19 °C

ВиК-Димитровград иска увеличение на водата от 1 октомври, с колко ще се вдигне цената на кубик?

  Местното водоснабдително дружество внася към КЕВР заявление за преразглеждане на цените на доставяните водоснабдителни и канализационни услуги от ВИК ООД Димитровград. Това съобщи за Dimitrovgrad.BGvesti.NET управителят на дружеството, инж. Георги Тенчев.

  С искането си към комисията за енергийно и водно регулиране, местното ВиК иска повишение на цената за кубик вода на територията на димитровградска община. Предложението за увеличение на цената за кубик вода в Димитровград е с 0,40 лв. с ДДС, като в тази цена влизат компонентите за доставка на вода за потребителите, отвеждането на отпадъчните води и тяхното пречистване от пречиствателната станция на Димитровград.

  Увеличението на всеки компонент ще бъде:

  Доставка на вода за потребителите от 1,17 лв. на 1,39 лв. за куб.м. без ДДС

  Отвеждане на отпадъчни води от 0,12 лв. на 0,14 лв. за куб.м. без ДДС

  Пречистване на отпадъчни води от 0,26 лв. на 0,35 лв. за куб.м. без ДДС

  С планираното увеличение, на цената 1 кубик вода в Димитровград от 1,86 лв. ще поскъпне на 2,26 лв. за куб.м.. За селата в общинта увеличението ще бъде по-малко, поради липса на компонентите в цента на отвеждане и пречистване на отпадъчните води.

  Цената на водата в димитровградско не е повишавана от 2011 година, коментира управителят на дружеството, а през тези повече от 9 години са се повишили всички разходи, необходими за осъществяване дейността на ВиК. За този период от време драстично се е повишила цената на електоенергията,по-висока е цента на горивата, на материалите, и не на последно място - минималната работна заплата, като през 2011 година тя е била 270 лв., а до 2020 година се е вдигнала повече от 2 пъти, до 610 лв. т.г.

  Освен драстичното увеличаване на разходите за този период, от ВиК дружеството отчитат и намаляне на потреблението на вода в общината, с което и приходите на дружеството. През последните години ВиК - Димитровград е използвало всички резерви, за да поддържа една цена на водата над 9 години. Но при тази цена, на дружеството му е невъзможно да продължи да осъществява своята дейност с необходимото качество. От ВиК се опасяват, че съществува реален риск ВИК ООД Димитровград да изпадне в неплатежоспособност и невъзможност да покрива своите разходи, включително за електроенергия, което ще доведе и до преустановяването на ВиК услуги на територията на община Димитровград.  С тези аргументи местното дружество е намерило вратичка в закона, за да поиска повишаване на цената на водата за община Димитровград от КЕВР, като използва ЧЛ. 19 от ЗАКОН ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ВОДОСНАБДИТЕЛНИТЕ И КАНАЛИЗАЦИОННИТЕ УСЛУГИ:

  Чл. 19. Процедура за преразглеждане на цените се открива от комисията служебно или по искане на В и К оператори, когато възникне непредвидено или непредотвратимо събитие от извънреден характер, което съществено променя приходите и икономически обоснованите разходи на В и К операторите.

  Според националната статистика, в хасковска област 1 човек изразходва около 2,3 куб. на месец, което при 4-членно семейство на сегашната цена на водата, му коства сметка от 17,10 лв., след увеличението месечния разход за вода ще се повиши средно с 3,70 лв. и същото семейство ще плаща по 20,80 лв. месечно на ВиК.

  Трябва да се има в предвид, че от началото на 2021 година ВиК - Димитровград се очаква да се слее с ВиК - Хасково и да бъдат обединени в една ВиК асоциация за цялата хасковска област, с което ако не бъде променен законът, цената на водата за всички в област Хасково ще се уеднакви. Това при законовите условия към момента вещае драстично увеличение на цената в Димитровград, ако тя се уеднакви с тази на най-скъпата вода в страната - тази на Хасково, от 3,51 лв. на кубик.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (20)

  • 1
   Хх
   Ххх
   12 -1
   17:06, 13 авг 2020
   Къде са протестиращите сега? Борят се против Гешев? За доброто на Божков. Хайде всички пред ВИКто. Блокирайте тях.
   • Ан
    Анна
    3 0
    11:06, 14 авг 2020
    Аз съм ЗА ! Да ги удавим от протести !
  • 2
   Це
   цената
   9 -2
   17:33, 13 авг 2020
   защо не споделят , че от първи януари цената на водата ще стане автоматично 3.50 така пише в таблищата на КЕВР , по отношение на ВиК Димитровград , защото от 2021г. се влива в асоциацията ВиК Хасково и ще се ползва оеднаквената цена . Това най- вероятно е плавно повишение цената на водата да не е "шоково" . Защо в анализите за искане повишуние цената на водата от ВиК асоциацията е представен анализ , че загубите на Димитровград са 50 % , нали Вик мрежата е изградена преди има няма 6 години от къде идват тези големи загуби , не може да са от селата , защото там потреблението е нищожно сравнение с града и отново не може да се достигне този процент . Ако новата мрежа е дефектирала , на първо място това е неизпълнение на проекта и липсва устойчивост на същият , на следващо масто защо не е ангажирана отговорност от изпълнителя да отстрани недостатъците водещи до тези течове .
   • 12
    123
    11 -2
    17:38, 13 авг 2020
    Тоя кмет ще го изнесеме със стола ако направят водата 3,50
  • 3
   Те
   тенчев
   15 0
   18:39, 13 авг 2020
   Тенчев, ти си машинен инжинер и не ги разбираш тези работи. Повишените ви разходи са от неправилното стопанисване на В и К съоръженията. Имате един В и К инжинер, но никога не е правила проекти. Имате одобрен Генерален план по В и К, който по нареждане на кмета никога не сте го спазвали. Не може да карате вода от 17 подема на 30 км. за гр. Меричлери и сметката да ви излиза. Та вие приехте водопровода от Черноконево до Меричлери под опеката на кмета , вместо да се оползотворят двата кладенеца до Черноконево, с дебит от 40 л./сек. и да се захранва ляв бряг от тях. Сега от Крумска тераса и Черногорово градска карате за Меричлери, енергоемкостта ви е висока. Оня с треперещите ръце смесваше водата с арсен и загубата беше малка, но вие сте неуки в тези далавери. Така , че не опявайте ами си давайте оставките защото кадърността ви я няма. Не сте способни да стопанисвате и ви остава само едно да ревете за повишаване цената на водата.Имайте малко съвест и си признайте, нямате компетентност. Курсовете или купените ви свидетелства за 300 часа не могат да компенсират институтското образование. До кога неуки хора ще стопанисват специализирано предприятие. Кмета си купи първата диплома и за да не остане по-назад назначи първо за управител един монтажник с треперещи ръце и съсипа това дружество, сега го е поверил на още един такъв и искате работите да се оправят. Не, това не може да продължава все така.
   • Ди
    Димитровградчанин
    16 0
    20:16, 13 авг 2020
    Абсолютно точен коментар . Твърде много администрация която хрантутим . Скоро ходих по работа - в едната канцелария три дърти брантий които се чудеха кафе ли да пият или с телефона да си играят че да върви отруденото им раб време
   • За
    Зава--л
    11 0
    21:50, 13 авг 2020
    Лесно е да опреш лактите на бюрото и да викаш дай , дай да увеличим цената и после да щракате с пръсти , докато дойде следващия момент за увеличение , без да си размърдате мозъците и задниците за да си решите проблема.
    Петко Ангелов беше най големия некадърник ръководил ВИК - Димитровград.
    Така , че абсолютно е прав коментар № 3 - Тенчев.
  • 4
   Ку
   курчюшмя
   8 0
   23:03, 13 авг 2020
   Този с тъповатото изражение и не добре владеещ членоразделната реч е зет на друг селянин-комбайнер на който също не му се отдава сглобяването на изречения.И този е ръководен кадър,а бе най -добре е да се затваря тази държава.
  • 5
   Ло
   локомотива
   5 -4
   23:10, 13 авг 2020
   Като че ли най-добре беше шеф да стане крадеца-ГОЧЕВ,вярно крадеше много ама и работа вършеше.
   • Н-
    Н-к Депо
    4 -2
    14:03, 14 авг 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 6
   44
   442
   4 -4
   23:21, 13 авг 2020
   В една предишна статия се оказа, че Еском притежава bgvesti.net. И някои от протестърите, когато си платят, могат да получат IP адреси и координати на коментиращите под статиите. Заплашват с побои. Не е сигурно да споделяте мнения тук. Внимавайте! Несигурни времена настанаха! Протестърите са като кафевите ризи - маршируват по улиците вече!
   • 44
    442
    1 -2
    14:08, 14 авг 2020
    Като кафявата чума Борисов !
  • 7
   44
   442
   3 -2
   00:27, 14 авг 2020
   Страхът настъпва. Протестърите също като кафевите ризи маршируват под прозорците ни. Както най-либералната демокрация на Ваймарската Република, така България разрешава на едно миниатурно малцинство да заплашва гражданите чрез заплахи, агресия и блокиране на техните права и свободи. Мнозинството се страхува и е объркано. Какво да направим ние? Ходим на работа, спазваме правилата. Некомфортно ни е. Избрали сме правителство. Виждаме ги че са малко. 40-50 човека на 30000. Олигарсите са преследвани от правителството. Много от протестиращите са платени. Медиите са платени и субективни. Конфликтът назрява.
   • От
    Отговор
    1 -1
    13:42, 14 авг 2020
    А ти не си ли платен !
  • 8
   Те
   Тенчев-2
   6 -1
   07:03, 14 авг 2020
   Тенчев. За Крумска тереса нямате Разрешително за водоползване. Ползвате старо, с изтекъл срок на действие и Басейнова дирекция ви търпи. Нямате проект за санитарната зона. Търпят ви, от РЗИ,от басейнова дирекция. От пречиствателна станция до водоема, върху напорния водопровод допуснахте да се разположат инертните материали на Каолин. Кой допусна това? Авариите за чия сметка са? Кой свърза ПРП, вилна зона Габера при неоразмерена водопроводна мрежа направо от напорния водопровод. Кой съгласува имот № 5 от Габера, намиращ се върху напорния водопровод. В и К и общината. Кой свързва с незаконни връзки наши хора. Вие, и сега искате ние да плащаме увеличение на водата. Кой обяви, че сегашния напорен водопровод е амортизиран. Вие си го амортизирахте преждевременно. Сега искате да строите нов, да, но тези разходи да са за тези които допуснаха това, а не за сметка на гражданите. Попитайте за това кмета и секретарката на комисията по строителство, Добринка.
  • 9
   Те
   Тенчев-3
   6 0
   10:43, 14 авг 2020
   Тенчев, защо спряхте водата за няколко дни за с. Брод, Зл. поле, Райново, Голямо и Малко Асеново, Долно Белево, Здравец, Длъгнево след колектора на Неохим и злополуката с кравите. Вижте вододайната зона на с. Брод. Няма нищо общо с р. Марица. Кладенеца се намира в центъра на селото и е 20 м. над р. Марица. Вододайната зона за с. Райново и Злато поле се намира на левия бряг на р. Марица и отстои от реката на 200м. Вододайната зона на ПС "Злато поле" се намира над селото по пътя за с. Долно Белево и няма общо с р. Марица. Черпи вода от дерето което идва от Долно Белево. Вижте си проекта за вододайната зона. Това показва, че не познавате системите ,а искате увеличение на цената на водата. За тази система, помпена станция и кладенци имате Нотариален акт, но за водопреносната система, за напорния водопровод нямате. На кой е този водопровод с който доставяте вода за селата Д. Белево, Голямо и Малко Асеново, Здравец, Длъгнево. Освен , че е амортизиран, хвърляте много средства при аварии. Как така поддържате нещо, хвърляте пари, а не е ваше.
  • 10
   Фи
   Философи
   1 -5
   11:35, 14 авг 2020
   От колко години цената на водата не е увеличавана?... Виж коментара
  • 11
   Ив
   Иван
   4 -1
   13:46, 14 авг 2020
   Не стига че вдигат тока на всеки 15 дена, ами сега и водата. Е как да се преборим с болестите?Кой ще ни плаща сметките?Вие ни убивате бе изроди!!!Пълните си джобовете и се криете като мишки!Боклуци!
   • 00
    000
    2 -2
    16:37, 14 авг 2020
    Еее тия протестиращите да помагат бе! Ама не спират да пият бира на Орлов Мост. Те са безработни. Даже не знаят колко е цената на водата и тока.
   • 11
    111
    1 0
    14:06, 15 авг 2020
    Ти като знаеш , защо не им кажеш , каква е.. , а не колко , цената на водата и тока .

  Хороскоп за 30.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
  30 сеп 2020
  Последни новини