5 °C

Гравирани камъни на 15 000 г. са най-ранната форма на изкуство на Британските острови

Те са малки, плоски и покрити с привидно хаотични драскотини, но според изследователи откритите в Джърси 10 издялани каменни фрагмента може да са най-ранното доказателство за човешко изкуство на Британските острови.

Камъните били открити в Les Varines между 2014 и 2018 и са смята, че са били изработени от група ловци преди около 15 000 години.

Макар на пръв поглед драскотините да изглеждат хаотични, детайлен анализ разкрил, че са направени преднамерено, в ясен ред, като правите линии били издълбани най-напред, а по-дълбоките и изкривени, последни.

“Това не е просто плочка, използвана за рязане на месо. В някои случаи, кривите линии вероятно представляват гърба или устата на кон, а други профила на слон.”, казва Силвия Бело от Природонаучния музей в Лондон.

Екипът посочва, че гравираните камъни били намерени редом до кремъчни сечива, огнища и гранитни плочи, и били изработени преди около 15 000 години през магдаленската епоха – период, в който изкуството процъфтявало сред съвременните хора в Западна Европа.

Драскотините са най-ранния пример за художествена изява на Британските острови, макар, според Бело, морското равнище да е било по-ниско през късния палеолит, така че “строго погледнато те може да са повече френски, отколкото британски”.

Хиляди гравирани, гладки камъни, извесни като плакети, са били откривани във Франция, Испания и Германия. Магдаленската култура е известна и с други форми на изкуство, включително резки върху кости и рога и пещерни рисунки.

“Те са били художници, не бих ги нарекъл най-добрите, но са били креативни”, казва Бело. Във Великобритания пещерни рисунки от този период са откривани в Кресуел Крейгс, Дарбишър, които според някои изобразяват танцуващо момиче, докато гравирани кости от канибализиран човек са откривани в пещерата Chedder Gorge, макар според Бело да е спорно, дали те са форма на изкуство.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
21 яну 2021
Последни новини