2 °C

Здравният министър посети димитровградското село Брод, очаква се възстановяване на водоподаването само за битови нужди

Изображение 1 от 6

  Министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов, областният управител д-р Стефка Здравкова и кметът на Димитровград, Иво Димов посетиха едно от безводните населени места в Хасковска област, село Брод малко след 21 часа на 28 юли.

  Министър Ангелов се срещна с жители на димитровградското село за да им разясни развоя до момента на ситуацията след отровния водопой на 28 крави предходния ден край Димитровград. Това наложипо превантивно спиране на водоподаването на 27-ми юли на 48 населени места, използващи 30 кладенеца на десния бряг на река Марица. Най-близкият кладенец до реката е на растояния от около 15 км, което чисто теоретично намалява рисковете за наличие на някакво замърсяване, заяви министърът. Водата от тези кладенци се събират в 6 колектора, откъдето се подава питейната вода за всички 48 населени места. 

  Министърът увери жителите на селото, че се чака в момента да излязат резултатите на пробите за качеството на водата от тези 6 колектора. Ако някоя от тях излезе съмнителна, ще се наложи тя да бъде повторена. След излизането на пробите, ако те са добри ще бъде пуснаста водата, тя ще може да се използва само за битови нужди, но не и за питейни, докато не се направят проби и от чешмите в населените места.

  Изследванията за качеството на водата се очакваха да излязат днес следобед, но министърът заяви, че е "въпрос е на технологично време, което не зависи от нашето желание, това е технологичен процес който независи от човек". Министър Ангелов изрази надежда, че резултатите ще бъдат готови до сутринта на 29 юли. "Мобилизираме целия ресурс на държавата и всички субективни срокове, които зависят от човешкия фактор са минимизирани. В никакъв случай няма да предприемем стъпка, в която има и минимален риск за живота и здравето на хората по отношение качеството на водата" заяви министърът.

  До момента са раздадени 2 тона вода, които са налични в складовете в Хасковска област, а сутринта към засегнатите населени места ще тръгнат камиони с още 80 тона бутилирана вода.

  На въпросите какво е веществото, отровило стадото крави, което е излязло от колектор, вливащ се в Марица, кметът Иво Димов заяви, че в момента тече разследване. "Знаем веществото и неговата концентрация, но не можем да го съобщим, защото е следствента тайна", заяви той. Проби от водата са взети веднага след инцидента с животните, проби са взети 2 и 4 часа по-късно, всички тези проби са прикрепени като доказателство към досъдебното производство. Утре Община Димитровград ще направи проверка по катастралната карта на Димитровград на колектора, от който са изтекли смъртоносните вещества" заяви Димов.

  На въпроса дали не беше нужно да се ограничи разпространението на риба, която може евентуално да е ловена след изливането на токсичните вещества в реката, Здравният министър д-р Костадин Ангелов коментира, че утре ще разговаря с шефа на РЗИ в Хасково, но все пак пробите взети от реката не показват тя да е била замърсена и не е установена мъртва риба по течението на р. Марица.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Се
   село брод
   6 -1
   09:39, 29 юли 2020
   на тоя с бялата риза ако му дадете да пие от водата нищо няма да му стане защото това е митю-църния и той е безсмъртен.
  • 2
   Ст
   Стадото
   7 -2
   12:03, 29 юли 2020
   Стадото се събра около министъра, областната и кмета. Кмета каза знаем с какво е отровено стадото ,знаем и кой го отрови, ама не можем да кажем, щото отровителят е много богат и ще видим колко ще "снесе" за да не го издадем. Ебах ти и тъпите селяни.
  • 3
   Ге
   Генев
   7 -3
   12:24, 29 юли 2020
   За мен, големият проблем се казва Бойко Методиев Борисов, без чието деинституционализиране на държавата и превръщането на Парламента в ‘****** ************ пу*ка’ нямаше да имат шанс нито Стефан Димитров, нито другите герберски феодали.
   Как може един град да стане частен?!
  • 4
   До
   ДО Хасково Нет
   0 -3
   14:44, 29 юли 2020
   Тзи министър не е доктор той е Проф. д-р Костадин Ангелов, дм.Хубав лош красив,грозен той е професор и вие сте длъжни да изписвате правилно титлите

  Хороскоп за 29.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
  29 ное 2020
  Последни новини