18 °C

Нитратни, нитритни и амониеви йони са и в труповете на кравите край Марица

Наличието на нитратни, нитритни и амониеви йони са потвърдени в изследваните от БАБХ трупове на умрелите край Димитровград крави.

Резултатите от първоначалните лабораторни изпитвания, извършени на проби от умрелите след водопой в понеделник животни потвърждават наличието на откритите и във водата нитратни, нитритни и амониеви йони.

В Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София, в лаборатория „Токсикология“, се извършват изпитвания на тъканни проби от всички 28 животни.

Установено е, че концентрацията на нитратни, нитритни и амониеви йони, превишават около 50 пъти физиологичните норми.

След приключване на всички изпитвания, резултатите ще бъдат предоставени на разследващите органи.

Превишение в големи норми на същите вещества бяха открити и в пробите от водата, взети от заустването на канала, който се излива в р. Марица край Димитровград.

По случая  се води досъдебното производство, засега само за  причиняване или допускане на замърсяване на воден басейн. В момента то е образувано срещу неизвестне извършител. От Прокуратурата обаче уточниха по-рано през седмицата, че е възможно да се промени членът, по който се води досъдебното производство и към първоначалното обвинение  да се присъедини и това за причинавяне смъртта и на животните, ако се докаже, че те са умрели след като са пили от водата в канала.

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

 • 1
  Ов
  Овчар
  13 -4
  10:40, 1 авг 2020
  Да се готви собственикът на умрелите крави, той ще излезе виновен! В Белгия новината е излезнала със следното заглавие: " Умрели крави от старост край Димитровград ". Ако някой има познати или близки там, нека ви изпратят озаглавена статия от Белгия, кравите са умрели от старост!
 • 2
  Xx
  Xxx
  20 -7
  11:44, 1 авг 2020
  Да затварят завода.
 • 3
  Важно е кво е свързано с тия амониеви йони
  - има амониев цианид
  - има живачен нитрати и нитрити
  - има плутониеви нитрати и нитрити
  ......
  Ако е само амониев нитрат или нитрит , кравите щяха да се мъчат 2-3 часа
  ....
  Плюс , гледал съм животинки - мишки и врабчета - като им мириши на амоняк и не пият
 • 4
  Ар
  Артър Конън ги Доил
  9 -1
  21:21, 1 авг 2020
  Не бе кравите са яли тоест преяли с пасти и баклави връчени им лица от завода Е как да съдиш такива милостиви и щедри хора
 • 5
  Ам
  Амброзио
  7 -1
  11:32, 2 авг 2020
  АРТЪРЧО не само кравите вече и ние хорицата в България минахме на пасти и баклави благодарение на ГЕРБА и неговия незаменим ВОЖД Бойко Европееца носител на евроатлантическите ценности в България
 • 6
  Ре
  Ремзи мехмед
  2 -4
  15:41, 2 авг 2020
  Да затворят завода стефан и за пандиза
 • 7
  Ди
  Димитър Стефанов
  3 -1
  19:54, 2 авг 2020
  А стига бе, какви са тези фалшиви новини!? Кравите са умрели от старост!
 • 8
  Ис
  Истината
  5 -2
  19:56, 2 авг 2020
  В завода не се правят модернизации, които да модернизират цеховете. Основно се ремонтират тоалетни и бани с фирмата на Венци, които се отчитан на Стефан има и по един залък и за бат Слави и Табаката. Ел. фирмата без да се отчете на Боба и Пламен няма. А пък Веско си го знаем с Ремстрой.
  Затова завода е една цъкаща екологична бомба
 • 9
  Се
  СЕРЬОЖА КЮЧУКОВ
  2 0
  18:00, 3 авг 2020
  Отнасям се с разбиране към част от коментарите и мотивацията им. Но все пак се питам - може ли пък чак толко тъпи да са българите? Щот аз знам че са тъпи, ама па толкоз чак... А фактът, че само аз заставам зад ВСИЧКО КАЗАНО ОТ МЕН С ИМЕТО СИ (в това число зад над 1000 публикации в профила си...) говори достатъчно... Впрочем и за 2-3 по темата...

Още новини

Последни новини