29 °C

Защо разходка в гората край Долно Белево може да ви коства стотици левове или влизане в болница

  В гората на едно малко димитровградско село, което те посреща с пътен знак на усмихнато човече с надпис "Добре дошли", се оказва че има заложени капани за хора, животни и автомобили. Селото е Долно Белево, което преди десетилeтия е било с около 1 000 жители, а сега се е стопило до 190 души.

  Черните пътища, които са общинска собственост и трябва да са достъпни за всички, се оказват минирани с метални шипове. Tакъв сигнал получихме от Вили, която е решила да излезе с детето си сред природата и се е отправила към местната гора с личния си автомобил.

  Младата майка карала по черeн път, който води към гората, която е на около 1,5 км от селото, докато в един момент стигнала до местността Чакалото и внезапно изгубила управление над автомобила. След като колата спряла, тя се оказала с 3 разпорени гуми, а причната - два добре измайсторени шипа, забити с дълги пирони и леко вкопани в коловозите на черния път, които са били прикрити от трева. Шиповете буквално са разрязали гумите и оставят младата майка по капли. Гумите на автомобила при такова разпорване не подлежат и на ремонт и единствения вариант е да бъдат подменени с нови.

  След като получихме сигнала за това как младата жена е попаднала на горска мина, заложена от неизвестен зложелател, се оказа, че това не е единичен случай. Научихме за още хора, които са попадали на тези капани в гората и са се разделяли със стотици левове за гуми, главоболия и трудности.

  Наско от съседно село ни разказа, че му се обадил негов приятел за помощ, че спукал гуми в тази местност. Наско се отзовал на изпадналия в безизходица приятел в гората, но се оказало, че не могъл да стигне до мястото, защото и той попаднал по пътя на същите заложени капани и останал без гуми, а случката се разиграла в средата на март месец.

  Потърсихме отговори, защо някой би залагал такива капани по черните пътища, на които може освен автомобилна гума, да стъпи и човек, чието ходило може да се пробие от острия шип, същото може да се случи и на животно, което да остане осакатено.

  Разговаряхме първо с кметския наместник на селото - Милена Колева, която каза, че е била алармирана от потърпевшата Велина, след инцидента, случил се в понеделник, 27 юли. Колева разказа, че тази гора често се посещава както от нея, така и от други жители на селото, за да берат гъби и щом има такива капани, никой не е застрахован от произшествие.

  Тя се е свързала с телефон 112 и районния полицейски инспектор Пламен Тенев, за да подаде сигнал за горските мини. Потърпевшата Велина също е пуснала жалба в РУ Димитровград на 29 юли, за да получи съдействие от полицейските органи за изясняване на случая и да предпази други хора от подобни инциденти. Кметският наместник на селото каза, че това което може тя да направи на първо време, е да постави предупредителни табели, че има опсаности по черните пътища в този район.

  След като разговаряхме и с други потърпевши, всички изразиха съмнения, че капаните могат да са заложени от ловци, стопанисващи този район, които се опитват да опазят територията си от бракониери, навлизащи там.

  Попитахме и кметицата на селото, дали според нея може да има някой друг, освен ловците, заинтересован да залага капани в и около гората, но тя не можа да даде други предположения. В близост няма земеделски ниви, а района се намира до първата вишка на ловджиите и на около километър от техния заслон в гората.

  Същия въпрос зададохме по телефона и на председателя на ловната дружинка на селото Ангел, който заяви, че няма информация за подобни инциденти, освен слуховете, които се разнасяли последните дни в селото. Той е убеден, че не може членове на тяхната дружинка да са залагали капани по черните пътища в района.

  Пожелахме в присъствието на кметицата на селото и последната потърпевша да ни покажат мястото, на което се е натъкнала на капана. По пътя към гората срещнахме местен ловджия, който с мотопед се прибираше към селото, и който сподели, че е ходил да зарежда хранилките в тяхната територия на гората.

  Местния ловец, който не пожела да показваме лицето му и да споменаваме името му каза, че тази гора е разпределена на 4 района, в които има 5 дружинки от Долно Белево, Симеоновград, Левски, Злато Поле и Райново. Всяка ловна дружинка си имала собствена територия, която стопанисва и всички се грижели за хранилките, за да могат дивите животни да остават в тяхната територия.

  Имало монтирани и фотокапани, но според него те няма как да са заснели хора, които да поставят шипове в месността. Дори имали монтирана камера, която преди 2 месеца била изчезнала. На въпроса дали някой, освен ловците може да има интерес да възпрепятства преминаването на хора през района, не можа да даде друго предположение. 

  Ние не можем да твърдим, че металните шипове, които са разпорили десетки гуми и могат сериозно да наранят човек и голямо животно, са слагани от местни ловджии с цел защитаване на територия или възпрепятстване на служители от горското стопанство да инспектират района, но и не намерихме и човек, който да даде друго предположение. Тези шипове, освен поражения на лични автомобили или на хора и животни, биха възпрепятствали и противопожарна техника, ако спукат гумите на противопожарен автомобил, запътил се да гаси евентуален пожар в месността, като например пожара избухнал днес на около 15 км. в права линия край с. Поляново.

  Пожар на фронт от над 300 дка гори между Константиново и Поляново
  Явно местонахождението на тези скрити мини се знае само от тези, които са ги заложили и изразяваме надежда компетентните органи да открият зложелателите и капаните да бъдат премахнати.
   
  Призоваме пострадалите от горските мини или тези, които имат информация за местонахождението им или за хората, които са минирали черните пътища в района, да се свържат с нас или с РУ Димитровград, за да предпазим хората от инциденти в гората.
  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (19)

  • 1
   Хх
   Ххх
   5 -19
   16:26, 29 юли 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Уу
    Ууу
    16 -5
    16:33, 29 юли 2020
    За теб незнам колко е голям, но моите гуми струват по 450лева едната и ще заколя тея ловджии
   • Дж
    Джиги
    8 -6
    18:15, 29 юли 2020
    Тези стари зимни гуми от снимката ли?
   • Дж
    Джиги
    11 0
    18:20, 29 юли 2020
    Но е вярно че шиповете са направени от човек. Човек тип ловец!!! хахаха Идеята да изхабиш време и материали и труд за направата на шип клони към човек тип ловец, да!
  • 2
   Ра
   райновец
   14 -4
   16:45, 29 юли 2020
   Напълно възможно е ловджиите да са го направили,доста от тях са с почти нулев интелект,имам съселянин-ловджия,бивш изгонен полицай сега вживяващ се бизнесмен-комбайнер който е способен на такава глупава постъпка.Просто са искали да блокират подстъпа към месността за да може вечер да ходят на фар да гонят дивеча и да не ги изненада някой.Нека живущите в района като видят че вечер се свети и гърми просто да информират полицията.
   • Hu
    Hunter
    7 -3
    18:25, 29 юли 2020
    И аз искам да ловувам например някой от тези ловци да усетят какво е чувството да си плачкя
   • Ic
    Iceman
    7 0
    18:45, 29 юли 2020
    Напълно си прав и да ти кажа ходят си абсолютно всяка вечер 🙂
   • Батьо.... след "кученцето" по тайни доби за миризливите селски гащи, миризлив селянин и ти при него.
  • 3
   Дали някой може самоволно да затваря обществен път защото си мисли че гората и дивеча са негови. Дали сме свидетели на войната на таралежите. Защо районният все още не е ходил в селото да разследва.
   Имало време един председател вашата и описания в статията моторист ачката или обратно, все тая , а пък има и свидетел как нареждат същите по вид шипове из пътищата, но сигурно са на някой друг те само са ги почиствали и подостряло. Гуми в този район са спукали над 10 автомобила. Дали има и други от тази дружинка ще видим.
  • 4
   Ка
   Кака вижда
   5 -4
   19:38, 29 юли 2020
   Като се подаде сигнала кмета беж при Валю, после Валю беж на накрая да събира чужди шипове , като добър самарянин за благото на туристи, гъбари и май ще лапа шамари, както го хапят комати. Бих кръвопийците по врат по джолан , ама няма срам , шипци събира сам.
   • Съ
    Съселянин
    2 -3
    07:50, 30 юли 2020
    Кой ще яде шамари не е ясно Како !
   • До
    До съселанин
    0 -4
    08:32, 30 юли 2020
    В стиха се вижда алюзия, как шипослагача се само с... Виж коментара
   • Ох
    Ох
    1 -1
    10:30, 30 юли 2020
    Како на колко години си ?
   • Съ
    Съселянин
    1 -1
    23:34, 30 юли 2020
    Како , како , да ти го сложа ,сладко , сладко ! Алюзия Кака !
   • Ба
    Батю
    2 -1
    15:51, 31 юли 2020
    Най верятно валю (черния) има ясновидски дарби затова кметицата се обръща към него или бат ангел е свирнал на черното си кученце да си прибере будлите ама скоро кученцето ще се пробва да плува в марица
  • 5
   Жи
   живял и видял
   3 -4
   20:42, 29 юли 2020
   Само България е разграден двор и вечно сме недоволни от нещо.Поживях няколко години в Германия и страшно се изумих като видях,че на всички пътища към горите/а те са безбройни/ и селско-стопанските ниви имат знаци забранено влизането на МПС и хора.Не съм виждал да влезе кола или особенно дете с велосипед.Верно е,че са направили много междуселищни вело алеи и пътеки за разходка.
   • Гр
    Гражданин
    5 -1
    07:47, 30 юли 2020
    Къде си бил , какво си гледал ти си знаеш, но такава селения и простотия там няма !
  • 6
   От
   Отговор
   7 -1
   07:41, 30 юли 2020
   Простак - шип , Простак - капан , Простак - с оръжие л...ц , Простак - убиец !
   Примати с болни мозъци !
  • 7
   Чи
   чичо
   6 -1
   16:59, 30 юли 2020
   Защо по другите села такова чудо няма? Защото там не живеят страдащи от недостиг на интелект долно белевци. Само мозъка на долно белевец може да измисли такава простотия!

  Хороскоп за 13.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Потопени в работа и неотложни задачи, ще забравите за личните си нужди. Честни в отношенията, ще намирате подходящият тон и ще се възползвате от възможностите, които ви се дадат. Дистанцирайте се от нечие недобро намерено поведение и покажете силата на характера си. Вечерта ви ще е спокойна, сред близки хора.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С каквото и да се заемете днес, бъдете сигурни че усилията ви няма да са напразни. Знаете какво искате и постепенно вървите към осъществяването му. Предвидете обаче различни възможности за действие, тъй като не е изключено да ви изненадат. Ако напоследък пренебрегвате чувствата на човека до вас, опитайте се да поправите тази грешка.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Засилва се тенденцията към финансова стабилизация, особено при онези от вас, които са изцяло ангажирани в професионалната сфера. Възможно е натоварването ви да бъде повече от обичайното, но резултатите ще са добри. Почтеността и коректността ви ще увеличат авторитета ви. Не бъдете нетърпеливи.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще ви се наложи да се заемете с различни въпроси, голяма част от които съвсем не сте планирали. Въпреки това се постарайте да не оставяте нищо, което можете да свършите днес за следващите дни. Това би означавало да изостанете с работата си, което не е желателно. Обърнете повече внимание на семейството си.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Подходящ ден за делови контакти. Не пропускайте нито един детайл и търсете възможности във всяко нещо. По този начин имате шанса да откриете доста перспективи за развитие. Отделете достатъчно внимание на вашия сърдечен партньор.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте общителни и това е единствено във ваша полза. Ако работата ви е свързана с много контакти, бъдете сигурни, че този ден ще бъде успешен за вас. Успявате да се справите с какви ли не заплетени ситуации, главно благодарение на умението си да убеждавате. Но не бъдете крайни в оценките си защото не сте застраховани от и от грешки.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес околните прекалено много ви занимават с личните си проблеми, към които вие не можете да бъдете безучастни. Не пренебрегвайте предложението на колега, което може да открие за вас бленувани перспективи. Обмислете добре действията си в личен план. Пазете се от прибързани постъпки, носещи трайни негативи.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Запретнете ръкави и работете, проектите ви в голяма степен ще зависят от постигнатото днес. Работата ви с администрацията може да ви изтощи, но ще го преживеете. Разумът и интуицията ви са силни, вслушвайте се по-често в тях и ще оставате доволни. Децата ще ви зарадват с успешното си справяне с житейски проблем.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Искрата надежда, която до скоро съществуваше по отношение на бъдещ проект, сега започва силно да се разгаря. С други думи ще получите необходимите ви средства за да го започнете. Запазете ентусиазма си и дайте път на желанието си да покажете умения, рутина и професионализъм.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Отлични резултати за тези от вас, които се трудят в деловата област. Прогнозите ви се потвърждават, а това неминуемо повишава авторитета ви. Интимният ви партньор ви удовлетворява напълно и провокира творческите ви способности. При вас те са в изобилие и това ви задължава да намерите подходяща сцена за изява.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Срещите ви ще са ползотворни не само с доброто впечатление, което оставяте за себе си, но и с информацията, която ще узнаете. Заради нея са възможни промени в плановете ви, но всичко е подчинено на интересите и бизнеса ви. Съдействие от хора, за които все по - малко мислите и това ще ви впечатли.
  13 авг 2020
  Последни новини