ВиК-Димитровград иска увеличение на водата от 1 октомври, с колко ще се вдигне цената на кубик?

    Местното водоснабдително дружество внася към КЕВР заявление за преразглеждане на цените на доставяните водоснабдителни и канализационни услуги от ВИК ООД Димитровград. Това съобщи за Dimitrovgrad.BGvesti.NET управителят на дружеството, инж. Георги Тенчев.

    С искането си към комисията за енергийно и водно регулиране, местното ВиК иска повишение на цената за кубик вода на територията на димитровградска община. Предложението за увеличение на цената за кубик вода в Димитровград е с 0,40 лв. с ДДС, като в тази цена влизат компонентите за доставка на вода за потребителите, отвеждането на отпадъчните води и тяхното пречистване от пречиствателната станция на Димитровград.

    Увеличението на всеки компонент ще бъде:

    Доставка на вода за потребителите от 1,17 лв. на 1,39 лв. за куб.м. без ДДС

    Отвеждане на отпадъчни води от 0,12 лв. на 0,14 лв. за куб.м. без ДДС

    Пречистване на отпадъчни води от 0,26 лв. на 0,35 лв. за куб.м. без ДДС

    С планираното увеличение, на цената 1 кубик вода в Димитровград от 1,86 лв. ще поскъпне на 2,26 лв. за куб.м.. За селата в общинта увеличението ще бъде по-малко, поради липса на компонентите в цента на отвеждане и пречистване на отпадъчните води.

    Цената на водата в димитровградско не е повишавана от 2011 година, коментира управителят на дружеството, а през тези повече от 9 години са се повишили всички разходи, необходими за осъществяване дейността на ВиК. За този период от време драстично се е повишила цената на електоенергията,по-висока е цента на горивата, на материалите, и не на последно място - минималната работна заплата, като през 2011 година тя е била 270 лв., а до 2020 година се е вдигнала повече от 2 пъти, до 610 лв. т.г.

    Освен драстичното увеличаване на разходите за този период, от ВиК дружеството отчитат и намаляне на потреблението на вода в общината, с което и приходите на дружеството. През последните години ВиК - Димитровград е използвало всички резерви, за да поддържа една цена на водата над 9 години. Но при тази цена, на дружеството му е невъзможно да продължи да осъществява своята дейност с необходимото качество. От ВиК се опасяват, че съществува реален риск ВИК ООД Димитровград да изпадне в неплатежоспособност и невъзможност да покрива своите разходи, включително за електроенергия, което ще доведе и до преустановяването на ВиК услуги на територията на община Димитровград.  С тези аргументи местното дружество е намерило вратичка в закона, за да поиска повишаване на цената на водата за община Димитровград от КЕВР, като използва ЧЛ. 19 от ЗАКОН ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ВОДОСНАБДИТЕЛНИТЕ И КАНАЛИЗАЦИОННИТЕ УСЛУГИ:

    Чл. 19. Процедура за преразглеждане на цените се открива от комисията служебно или по искане на В и К оператори, когато възникне непредвидено или непредотвратимо събитие от извънреден характер, което съществено променя приходите и икономически обоснованите разходи на В и К операторите.

    Според националната статистика, в хасковска област 1 човек изразходва около 2,3 куб. на месец, което при 4-членно семейство на сегашната цена на водата, му коства сметка от 17,10 лв., след увеличението месечния разход за вода ще се повиши средно с 3,70 лв. и същото семейство ще плаща по 20,80 лв. месечно на ВиК.

    Трябва да се има в предвид, че от началото на 2021 година ВиК - Димитровград се очаква да се слее с ВиК - Хасково и да бъдат обединени в една ВиК асоциация за цялата хасковска област, с което ако не бъде променен законът, цената на водата за всички в област Хасково ще се уеднакви. Това при законовите условия към момента вещае драстично увеличение на цената в Димитровград, ако тя се уеднакви с тази на най-скъпата вода в страната - тази на Хасково, от 3,51 лв. на кубик.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (20)

    • 1
      Хх
      Ххх
      12 -1
      17:06, 13 авг 2020
      Къде са протестиращите сега? Борят се против Гешев? За доброто на Божков. Хайде всички пред ВИКто. Блокирайте тях.
      • Ан
        Анна
        3 0
        11:06, 14 авг 2020
        Аз съм ЗА ! Да ги удавим от протести !
    • 2
      Це
      цената
      9 -2
      17:33, 13 авг 2020
      защо не споделят , че от първи януари цената на водата ще стане автоматично 3.50 така пише в таблищата на КЕВР , по отношение на ВиК Димитровград , защото от 2021г. се влива в асоциацията ВиК Хасково и ще се ползва оеднаквената цена . Това най- вероятно е плавно повишение цената на водата да не е "шоково" . Защо в анализите за искане повишуние цената на водата от ВиК асоциацията е представен анализ , че загубите на Димитровград са 50 % , нали Вик мрежата е изградена преди има няма 6 години от къде идват тези големи загуби , не може да са от селата , защото там потреблението е нищожно сравнение с града и отново не може да се достигне този процент . Ако новата мрежа е дефектирала , на първо място това е неизпълнение на проекта и липсва устойчивост на същият , на следващо масто защо не е ангажирана отговорност от изпълнителя да отстрани недостатъците водещи до тези течове .
      • 12
        123
        11 -2
        17:38, 13 авг 2020
        Тоя кмет ще го изнесеме със стола ако направят водата 3,50
    • 3
      Те
      тенчев
      15 -2
      18:39, 13 авг 2020
      Тенчев, ти си машинен инжинер и не ги разбираш тези работи. Повишените ви разходи са от неправилното стопанисване на В и К съоръженията. Имате един В и К инжинер, но никога не е правила проекти. Имате одобрен Генерален план по В и К, който по нареждане на кмета никога не сте го спазвали. Не може да карате вода от 17 подема на 30 км. за гр. Меричлери и сметката да ви излиза. Та вие приехте водопровода от Черноконево до Меричлери под опеката на кмета , вместо да се оползотворят двата кладенеца до Черноконево, с дебит от 40 л./сек. и да се захранва ляв бряг от тях. Сега от Крумска тераса и Черногорово градска карате за Меричлери, енергоемкостта ви е висока. Оня с треперещите ръце смесваше водата с арсен и загубата беше малка, но вие сте неуки в тези далавери. Така , че не опявайте ами си давайте оставките защото кадърността ви я няма. Не сте способни да стопанисвате и ви остава само едно да ревете за повишаване цената на водата.Имайте малко съвест и си признайте, нямате компетентност. Курсовете или купените ви свидетелства за 300 часа не могат да компенсират институтското образование. До кога неуки хора ще стопанисват специализирано предприятие. Кмета си купи първата диплома и за да не остане по-назад назначи първо за управител един монтажник с треперещи ръце и съсипа това дружество, сега го е поверил на още един такъв и искате работите да се оправят. Не, това не може да продължава все така.
      • Ди
        Димитровградчанин
        16 0
        20:16, 13 авг 2020
        Абсолютно точен коментар . Твърде много администрация която хрантутим . Скоро ходих по работа - в едната канцелария три дърти брантий които се чудеха кафе ли да пият или с телефона да си играят че да върви отруденото им раб време
      • За
        Зава--л
        11 0
        21:50, 13 авг 2020
        Лесно е да опреш лактите на бюрото и да викаш дай , дай да увеличим цената и после да щракате с пръсти , докато дойде следващия момент за увеличение , без да си размърдате мозъците и задниците за да си решите проблема.
        Петко Ангелов беше най големия некадърник ръководил ВИК - Димитровград.
        Така , че абсолютно е прав коментар № 3 - Тенчев.
    • 4
      Ку
      курчюшмя
      8 0
      23:03, 13 авг 2020
      Този с тъповатото изражение и не добре владеещ членоразделната реч е зет на друг селянин-комбайнер на който също не му се отдава сглобяването на изречения.И този е ръководен кадър,а бе най -добре е да се затваря тази държава.
    • 5
      Ло
      локомотива
      5 -4
      23:10, 13 авг 2020
      Като че ли най-добре беше шеф да стане крадеца-ГОЧЕВ,вярно крадеше много ама и работа вършеше.
      • Н-
        Н-к Депо
        4 -2
        14:03, 14 авг 2020
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 6
      44
      442
      4 -4
      23:21, 13 авг 2020
      В една предишна статия се оказа, че Еском притежава bgvesti.net. И някои от протестърите, когато си платят, могат да получат IP адреси и координати на коментиращите под статиите. Заплашват с побои. Не е сигурно да споделяте мнения тук. Внимавайте! Несигурни времена настанаха! Протестърите са като кафевите ризи - маршируват по улиците вече!
      • 44
        442
        1 -2
        14:08, 14 авг 2020
        Като кафявата чума Борисов !
    • 7
      44
      442
      3 -2
      00:27, 14 авг 2020
      Страхът настъпва. Протестърите също като кафевите ризи маршируват под прозорците ни. Както най-либералната демокрация на Ваймарската Република, така България разрешава на едно миниатурно малцинство да заплашва гражданите чрез заплахи, агресия и блокиране на техните права и свободи. Мнозинството се страхува и е объркано. Какво да направим ние? Ходим на работа, спазваме правилата. Некомфортно ни е. Избрали сме правителство. Виждаме ги че са малко. 40-50 човека на 30000. Олигарсите са преследвани от правителството. Много от протестиращите са платени. Медиите са платени и субективни. Конфликтът назрява.
      • От
        Отговор
        1 -1
        13:42, 14 авг 2020
        А ти не си ли платен !
    • 8
      Те
      Тенчев-2
      6 -1
      07:03, 14 авг 2020
      Тенчев. За Крумска тереса нямате Разрешително за водоползване. Ползвате старо, с изтекъл срок на действие и Басейнова дирекция ви търпи. Нямате проект за санитарната зона. Търпят ви, от РЗИ,от басейнова дирекция. От пречиствателна станция до водоема, върху напорния водопровод допуснахте да се разположат инертните материали на Каолин. Кой допусна това? Авариите за чия сметка са? Кой свърза ПРП, вилна зона Габера при неоразмерена водопроводна мрежа направо от напорния водопровод. Кой съгласува имот № 5 от Габера, намиращ се върху напорния водопровод. В и К и общината. Кой свързва с незаконни връзки наши хора. Вие, и сега искате ние да плащаме увеличение на водата. Кой обяви, че сегашния напорен водопровод е амортизиран. Вие си го амортизирахте преждевременно. Сега искате да строите нов, да, но тези разходи да са за тези които допуснаха това, а не за сметка на гражданите. Попитайте за това кмета и секретарката на комисията по строителство, Добринка.
    • 9
      Те
      Тенчев-3
      6 0
      10:43, 14 авг 2020
      Тенчев, защо спряхте водата за няколко дни за с. Брод, Зл. поле, Райново, Голямо и Малко Асеново, Долно Белево, Здравец, Длъгнево след колектора на Неохим и злополуката с кравите. Вижте вододайната зона на с. Брод. Няма нищо общо с р. Марица. Кладенеца се намира в центъра на селото и е 20 м. над р. Марица. Вододайната зона за с. Райново и Злато поле се намира на левия бряг на р. Марица и отстои от реката на 200м. Вододайната зона на ПС "Злато поле" се намира над селото по пътя за с. Долно Белево и няма общо с р. Марица. Черпи вода от дерето което идва от Долно Белево. Вижте си проекта за вододайната зона. Това показва, че не познавате системите ,а искате увеличение на цената на водата. За тази система, помпена станция и кладенци имате Нотариален акт, но за водопреносната система, за напорния водопровод нямате. На кой е този водопровод с който доставяте вода за селата Д. Белево, Голямо и Малко Асеново, Здравец, Длъгнево. Освен , че е амортизиран, хвърляте много средства при аварии. Как така поддържате нещо, хвърляте пари, а не е ваше.
    • 10
      Фи
      Философи
      1 -5
      11:35, 14 авг 2020
      От колко години цената на водата не е увеличавана?... Виж коментара
    • 11
      Ив
      Иван
      4 -1
      13:46, 14 авг 2020
      Не стига че вдигат тока на всеки 15 дена, ами сега и водата. Е как да се преборим с болестите?Кой ще ни плаща сметките?Вие ни убивате бе изроди!!!Пълните си джобовете и се криете като мишки!Боклуци!
      • 00
        000
        2 -2
        16:37, 14 авг 2020
        Еее тия протестиращите да помагат бе! Ама не спират да пият бира на Орлов Мост. Те са безработни. Даже не знаят колко е цената на водата и тока.
      • 11
        111
        1 0
        14:06, 15 авг 2020
        Ти като знаеш , защо не им кажеш , каква е.. , а не колко , цената на водата и тока .
    Последни новини