21 °C

Здравният министър посети димитровградското село Брод, очаква се възстановяване на водоподаването само за битови нужди

Изображение 1 от 6

  Министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов, областният управител д-р Стефка Здравкова и кметът на Димитровград, Иво Димов посетиха едно от безводните населени места в Хасковска област, село Брод малко след 21 часа на 28 юли.

  Министър Ангелов се срещна с жители на димитровградското село за да им разясни развоя до момента на ситуацията след отровния водопой на 28 крави предходния ден край Димитровград. Това наложипо превантивно спиране на водоподаването на 27-ми юли на 48 населени места, използващи 30 кладенеца на десния бряг на река Марица. Най-близкият кладенец до реката е на растояния от около 15 км, което чисто теоретично намалява рисковете за наличие на някакво замърсяване, заяви министърът. Водата от тези кладенци се събират в 6 колектора, откъдето се подава питейната вода за всички 48 населени места. 

  Министърът увери жителите на селото, че се чака в момента да излязат резултатите на пробите за качеството на водата от тези 6 колектора. Ако някоя от тях излезе съмнителна, ще се наложи тя да бъде повторена. След излизането на пробите, ако те са добри ще бъде пуснаста водата, тя ще може да се използва само за битови нужди, но не и за питейни, докато не се направят проби и от чешмите в населените места.

  Изследванията за качеството на водата се очакваха да излязат днес следобед, но министърът заяви, че е "въпрос е на технологично време, което не зависи от нашето желание, това е технологичен процес който независи от човек". Министър Ангелов изрази надежда, че резултатите ще бъдат готови до сутринта на 29 юли. "Мобилизираме целия ресурс на държавата и всички субективни срокове, които зависят от човешкия фактор са минимизирани. В никакъв случай няма да предприемем стъпка, в която има и минимален риск за живота и здравето на хората по отношение качеството на водата" заяви министърът.

  До момента са раздадени 2 тона вода, които са налични в складовете в Хасковска област, а сутринта към засегнатите населени места ще тръгнат камиони с още 80 тона бутилирана вода.

  На въпросите какво е веществото, отровило стадото крави, което е излязло от колектор, вливащ се в Марица, кметът Иво Димов заяви, че в момента тече разследване. "Знаем веществото и неговата концентрация, но не можем да го съобщим, защото е следствента тайна", заяви той. Проби от водата са взети веднага след инцидента с животните, проби са взети 2 и 4 часа по-късно, всички тези проби са прикрепени като доказателство към досъдебното производство. Утре Община Димитровград ще направи проверка по катастралната карта на Димитровград на колектора, от който са изтекли смъртоносните вещества" заяви Димов.

  На въпроса дали не беше нужно да се ограничи разпространението на риба, която може евентуално да е ловена след изливането на токсичните вещества в реката, Здравният министър д-р Костадин Ангелов коментира, че утре ще разговаря с шефа на РЗИ в Хасково, но все пак пробите взети от реката не показват тя да е била замърсена и не е установена мъртва риба по течението на р. Марица.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Се
   село брод
   6 -1
   09:39, 29 юли 2020
   на тоя с бялата риза ако му дадете да пие от водата нищо няма да му стане защото това е митю-църния и той е безсмъртен.
  • 2
   Ст
   Стадото
   7 -2
   12:03, 29 юли 2020
   Стадото се събра около министъра, областната и кмета. Кмета каза знаем с какво е отровено стадото ,знаем и кой го отрови, ама не можем да кажем, щото отровителят е много богат и ще видим колко ще "снесе" за да не го издадем. Ебах ти и тъпите селяни.
  • 3
   Ге
   Генев
   7 -3
   12:24, 29 юли 2020
   За мен, големият проблем се казва Бойко Методиев Борисов, без чието деинституционализиране на държавата и превръщането на Парламента в ‘проста кърджалийска пу*ка’ нямаше да имат шанс нито Стефан Димитров, нито другите герберски феодали.
   Как може един град да стане частен?!
  • 4
   До
   ДО Хасково Нет
   0 -3
   14:44, 29 юли 2020
   Тзи министър не е доктор той е Проф. д-р Костадин Ангелов, дм.Хубав лош красив,грозен той е професор и вие сте длъжни да изписвате правилно титлите

  Още новини

  Хороскоп за 06.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Направете деня си приятен, като избягвате спорове и се въздържате от забележки. Открийте романтиката в живота си и й се насладете, каквито и въпроси да ви тревожат, ще отстъпят място на по-приятните изживявания. Предстоят ви придобивки, които ще променят бита ви.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се дразнете на онези, които не мислят като вас и с действията си внасят безпокойство в делника ви. Бъдете премерени в изказванията, сложете ред около себе си и ще си върнете настроението. Съмненията по отношение на конкретен проект или човек ще отстъпят място на осъзната позиция.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  В съчетание на полезното с приятното, ще изживеете деня си ползотворно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за общата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване. Добри новини.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес няма да се чувствате напрегнати, завладява ви спокойствие и оптимизъм. Действайте целенасочено, не толкова интуитивно, колкото разумно и последователно. Можете да се надявате на успех сред противоположния пол.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Няма да ви липсват съмнения към нещата, с които трябва да се занимавате. Съветваме ви да ги потиснете. Водете се от приоритетите си за деня. Така ще успеете да свършите всичко и да останете доволни от себе си. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творчество. Имате изострена визия за действителността, която претворявате доста сполучливо. Не позволявайте самовглъбеността ви да ви изолира прекалено много.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очакват ви вълнуващи изживявания. Постигате с лекота целите си и се заемате с нови дела, които не са били планирани за този момент. Настроението ви е чудесно и с него ще сте отмора за всички около вас. Откривате възможност, която не сте забелязвали досега, и на която ще се посветите за в бъдеще.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Каквото и да ви притеснява, не изпадайте в униние. Изход се намира, стига да има желание. Не се задълбочавайте върху неща, които не са толкова значими и ще се забравят бързо. Очакват ви професионални и лични изяви, запазете енергията си и работете върху проектите си.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Някои от вас усилено работят по определена идея, в която виждат голямо бъдеще. Наистина вие се отличавате с оригинална мисъл, но и с ентусиазма да осъществявате идеите си, което всъщност е голямото ви предимство. Получавате покана за грандиозно мероприятие, едва ли ще загубите ако го посетите. Възможно е да срещнете човека, който отдавна сте търсили.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Работата ви днес може да бъде натоварена. Очакват ви много задачи, на които трябва да обърнете внимание. Бъдете концентрирани и съумявайте да реагирате на време. За предпочитане е да действате самостоятелно. Така ще успеете да свършите всичко, което сте планирали.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Доброто ви настроение и желание за общуване ще улесни познанствата, някои от които ще ги имате за дълго. Ролята ви на помирители е вашата мисия за момента и я следвате добре. Приятни изненади ще повишат настроението и ще ви карат да търсите нови предизвикателства, но не избързвайте с плановете си.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повече успехи ще имате, ако пристъпите към задачите си грижливо и отговорно подредите програмата си за днес. Други ще пристъпят към поредните изпитания, свързани най-вече с професионалната им реализация. Ще избегнете грешките, ако по-малко се доверявате и следвате собствената си логика.
  06 авг 2020
  Последни новини