Напрежение на протеста на туроператорите. Едни искат "Оставка", други - не

Турооператорите излязоха днес на протест пред Министерския съвет. Те са недоволни от справянето с кризата. Настояват за повече безвъзмездна помощ от държавата, предаде Novini.bg

Организаторите от Обединение "Бъдеще за туризма" вече обясниха, че комуникацията им с бившия министър Николина Ангелкова е била изключително трудна. Те се тревожат за неосъществените вече предплатени почивки. 

Още в началото на протеста обаче се видя, че има напрежение и разногласия в исканията на представителите на бранша. Мъж с високоговорител започна да вика "Оставка", при което друга група от протестиращи му опонира и каза, че това не е политически протест и оставки не се иска.

Започна разговор какво всъщност очакват от властите туроператорите. 

"За мен трябва да се махне цялото правителство, не може туризмът да се управлява от администратори и манекенка. Оставка", каза мъж на високоговорител.

"Аз не съм съгласна. Искаме среща с премиера. Не желаем да се включваме в каквито и да било политически формации. За кой е оставката? Това не е политически митинг, а икономически", реагира остро негова колежка.

Част от представителите коментираха пред Novini.bg, че след оставката на Николина Ангелкова се е раздвижил диалогът с изпълнителната власт. От това, че туроператорите не са били доволни от бившия вече министър стана ясно и от плакатите, които протестиращите развяваха. На един от тях пишеше на английски език, че туризмът не е само безплатен чадър. Както е известно по-ниските цени на чадърите и шезлонгите бяха приоритет за Ангелкова. 

"В момента нещата изглеждат зле. За края на юни месец имахме предвидена екскурзия до Швейцария. И въпреки това ние я анулирахме, защото полетът ни е до Милано, а Италия въведе за българите 14-дневна карантина. Какво правим, ако отидем до Швейцария и някой се разболее? Проблемът е, че туроператорите получиха помощ още в края на март месец. Не съм сигурен за цифрите, но над 10% от БВП на България се формира от туризъм", коментира представител от туризма, който смята нашите мерки за справяне с икономическите последици за недостатъчни. 

Протестиращите се оплакват, че премиерът е приел "куцо, кьорово и сакато", а още не е разговорял с хора от бранша.

Източник: Novini

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    00
    007
    7 -1
    14:49, 28 юли 2020
    Искате безвъзмездна помощ от държавата за това че , за едно плаща ме а излиза друго,за дублираните стаи , а чадъри безплатни няма . Само ревете ,а скубите за всичко каквото се сетите.
Последни новини