17 °C

Вкаменено око на изчезнало преди 429 млн. години морско създание "почти еднакво" с очите на днешните пчели

Изображение 1 от 3

  Вкаменелото око на изчезнало преди 429 милиона години морско създание, бе анализирано от учените за пръв път.

  Анализите разкрили, че е подобно на зрителните органи на някои съвременни животни, включително морски кончета, пчели и ракообразни.

  Праисторическото око принадлежало на черупчесто членестоного, наречено трилобит (Aulacopleura kionickii).

  То било открито близо до Леднице в Чехия през 1846, но така и не било анализирано в детайли досега.

  Според учените приликите са поразителни.

  Откритията сочат, че принципът на работа на зрението при много насекоми и ракообразни днес, е на възраст поне половин милиард години.

  Плоската, дълга малко над сантиметър вкаменелост, имала две изпъкнали полуелипсовидни очи в задната част на главата – едно от които било откъснато

  Анализи на вкаменелите останки разкрили, че древното създание е имало примитивни фасетъчни очи.

  Състояли се от миниатюрни зрителни клетки, наречени оматиди или фасети, подобни на тези, които наблюдаваме при днешните пчели.

  Предишни изследвания доказаха, че съвременните насекоми виждат в много повече детайли от предполаганото.

  Учени от Университета в Шефилд открили, че очите на насекомите имат хиляди рецептори, образуващи мрежа от фасети, които се движат бързо, влизат и излизат извън фокус, докато изследват света около себе си.

  Това “потрепване” е толкова бързо, че не може да бъде забелязано с просто око и осигурява на насекомите свръхпрецизно зрение, твърдят учените.

  Изследвания сочат, че зрителните органи почти не са претърпели промяна през последните 500 милиона години и разкриват как трилобитите са виждали света около себе си.

  Очите им съдържат светлочувствителни клетки, навити около прозрачна тръба, наречена рабдом.

  Изследването хвърля повече светлина върху живота на трилобитите Aulacopleura. Смята се, че са били активни през деня, тъй като лещите с по-малък диаметър са ефикасни в улавянето на светлината през деня.

  Малките очи подсказват, че създанията са живели в плитки води, вероятно около брега.

  Трилобитите били с дължина около 1.27 см, 0.85 см ширина и 2-3 мм височина. Имали изключително тънка черупка.

  Плъзгали се по дъното и се хранели с органични материали.

  Източник: dailymail.co.uk

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 30.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
  30 сеп 2020
  Последни новини