14 години и 21 500 "художници" правят фасулевото паното за Гинес в Смилян

    Вече 14 години всеки турист и посетител в Смилян слага по едно бобено зрънце в апликираното пано, с което смолянското село ще кандидатства за вписване в книгата на рекордите на Гинес за пано, изработено от най-голям брой уникални участници, които за тези години надхвърлиха 21 500. Паното е поставено в Посетителски информационен център, а идеята за създаването му се заражда през 2006-та година.

    Проектът се разгръща на площ от 8 кв. метра, а когато „фасулевата мозайка“ стане готова, ще съдържа около 2 млн. зрънца и ще изобразява емблематична за селото часовникова кула, както и римските мостове от старо време, чиито останки още се пазят на някои места в региона. В декоративната картина е изобразено и ралото, с което открай време се е обработвала земята за добиване на смилянски фасул и другите типични местни земеделски култури. С бобени зрънца са пресъздадени природните забележителности на Родопите, красивите борове, реките... Всеки може да участва в поставянето на рекорда като залепи бобче върху паното.

    В годините то се превърна в място за снимки на гостите на селото, а те пък с ентусиазъм залепват по половинка фасулево зърно върху паното от Смилянски фасул с родопски символи в Етнографската сбирка в читалището, известна като "музея на фасула". Посетителите на местното читалище разглеждат и представената в него постоянна етнографска сбирка "Смилянски фасул и традиционни родопски терлици" , в която са изложени и други, по-малки апликирани пана със смилянски фасул, както и ръчно изработени тъкани, земеделски пособия и битови вещи и оръдия от ежедневието на родопнчани, като наскоро сбирката се увеличи и с дарение на стара шевна машина.

    Singer от второто десителетие на ХХ век. Тя е дарение от Юри Коруев, жител на Смилян, с волята да бъде изложена в етнографската сбирка. По думите му, на тази машина неговата баба е шила терлици и затова нейното място е в сбирката при читалището, посветена на традицията на изработването на терлици от жените в Смилян. Юри Коруев е дарил и два ценни печата на дружества, съществували в миналото в Смилян. Първият свидетелства за развитие на застрахователното дело в селището - принадлежал е на "Сдружение за застраховка на добитъкъ"- с. Смилян, Пашмаклийско, което свидетелства за развито животновъдство в землището.

    Вторият печат е по-нов , съдейки по наименованието на организацията - "Дружество на многодетните - с. Смилян, Смолянско. Явно в селото е имало достатъчно многодетни семейства, че да бъде създадено сдружение на многодетните. В традицията на многодетните семейства в миналото може би се корени и настоящата тенденция за запазване ръста на раждаемостта в Смилян и то във времена, когато навсякъде другаде в областта селищата бележат демографски спад.
    Трите експоната са заведени във фонда на читалището.

    От ръководството уточняват за посетителите, че работното време на Етнографската сбирка "Смилянски фасул и традиционни родопски терлици" през август 2020 г. ще бъде:
    от понеделник до петък 10.00 ч.- 17.00 ч.
    -събота 10.00 ч. - 16.00 ч.
    -неделя 12.00 ч.- 16.00 ч.

    Таксата за вход за лица над 10 г. 3.00 лв., за учащи от 10 г. до 25 год., пенсионери и лица с ТЕЛК-1.50 лв., а за малчуганите до 10 години е безплатно.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини