Стотици мюсюлмани се събраха на стадион „Юнак“, за да празнуват Курбан Байрам

Стотици мюсюлмани се събраха рано тази сутрин на терена на стадион „Юнак“ в Ардино, за да посрещнат с празничен намаз (молитва) настъпването на свещения Курбан Байрам.Сред тях  бяха кметът на общината инж. Изет Шабан, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям. Така за втори път мюсюлманската общност в града под Белите брези се събра под открито небе, за да отслужи празничната молитва и да се избегне струпването на много хора на едно място.

Всички вярващи, които дойдоха на молитвата, носеха предпазни маски, спазваха дистанция и имаха седжадета (намазлъци). Предварително част от терена на стадиона бе постлан с найлон.

В своята проповед за същността на Курбан Байрам, мюфтията на Ардино Ерхан Реджеб, отбеляза, че Байрамите са благословени дни, когато братството на вярата между мюсюлманите достига най-възвишената си точка.

Във всички джамии и месчиди на територията на общината, където бяха отслужени тържествени молитви по случай Курбан Байрама, присъстващите бяха запознати с  Поздравителния адрес на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. „Нека Курбан Байрам да ви дари със здраве и берекет, да носи мир, справедливост и братство на цялото човечество“, се казва в него.

След края на молитвата, ритуалът „Байрамлашмак (размяна на поздравления между младите и по-възрастните) се осъществи без ръкуване и прегръщане с цел ограничаване на разпространението на коронавируса.

След празничната молитва вярващите, преди да се отправят към домовете си, за да принесат жертвено животно,направиха дарения за нуждите на джамията. По традиция месото от жертвеното животно се разпределя на нечетен брой парчета и се раздава на бедни и съседи.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини