29 °C

Нитратни, нитритни и амониеви йони са и в труповете на кравите край Марица

Наличието на нитратни, нитритни и амониеви йони са потвърдени в изследваните от БАБХ трупове на умрелите край Димитровград крави.

Резултатите от първоначалните лабораторни изпитвания, извършени на проби от умрелите след водопой в понеделник животни потвърждават наличието на откритите и във водата нитратни, нитритни и амониеви йони.

В Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София, в лаборатория „Токсикология“, се извършват изпитвания на тъканни проби от всички 28 животни.

Установено е, че концентрацията на нитратни, нитритни и амониеви йони, превишават около 50 пъти физиологичните норми.

След приключване на всички изпитвания, резултатите ще бъдат предоставени на разследващите органи.

Превишение в големи норми на същите вещества бяха открити и в пробите от водата, взети от заустването на канала, който се излива в р. Марица край Димитровград.

По случая  се води досъдебното производство, засега само за  причиняване или допускане на замърсяване на воден басейн. В момента то е образувано срещу неизвестне извършител. От Прокуратурата обаче уточниха по-рано през седмицата, че е възможно да се промени членът, по който се води досъдебното производство и към първоначалното обвинение  да се присъедини и това за причинавяне смъртта и на животните, ако се докаже, че те са умрели след като са пили от водата в канала.

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

 • 1
  Ов
  Овчар
  13 -4
  10:40, 1 авг 2020
  Да се готви собственикът на умрелите крави, той ще излезе виновен! В Белгия новината е излезнала със следното заглавие: " Умрели крави от старост край Димитровград ". Ако някой има познати или близки там, нека ви изпратят озаглавена статия от Белгия, кравите са умрели от старост!
 • 2
  Xx
  Xxx
  20 -7
  11:44, 1 авг 2020
  Да затварят завода.
 • 3
  Важно е кво е свързано с тия амониеви йони
  - има амониев цианид
  - има живачен нитрати и нитрити
  - има плутониеви нитрати и нитрити
  ......
  Ако е само амониев нитрат или нитрит , кравите щяха да се мъчат 2-3 часа
  ....
  Плюс , гледал съм животинки - мишки и врабчета - като им мириши на амоняк и не пият
 • 4
  Ар
  Артър Конън ги Доил
  9 -1
  21:21, 1 авг 2020
  Не бе кравите са яли тоест преяли с пасти и баклави връчени им лица от завода Е как да съдиш такива милостиви и щедри хора
 • 5
  Ам
  Амброзио
  7 -1
  11:32, 2 авг 2020
  АРТЪРЧО не само кравите вече и ние хорицата в България минахме на пасти и баклави благодарение на ГЕРБА и неговия незаменим ВОЖД Бойко Европееца носител на евроатлантическите ценности в България
 • 6
  Ре
  Ремзи мехмед
  2 -4
  15:41, 2 авг 2020
  Да затворят завода стефан и за пандиза
 • 7
  Ди
  Димитър Стефанов
  3 -1
  19:54, 2 авг 2020
  А стига бе, какви са тези фалшиви новини!? Кравите са умрели от старост!
 • 8
  Ис
  Истината
  5 -2
  19:56, 2 авг 2020
  В завода не се правят модернизации, които да модернизират цеховете. Основно се ремонтират тоалетни и бани с фирмата на Венци, които се отчитан на Стефан има и по един залък и за бат Слави и Табаката. Ел. фирмата без да се отчете на Боба и Пламен няма. А пък Веско си го знаем с Ремстрой.
  Затова завода е една цъкаща екологична бомба
 • 9
  Се
  СЕРЬОЖА КЮЧУКОВ
  2 0
  18:00, 3 авг 2020
  Отнасям се с разбиране към част от коментарите и мотивацията им. Но все пак се питам - може ли пък чак толко тъпи да са българите? Щот аз знам че са тъпи, ама па толкоз чак... А фактът, че само аз заставам зад ВСИЧКО КАЗАНО ОТ МЕН С ИМЕТО СИ (в това число зад над 1000 публикации в профила си...) говори достатъчно... Впрочем и за 2-3 по темата...

Хороскоп за 13.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Потопени в работа и неотложни задачи, ще забравите за личните си нужди. Честни в отношенията, ще намирате подходящият тон и ще се възползвате от възможностите, които ви се дадат. Дистанцирайте се от нечие недобро намерено поведение и покажете силата на характера си. Вечерта ви ще е спокойна, сред близки хора.
13 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С каквото и да се заемете днес, бъдете сигурни че усилията ви няма да са напразни. Знаете какво искате и постепенно вървите към осъществяването му. Предвидете обаче различни възможности за действие, тъй като не е изключено да ви изненадат. Ако напоследък пренебрегвате чувствата на човека до вас, опитайте се да поправите тази грешка.
13 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Засилва се тенденцията към финансова стабилизация, особено при онези от вас, които са изцяло ангажирани в професионалната сфера. Възможно е натоварването ви да бъде повече от обичайното, но резултатите ще са добри. Почтеността и коректността ви ще увеличат авторитета ви. Не бъдете нетърпеливи.
13 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
13 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще ви се наложи да се заемете с различни въпроси, голяма част от които съвсем не сте планирали. Въпреки това се постарайте да не оставяте нищо, което можете да свършите днес за следващите дни. Това би означавало да изостанете с работата си, което не е желателно. Обърнете повече внимание на семейството си.
13 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Подходящ ден за делови контакти. Не пропускайте нито един детайл и търсете възможности във всяко нещо. По този начин имате шанса да откриете доста перспективи за развитие. Отделете достатъчно внимание на вашия сърдечен партньор.
13 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте общителни и това е единствено във ваша полза. Ако работата ви е свързана с много контакти, бъдете сигурни, че този ден ще бъде успешен за вас. Успявате да се справите с какви ли не заплетени ситуации, главно благодарение на умението си да убеждавате. Но не бъдете крайни в оценките си защото не сте застраховани от и от грешки.
13 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес околните прекалено много ви занимават с личните си проблеми, към които вие не можете да бъдете безучастни. Не пренебрегвайте предложението на колега, което може да открие за вас бленувани перспективи. Обмислете добре действията си в личен план. Пазете се от прибързани постъпки, носещи трайни негативи.
13 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запретнете ръкави и работете, проектите ви в голяма степен ще зависят от постигнатото днес. Работата ви с администрацията може да ви изтощи, но ще го преживеете. Разумът и интуицията ви са силни, вслушвайте се по-често в тях и ще оставате доволни. Децата ще ви зарадват с успешното си справяне с житейски проблем.
13 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Искрата надежда, която до скоро съществуваше по отношение на бъдещ проект, сега започва силно да се разгаря. С други думи ще получите необходимите ви средства за да го започнете. Запазете ентусиазма си и дайте път на желанието си да покажете умения, рутина и професионализъм.
13 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отлични резултати за тези от вас, които се трудят в деловата област. Прогнозите ви се потвърждават, а това неминуемо повишава авторитета ви. Интимният ви партньор ви удовлетворява напълно и провокира творческите ви способности. При вас те са в изобилие и това ви задължава да намерите подходяща сцена за изява.
13 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещите ви ще са ползотворни не само с доброто впечатление, което оставяте за себе си, но и с информацията, която ще узнаете. Заради нея са възможни промени в плановете ви, но всичко е подчинено на интересите и бизнеса ви. Съдействие от хора, за които все по - малко мислите и това ще ви впечатли.
13 авг 2020
Последни новини