Здравният министър посети димитровградското село Брод, очаква се възстановяване на водоподаването само за битови нужди

Изображение 1 от 6

    Министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов, областният управител д-р Стефка Здравкова и кметът на Димитровград, Иво Димов посетиха едно от безводните населени места в Хасковска област, село Брод малко след 21 часа на 28 юли.

    Министър Ангелов се срещна с жители на димитровградското село за да им разясни развоя до момента на ситуацията след отровния водопой на 28 крави предходния ден край Димитровград. Това наложипо превантивно спиране на водоподаването на 27-ми юли на 48 населени места, използващи 30 кладенеца на десния бряг на река Марица. Най-близкият кладенец до реката е на растояния от около 15 км, което чисто теоретично намалява рисковете за наличие на някакво замърсяване, заяви министърът. Водата от тези кладенци се събират в 6 колектора, откъдето се подава питейната вода за всички 48 населени места. 

    Министърът увери жителите на селото, че се чака в момента да излязат резултатите на пробите за качеството на водата от тези 6 колектора. Ако някоя от тях излезе съмнителна, ще се наложи тя да бъде повторена. След излизането на пробите, ако те са добри ще бъде пуснаста водата, тя ще може да се използва само за битови нужди, но не и за питейни, докато не се направят проби и от чешмите в населените места.

    Изследванията за качеството на водата се очакваха да излязат днес следобед, но министърът заяви, че е "въпрос е на технологично време, което не зависи от нашето желание, това е технологичен процес който независи от човек". Министър Ангелов изрази надежда, че резултатите ще бъдат готови до сутринта на 29 юли. "Мобилизираме целия ресурс на държавата и всички субективни срокове, които зависят от човешкия фактор са минимизирани. В никакъв случай няма да предприемем стъпка, в която има и минимален риск за живота и здравето на хората по отношение качеството на водата" заяви министърът.

    До момента са раздадени 2 тона вода, които са налични в складовете в Хасковска област, а сутринта към засегнатите населени места ще тръгнат камиони с още 80 тона бутилирана вода.

    На въпросите какво е веществото, отровило стадото крави, което е излязло от колектор, вливащ се в Марица, кметът Иво Димов заяви, че в момента тече разследване. "Знаем веществото и неговата концентрация, но не можем да го съобщим, защото е следствента тайна", заяви той. Проби от водата са взети веднага след инцидента с животните, проби са взети 2 и 4 часа по-късно, всички тези проби са прикрепени като доказателство към досъдебното производство. Утре Община Димитровград ще направи проверка по катастралната карта на Димитровград на колектора, от който са изтекли смъртоносните вещества" заяви Димов.

    На въпроса дали не беше нужно да се ограничи разпространението на риба, която може евентуално да е ловена след изливането на токсичните вещества в реката, Здравният министър д-р Костадин Ангелов коментира, че утре ще разговаря с шефа на РЗИ в Хасково, но все пак пробите взети от реката не показват тя да е била замърсена и не е установена мъртва риба по течението на р. Марица.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Се
      село брод
      6 -1
      09:39, 29 юли 2020
      на тоя с бялата риза ако му дадете да пие от водата нищо няма да му стане защото това е митю-църния и той е безсмъртен.
    • 2
      Ст
      Стадото
      7 -2
      12:03, 29 юли 2020
      Стадото се събра около министъра, областната и кмета. Кмета каза знаем с какво е отровено стадото ,знаем и кой го отрови, ама не можем да кажем, щото отровителят е много богат и ще видим колко ще "снесе" за да не го издадем. Ебах ти и тъпите селяни.
    • 3
      Ге
      Генев
      7 -3
      12:24, 29 юли 2020
      За мен, големият проблем се казва Бойко Методиев Борисов, без чието деинституционализиране на държавата и превръщането на Парламента в ‘****** ************ пу*ка’ нямаше да имат шанс нито Стефан Димитров, нито другите герберски феодали.
      Как може един град да стане частен?!
    • 4
      До
      ДО Хасково Нет
      0 -3
      14:44, 29 юли 2020
      Тзи министър не е доктор той е Проф. д-р Костадин Ангелов, дм.Хубав лош красив,грозен той е професор и вие сте длъжни да изписвате правилно титлите
    Последни новини