Ще има задължителни и избираеми мерки за безопасност през новата учебна година

През новата учебна година ще има задължителни и избираеми от училищата мерки за безопасност, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в петък.

Задължителни в училищата ще бъдат здравните мерки, които ще са свързани с дезинфекцията, носенето на лични предпазни средства, миенето на ръцете и осигуряването на топла вода и сапун във всяко училище. Избираемите мерки ще са свързани с това да се осигури, доколкото е възможно, невзаимодействие между паралелките и ако има едно болно дете, само паралелката да превключва в електронно обучение от разстояние. Тази стратегия ще се реализира различно в различните училища. Критичните зони в училищата са тоалетните, столовите и коридорите.

В училищата ще трябва да се носят маски във всички закрити помещения, с изключение на класните стаи и физкултурните салони. В тях учениците може да са с маски, но няма да бъдат задължителни и може да ги свалят, каза Вълчев. В останалите закрити помещения учениците трябва да са с маски. Във всички училища ще има и резервни маски.

Началните учители, които преподават на един клас, няма нужда да носят маски, но за тези учители, които работят с различни класове, най-вероятноще бъдат купени шлемове, защото те са по-удобни при преподаването.

Всеки учебен ден ще започва с кратка беседа за напомняне на правилата за безопасност. На влизане в училищата няма да има задължителен термоскрийнинг, но ще има т.нар. медицински филтър - преглед за симптоми, който може да се прави на училищните входове или в първия час, като при необходимост ще се уведомяват родителите и РЗИ. Очаква се тестовете за COVID-19 да са безплатни за учителите и учениците, каза министърът.

По повод исканията на родители децата им да учат дистанционно през новата учебна година, министър Вълчев каза, че дискусионният въпрос е дали това да бъде само по медицински причини. През тази година за децата със специални образователни потребности ще има повече възможности, ако се налага да отсъстват по медицински причини, както и по медицински причини, свързани с родителите им. Ще бъде предоставен списък с тези заболявания, за да се преминава по-лесно към дистанционно обучение и към друга образователна форма.

Една от възможностите е за запазване на дневната форма, като ученикът от вкъщи ще участва в учебните часове и ще е част от класа. Това ще се организира от училищата - чрез виртуална връзка в реалната класна стая. Министърът каза, че участието в такива образователни форми ще става по медицински причини, а не въз основа на "личен страх".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ро
    Родител
    9 0
    20:25, 21 авг 2020
    Уважаеми дами/госопода,
    Във връзка със старта на учебната 2020/2021 година, продължаващата "епидемична обстановка" в страната и разнородната медийна информация относно тест за Covid-19, ви уведомяваме, че КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗВАМЕ децата ни да бъдат подлагани на медицински манипулации за тестване, изследване за Covid-19, преди, по време и след края на учебната година.
    КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗВАМЕ децата ни да бъдат подлагани на експериментално лечение (вкл. с експериментални лекарства или препарати), в случай на установяване на заразяване с Covid-19, без изрично писмено съгласие от страна на родител/попечител/настойник.
    Ако и когато бъде необходимо да се извършат подобни медицински манипулации, ние, в качеството ни на родители/попечители/законни представители, ще предприемем нужните действия спрямо собствените си убеждения и граждански права, гарантирани ни от Конституцията на Република България. До тогава, вашите заповеди по тази тема, няма да бъдат зачитани от нас и семействата ни.
  • 2
    Кр
    Красимира
    8 -1
    20:34, 21 авг 2020
    "Всеки ден ще започва с кратка беседа за напомняне на правилата, с това да се опитаме да създадем отговорност в децата“, каза още министърът.
    Може ли без тях,ще побъркате децата!!:(
    И без маски!!!
  • 3
    63
    6324
    6 -1
    21:21, 21 авг 2020
    При тези условия си гледайте работата! Децата ми няма да стъпят в училище. Няма да позволя да им се промиват мозъците с тъпите ви ненужни беседи, да им всявате страх и зависимости. А за маски дума да не става. Маските само могат да разболеят. Как си представяте децата да пазят чисти маските?!? Малоумници!!!
  • 4
    Ма
    Майка на ученици
    6 -1
    08:36, 22 авг 2020
    Тези дебили в МОН са слугинаж. И за пари са готови на всичко. Само бойкот и протест на всички учители. Ако те се възпротивят ние ще ги подкрепим. Но ако предпочетат голямата си заплата пред здравето на децата е тогава ще видят как майка брани рожбите си. Жална им майка. Тогава ще усетят ноктите ми.
  • 5
    Да
    Даскал
    1 -4
    19:48, 22 авг 2020
    Учителите за пари също ще се продадат, вече са влезнали в схемата им! Да си харчат парите със здраве и да ги ядат с апетит!
  • 6
    Ан
    Анна
    4 0
    10:07, 23 авг 2020
    Когато вдишваш въздуха, който издишваш, това води до ацидоза, хипоксемия на клетките и рак. Властимащите това много добре го знаят. Всеки един човек, заставен да носи маска за дълъг период от време е подложен на хипоксемия и бавна смърт. Да не говорим за имунитета, който се активира и е буден, благодарение на микробите от околтата среда. Така изолирани с тези маски хората ще заболяват тежко и от най-елементарни микробни причинители, защото имунитетът им няма да е активиран, а ще спи.
  • 7
    Малко разяснения за нарцисизма :
    Терминът нарцисизъм означава любов към себе си и се свързва с ред характерови черти, засягащи собственото възхищение и егоизма. Определени форми на нарцисизма могат да бъдат много ограничаващи и се класифицират като патологични – например нарцистичното личностно разстройство и зловредния нарцисизъм, които стига до Психопатията.
    Липсата на емпатия е отличителна черта на нарцистичните разстройства и страдащите намират за изключително трудно това да разберат другите (и техните собствени) емоционални състояния и влияния. Това прави поддържането на близки или интимни взаимоотношения много трудно. Могат също да намерят за трудно да възприемат или приемат това, или може да го интерпретират като добродетел. Отличителни белези в поведението са:
    Бурна реакция на критиката, става ядосан или унижен;
    Използването на други за достигане на целите;
    Преувеличение на собствената значимост;
    Изпитва нереалистични фантазии за постижения, сила, красота, интелигентност или любовни истории;
    Има неразумни очаквания за благоприятно оценяване от другите и величаене;
    Търсене на постоянно внимание и положително подкрепление от другите;
    Лесно става ревнив;
    Има чувство за изключителна правота;
    Експлоатиращ е към другите;
    Липса на емпатия;
    Показва арогантно, надменно и горделиво поведение;
    Използва отричащ механизъм, за да омаловажи неадекватността или провалите си;
    Използва рационализационни механизми, за да оправдае егоцентричното си поведение.

    Е това изясни ли ви картинката за госпожа директоршата! Като че ли за нея е писано!
Последни новини