5 ползи за здравето от боровинките

Често наричани царене на антиоксидантите, боровинките са любим плод с впечатляващи ползи за здравето, а лятото е техния сезон. Избрахме пет начина, по които боровинките помагат да защитим здравето си и още толкова причини защо трябва да ги консумираме целогодишно.

Боровинките са богати на хранителни вещества
Една чаша пресни боровинки съдържа 85 калории, 1 грам протеин, без мазнини и около 20 грама въглехидрати, с приблизително 4 грама фибри. Порцията осигурява дневния минимум от витамин С, нужен за поддържане на добрия имунитет. Също и над една трета от дневната доза на поддържащия костите витамин К и една четвърт от приема за деня на манган. Последното хранително вещество също помага за поддържане на здрави кости, в допълнение към насърчаването на производството на колаген за здрава кожа и стави.

Антиейдж ефект и защита от болести
Изследванията показват, че сред най-често консумираните плодове и зеленчуци, боровинките от групата на най-високите с антиоксидантната активност.
Доказано е, че антиоксидантите в боровинките ограничават възпалението и намаляват оксидативния стрес. Последното възниква, когато има дисбаланс между производството на увреждащи клетките свободни радикали и способността на организма да се противопостави на вредните им ефекти. Поради тази причина боровинките са обвързани с отблъскване на увреждането и стареенето на ДНК и понижаване на риска от няколко хронични заболявания, включително затлъстяване, рак и диабет тип 2.
Проучване за 2018 г., публикувано в International Journal of Molecular Sciences, заключава, че боровинките могат да бъдат един от най-добрите функционални плодове, поради защитната активност на техните антоцианинови и полифенолни антиоксиданти.

Боровинките работят за здравето на сърцето
Според CDC сърдечно съдовите заболявания остават основният убиец както на мъжете, така и на жените в САЩ, а боровинките могат да предложат мощна защита. Благодарение на способността си да намаляват възпалението и оксидативния стрес, боровинките предпазват загубата на еластичност на артериите - състояние, което повишава риска от инфаркт и инсулт.
Едно скорошно проучване при мъже с метаболитен синдром, сравнява ефектите от консумацията на една чаша боровинки на ден с плацебо в продължение на шест месеца. Хората консумирали червени боровинки са изпитали трайни подобрения във функцията на артериите, включително намалена скованост, както и положителни промени в холестеролния си профил. Резултатите доведоха до извода, че боровинките трябва да бъдат включени в диетичните стратегии за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Боровинките подобряват работата на мозъка
Анализ през 2019 г. на 11 публикувани преди това проучвания изследва връзката между боровинките и когнитивното представяне. Прегледът установи, че боровинките подобряват забавената памет и изпълнителната функция при децата. Плодът също така защитава паметта, изпълнителната функция и психомоторната функция при по-възрастните и при възрастни с леко когнитивно увреждане.
Забавената памет се занимава с дългосрочно задържане и способността за задържане и обработване на информация, изпълнителната функция включва умения, които дават възможност на човек да планира, фокусира вниманието и жонглира множество задачи. Психомоторната функция е свързана с работата на мозъка на тялото, като координация на ръцете на очите.
Плодовете също са единственият плод, обозначен в диетата MIND (хранителен режим, който намалява риска от развитие на Алцхаймер), фокусирана върху здравето на мозъка, по-специално предотвратяването на деменцията и свързания с възрастта когнитивен спад. В едно 20-годишно проучване на над 16 000 възрастни, тези, които са консумирали най-много боровинки и ягоди, преживяват най-бавни темпове на когнитивен спад.

Боровинките помагат за възстановяване на мускулите
Износването на мускулите по време на тренировка задейства мускулно увреждане, причинено от упражнения. Ефектът може да доведе до повишена мускулна болезненост, намалена мускулна сила и затруднена атлетическа работа. Обаче това, което спортистите ядат преди и / или след тренировка, потенциално може да компенсира мускулните загуби и болка.

Яжте замразени боровинки през цялата година
Боровинките са толкова полезни, че заслужават място на масата, дори когато са извън сезона. За да им се насладим през всички 12 месеца в годината, можем да замразим пресни боровинки или да купим замразени, без добавени съставки. 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Последни новини