Славейковци са готови за следващи проекти с организациите от Германия и Португалия

Идеята на проекта „Feel free to act free“, финансиран по програма Еразъм+,  е да обедини младежи от пет различни държави с цел създаване на театрално представление, което да бъде поставено пред публика. А големият смисъл на проекта е да даде на младежите чувство за собствена значимост, липса на притеснение за изява пред публика и създаване на самоувереност. Вследствие на разпространението на коронавируса остават само три държави - България, Германия и Португалия, а Грузия и Украйна отпадат. От българска страна партньор по проекта е сдружение „Родопея Балканика“ – Кърджали, а водеща организация е немската  „Асоциация за младежки социални услуги и социална работа“ (JuSeV) от град Фюрстенвалде. Работният език на проекта е английски, а десетдневната младежка среща в Германия е финалът на голямата предварителна подготовка. Проектната среща се проведе в базата за осъществяване на такива събития Хиршлух, намираща се в гората на град Щорков.

За поредна година кърджалийската организация се довери на СУ „Петко Рачов Славейков“ за формиране на група. В нея са включени абитуриентката Сибел Айвазова, единадесетокласниците Антония Колева, Енисе Рамадан, Симона Кидикова и Катрина Димова, както и десетокласниците Николай Желев и Здравко Караджов.

Катрина е изявявала своя актьорски талант многократно. Тя с охота разказва за преживяванията в Хиршлух: „На 15 юли 7 ученици от СУ „Петко Рачов Славейков“ заедно с нашия ръководител – педагогическия съветник Нешка Шопова, тръгнахме за Германия. Не ни беше известно дали ще сме под карантина, когато отидем или когато се върнем. Към тогавашния момент се предполагаше, че не. Оптимистично настроени, потеглихме към нашето приключение.

Научихме много нови, интeресни и полезни неща за театъра, които ще са ни от помощ не само на сцената, но и в живота. Например, как да контролираме дишането и гласа си, да изразяваме емоции, да разчитаме езика на тялото и много други неща. Всички сцени бяха наше творение, дори и финалната, когато имахме само няколко часа, за да измислим танц и представление за представяне пред публика. И всичко това трябваше да се случи като съвместно работят хора от различни националности, някои от които /не от нашата група/ се затрудняват да говорят на английски език. Беше трудно, но успяхме. Доказахме, че може да предадем желаната информация не само вербално.

Покрай работата по проекта, успяхме да намерим време да посетим Берлин и да плажуваме на местното езеро. В Берлин обиколихме доста от забележителностите, благодарение на невероятната организация.

Всичко беше планирано до секундата. Закъсненията не се толерираха. И това ни стана ясно още на втория ден, когато закъснелите бяха „неприятно изненадани”. Остана ни урок за цял живот да бъдем винаги навреме. Друг много успешен метод, които пълнеше залата за секунди, беше обратното броене на единия от ръководителите и автор на проекта Алдин Буквич. 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. Дори записахме гласа му за аларма на телефоните си – действа безотказно.

Ръководителите ни бяха искрено заинтересовани от нас и нашето мнение. Всяка вечер групите провеждаха така наречения Reflection /отражение/, когато споделяме мислите си за деня, разочарования, желания. Това изглежда като нещо малко на пръв поглед - само загуба на време, но не е така. Оказа се, че е много полезно да изразиш емоциите си и да споделиш мислите си през деня. Убедена съм, че редовните Reflection могат да подобрят значително живота на всички ни.“

Българската вечер в рамките на младежката среща бе абсолютен успех. Току-що приготвената баница, шопската салата, тараторът и суджукът погъделичкаха вкуса на представителите на германската и португалската група. Сувенирчета от България и СУ „Петко Рачов Славейков“ имаше за всички тях. Носията и презентациите за красивата ни страна и нейните традиции показаха недвусмислено сериозната предварителна подготовка.

В крайна сметка младежката среща се проведе на много високо ниво, постави началото на много международни приятелства и научи всички участници /младежи и ръководители/ на нови умения и светоусещане.

Славейковци

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини