Нерегламентирано движение на джипове на Седемте езера установи проверка

Проверка на министъра на околната среда и водите Емил Димитров днес в района на Седемте рилски езера установи нерегламентирано движение на джипове, които превозват туристи и багаж към езерата, в нарушение на правилата. Извозването става по единствения път към езерата, който по регламент трябва да се ползва само от планински спасители, хижари и пешеходни туристи.

Според министър Димитров, който даде брифинг при бариерата при проблемния път, този път попадал в общинските имоти.

"Кметът на Сапарева баня е казал, че бариерата не трябва да се затваря, защото се нарушавали гражданските права на негови съграждани. От друга страна нито един джип няма разрешително да вози хора. Няма такъв лиценз, няма такова разрешително", каза министърът.

Той посочи, че иска да бъде направена базата за планинските спасители, защото в планината се събират хиляди хора и винаги може на някого може да се наложи да получи помощ.

Предстои през следващата седмица да бъде подновен проектът за реновирането на пътеките по циркуса на Седемте рилски езера, който беше спрян, след като там беше качена тежка техника - багери. Работата ще продължи с коне, каза министърът и уточни, че проектът никога не е предвиждал в планината да се качва техника.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини