22 °C

Здравният министър посети димитровградското село Брод, очаква се възстановяване на водоподаването само за битови нужди

Изображение 1 от 6

  Министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов, областният управител д-р Стефка Здравкова и кметът на Димитровград, Иво Димов посетиха едно от безводните населени места в Хасковска област, село Брод малко след 21 часа на 28 юли.

  Министър Ангелов се срещна с жители на димитровградското село за да им разясни развоя до момента на ситуацията след отровния водопой на 28 крави предходния ден край Димитровград. Това наложипо превантивно спиране на водоподаването на 27-ми юли на 48 населени места, използващи 30 кладенеца на десния бряг на река Марица. Най-близкият кладенец до реката е на растояния от около 15 км, което чисто теоретично намалява рисковете за наличие на някакво замърсяване, заяви министърът. Водата от тези кладенци се събират в 6 колектора, откъдето се подава питейната вода за всички 48 населени места. 

  Министърът увери жителите на селото, че се чака в момента да излязат резултатите на пробите за качеството на водата от тези 6 колектора. Ако някоя от тях излезе съмнителна, ще се наложи тя да бъде повторена. След излизането на пробите, ако те са добри ще бъде пуснаста водата, тя ще може да се използва само за битови нужди, но не и за питейни, докато не се направят проби и от чешмите в населените места.

  Изследванията за качеството на водата се очакваха да излязат днес следобед, но министърът заяви, че е "въпрос е на технологично време, което не зависи от нашето желание, това е технологичен процес който независи от човек". Министър Ангелов изрази надежда, че резултатите ще бъдат готови до сутринта на 29 юли. "Мобилизираме целия ресурс на държавата и всички субективни срокове, които зависят от човешкия фактор са минимизирани. В никакъв случай няма да предприемем стъпка, в която има и минимален риск за живота и здравето на хората по отношение качеството на водата" заяви министърът.

  До момента са раздадени 2 тона вода, които са налични в складовете в Хасковска област, а сутринта към засегнатите населени места ще тръгнат камиони с още 80 тона бутилирана вода.

  На въпросите какво е веществото, отровило стадото крави, което е излязло от колектор, вливащ се в Марица, кметът Иво Димов заяви, че в момента тече разследване. "Знаем веществото и неговата концентрация, но не можем да го съобщим, защото е следствента тайна", заяви той. Проби от водата са взети веднага след инцидента с животните, проби са взети 2 и 4 часа по-късно, всички тези проби са прикрепени като доказателство към досъдебното производство. Утре Община Димитровград ще направи проверка по катастралната карта на Димитровград на колектора, от който са изтекли смъртоносните вещества" заяви Димов.

  На въпроса дали не беше нужно да се ограничи разпространението на риба, която може евентуално да е ловена след изливането на токсичните вещества в реката, Здравният министър д-р Костадин Ангелов коментира, че утре ще разговаря с шефа на РЗИ в Хасково, но все пак пробите взети от реката не показват тя да е била замърсена и не е установена мъртва риба по течението на р. Марица.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Се
   село брод
   6 -1
   09:39, 29 юли 2020
   на тоя с бялата риза ако му дадете да пие от водата нищо няма да му стане защото това е митю-църния и той е безсмъртен.
  • 2
   Ст
   Стадото
   7 -2
   12:03, 29 юли 2020
   Стадото се събра около министъра, областната и кмета. Кмета каза знаем с какво е отровено стадото ,знаем и кой го отрови, ама не можем да кажем, щото отровителят е много богат и ще видим колко ще "снесе" за да не го издадем. Ебах ти и тъпите селяни.
  • 3
   Ге
   Генев
   7 -3
   12:24, 29 юли 2020
   За мен, големият проблем се казва Бойко Методиев Борисов, без чието деинституционализиране на държавата и превръщането на Парламента в ‘****** ************ пу*ка’ нямаше да имат шанс нито Стефан Димитров, нито другите герберски феодали.
   Как може един град да стане частен?!
  • 4
   До
   ДО Хасково Нет
   0 -3
   14:44, 29 юли 2020
   Тзи министър не е доктор той е Проф. д-р Костадин Ангелов, дм.Хубав лош красив,грозен той е професор и вие сте длъжни да изписвате правилно титлите

  Хороскоп за 08.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
  08 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
  08 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
  08 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
  08 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
  08 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
  08 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
  08 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
  08 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
  08 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
  08 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
  08 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
  08 май 2021
  Последни новини