Марс отблизо в невиждани досега кадри

В последно време Марс е обект на все по-сериозен интересен не само от държавните космически агенции, но и от частни компании.

А докато Илон Мъск работи по своя план за колонизиране на Червената планета, в NASA отпразнуваха 15 години от началото на дейността на апарата Mars Reconnaissance Orbiter и агенцията, която го ръководи.

Най-старият космически кораб, който обикаля около Марс от 12 август 2005г., успя сериозно да промени представите ни за планетата. Благодарение на него получихме много информация за прашните бури, температурите и минералите под повърхността на Марс.

А сега, по случай годишнината, от NASA разпространиха нови снимки, направени от апарата. На тях виждаме сезонно изпаряване на лед през пролетта, 500-метрови скали, явлението "прашен дявол", както и други пейзажи от повърхността на Червената планета.

Те са заснети от няколкостотин километра с висока разделителна способност и възможност за голямо приближение, благодарение на HiRISE камера, предава Daily Mail.

От 2006 г. досега, камерата е направила общо над 6 милиона и 800 хиляди снимки на Марс. Повечето от тях акцентират върху конкретен регион и целят не мащабност, а конкретност и дълбочина на проучването на явленията и повърхността. От перспективата на времето ни позволяват да се проследят и промените, които настъпват на Червената планета вече повече от десетилетие.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини