от взетите проби.

  Вероятно става дума за залпово замърсяване (моментно замърсяване с много висока концентрация), което много бързо се е разсеяло по течението на реката, защото няма информация за измряла риба в р. Марица. Обласният управител на Хасково, Стефка Здравкова заяви, че всички общини и кметове, които могат да бъдат засегнати, са информирани своевременно и призовава хората да перустановят посещението на река Марица до излизането на всички проби и отхвърлянето на вероятността за замърсяване. 

  28-те крави са умрели във водата на р.Марица край Димитровград, минути след като са пили от водата. Едно от животните не е било на водопоя и то е оцеляло. За трагедията разказа тази вечер собственикът на стадото Стоян Господинов. „Сутринта пуснах животните, пиха вода на мястото, нямаше проблем. В 16.30 часа работникът ми ги е пуснал отново да пият вода преди да ги прибере. И умряха десетина, петнайсет минути след водопоя. Някои от тях са успели да излязат, други са паднали направо във водата.“

  Стоян Господинов разказа още, че стадото му е почивало на това място всеки ден и е пиело вода тук, но досега не е имало проблем. Той предполага обаче, че от близкия завод за производство на изкуствени торове „Неохим“ изливат мръсотии в канала, които се влива в реката. Чувал дори от свои съседи, които работят в завода, че в момента мият съдовете с някакви вещества.

  След като намерили труповете на кравите, баща му взел проба от водата в канала и после разказал, че водата била неестествено топла и ръцете му започнали да парят, имало и миризма, сподели Стоян Господинов.

  В загубеното стадо, повечето от кравите са били бременни и са били основния поминък за семейството на Стоян от 2014 година насам. Загубената инвестиция е за около 40-50 хил.лева. Кравите са редовни, регистрирани са, но не са застраховани, посочи младият животновъд. Единственото, на което се надява в този случай, е някакво обезщетение, което поне малко да покрие загубата му. Той посочи, че баща му е звънял на прокуриста на „Неохим“ Стефан Димитров по телефона след инцидента, за да му каже какво се е случило. Отговорили му, че те нямат нищо общо със замърсяването.

  Прокуристът на Неохим бе привикан в местното полицейско поделение, но той самият още не бе информиран официално каква е причината за това, сподели Стефан Димитров. 

  Извънредно изявление на Областния кризисен щаб за действия при бедствия в Димитровград

  Публикувахте от Новините Димитровград BGvesti в Понеделник, 27 юли 2020 г.
  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Гр
   гражданин
   20 0
   23:26, 27 юли 2020
   Каква трагедия, много жалко за животинките, но ако не беше се случило с тях, да ни предупредят... Дано обезпечат собственика, а виновният бъде разкрит. И съден.
  • 2
   Jo
   Jon
   8 -2
   00:42, 28 юли 2020
   Тая фабрика която само бълва отрови още ли не е затворена.
   • Бо
    Боци Маймуната
    9 -4
    00:54, 28 юли 2020
    Гербераститe взимаме рушвети от там.
  • 3
   Ле
   Левски
   17 -1
   01:03, 28 юли 2020
   В една цивилизована държава, каквито са тези на запад, дейността в този завод щеше да бъде моментално спряна, докато не се разнищи случая ! След това щеше да бъде наложена такава брутална глоба, че на собствениците му, сред които и този педер Стефан прокурирста,както и баща му, никога нямаше да им мине през ума да изливат опасни химикали във водите минаващи покрай завода ! Никога няма да се оправи тая държава и тоя народ, напълно си заслужаваме съдбата да сме жалки мижетурки !!!
  • 4
   Го
   Гопа
   14 -1
   01:17, 28 юли 2020
   Затваряйте го този завод! Докога ще ни тровят? Не се диша в града. Защо никой не протестира?
  • 5
   Въ
   Въртя гуми на парка
   9 -2
   03:01, 28 юли 2020
   А хората искаха ония любител на мъжки ласки мамин Стефчо да им е кмет

  Още новини

  Хороскоп за 06.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Направете деня си приятен, като избягвате спорове и се въздържате от забележки. Открийте романтиката в живота си и й се насладете, каквито и въпроси да ви тревожат, ще отстъпят място на по-приятните изживявания. Предстоят ви придобивки, които ще променят бита ви.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се дразнете на онези, които не мислят като вас и с действията си внасят безпокойство в делника ви. Бъдете премерени в изказванията, сложете ред около себе си и ще си върнете настроението. Съмненията по отношение на конкретен проект или човек ще отстъпят място на осъзната позиция.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  В съчетание на полезното с приятното, ще изживеете деня си ползотворно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за общата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване. Добри новини.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес няма да се чувствате напрегнати, завладява ви спокойствие и оптимизъм. Действайте целенасочено, не толкова интуитивно, колкото разумно и последователно. Можете да се надявате на успех сред противоположния пол.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Няма да ви липсват съмнения към нещата, с които трябва да се занимавате. Съветваме ви да ги потиснете. Водете се от приоритетите си за деня. Така ще успеете да свършите всичко и да останете доволни от себе си. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творчество. Имате изострена визия за действителността, която претворявате доста сполучливо. Не позволявайте самовглъбеността ви да ви изолира прекалено много.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очакват ви вълнуващи изживявания. Постигате с лекота целите си и се заемате с нови дела, които не са били планирани за този момент. Настроението ви е чудесно и с него ще сте отмора за всички около вас. Откривате възможност, която не сте забелязвали досега, и на която ще се посветите за в бъдеще.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Каквото и да ви притеснява, не изпадайте в униние. Изход се намира, стига да има желание. Не се задълбочавайте върху неща, които не са толкова значими и ще се забравят бързо. Очакват ви професионални и лични изяви, запазете енергията си и работете върху проектите си.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Някои от вас усилено работят по определена идея, в която виждат голямо бъдеще. Наистина вие се отличавате с оригинална мисъл, но и с ентусиазма да осъществявате идеите си, което всъщност е голямото ви предимство. Получавате покана за грандиозно мероприятие, едва ли ще загубите ако го посетите. Възможно е да срещнете човека, който отдавна сте търсили.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Работата ви днес може да бъде натоварена. Очакват ви много задачи, на които трябва да обърнете внимание. Бъдете концентрирани и съумявайте да реагирате на време. За предпочитане е да действате самостоятелно. Така ще успеете да свършите всичко, което сте планирали.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Доброто ви настроение и желание за общуване ще улесни познанствата, някои от които ще ги имате за дълго. Ролята ви на помирители е вашата мисия за момента и я следвате добре. Приятни изненади ще повишат настроението и ще ви карат да търсите нови предизвикателства, но не избързвайте с плановете си.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повече успехи ще имате, ако пристъпите към задачите си грижливо и отговорно подредите програмата си за днес. Други ще пристъпят към поредните изпитания, свързани най-вече с професионалната им реализация. Ще избегнете грешките, ако по-малко се доверявате и следвате собствената си логика.
  06 авг 2020
  Последни новини