2 °C

Паната по бул.България посрещат с изложбата "50 години Дни на поезията "Пеньо Пенев" - Димитровград"

Изображение 1 от 3

  От днес изложбените пана в началото на бул.България посрещат с изложбата "50 години "Дни на поезията "Пеньо Пенев" - Димитровград". Изложбата е създадена по повод 50 години Национална литературна награда "Пеньо Пенев" и 30 години Международна литературна награда "Пеньо Пенев", съобщават от Община Димитровград.

  На паната са експонирани стилизирани портрети на всички лауреати, получили наградата през годините, илюстрирани със снимки на пластиките на самата награда и такива, характеризиращи атмосферата по време на поетичните дни през различните десетилетия.

  „Дни на поезията” е празник на поезията, който е с дългогодишна традиция и утвърден авторитет в Димитровград. Връчваната по време на празника награда на името на големия български поет „Пеньо Пенев” е една от най-авторитетните и устояли на превратностите на времето награди за поезия в България.

  Този празник винаги е бил повод и основание обществеността на града да се съпричасти към високото изкуство , наречено поезия и по този начин да отдаде своята почит към една от най- големите фигури в българската литературна история на противоречивия ХХ век.

  Поезията на Пеньо Пенев с право може да бъде наречена поетична летопис на епохата на социализма с всичките й възходи и падения, възторзи и разочарования, вяра и безверие. Тази поезия е емоционалният прочит на историята, случила се в един град на България, избран да бъде топос и емблема на една идеология и нейните превъплъщения. Тя е емоционалната рефлексия на големите исторически събития в сърцата на хората и тяхното отекване в личното и обществено пространство. Затова поетът има правото да заяви себе си като”глас и съвест на епохата. Затова Димитровград има правото да приюти „рицарите на словото”, което тревожи, буди и преобръща представи. 50-годишната история на празника на поезията в Димитровград под надслов: ”Дни на поезията”Пеньо Пенев”-Димитровград” не е равна, тя има своите силни и слаби години, но празникът го има и ще го има, защото словото е над всичко.

  Литературна награда „Пеньо Пенев”

  Първият носител на димитровградската награда за поезия на името на „Пеньо Пенев” е поетът Дамян Дамянов. Литературната награда на името на големия български поет Пеньо Пенев се присъжда за високи постижения в поезията. Тя има 50-годишна история. Създадена е през 1969 година като Национална литературна награда за поезия с утвърден от ГНС-Димитровград статут, тя е връчена за първи път през 1970 година на големия българския поет Дамян Дамянов. Оттогава до днес двадесет и пет от най-големите имена в българската поезия съставят списъка на лауреатите на Националната литературна награда „Пеньо Пенев”.

  През 1990 година,по повод 60-годишнината от рождението на поета със специално решение на община Димитровград е присъдена за първи път Международна литературна награда на името на поета Пеньо Пенев. Пръв неин носител става големият руски поет Булат Окуджава. Вторият лауреат на Международната литературна награда „Пеньо Пенев” е турският поет Йоздемир Индже, чието име през 2010 г. се нарежда достойно до името на Булат Окуджава.Третият носител на наградата е черногорският поет Веселин Ракчевич, който през 2014 г. стана носител на международния приз на името на поета „П.Пенев”.През 2018 година руският поет Михаил Синелников отбеляза достойното продължение на историята на този престижен международен приз.

  Учредяването на Международната литературна награда”Пеньо Пенев” със статут става през 2002 година. Първоначално е решено тя да се присъжда веднъж на 10 години( на кръгла годишнина от рождението на поета Пеньо Пенев) в началото на месец май в рамките на „Димитровградски дни на поезията”. От 2012 г.,съгласно статута на наградата „П.Пенев”, тази международна награда се връчва на всеки 4 години.

  С решение на ОбС –Димитровград от 2015 г. се присъжда и Специална литературна награда П.Пенев. Пръв неин носител е поетът Кръстьо Кръстев, който постави началото през 2014 г. Носител на специалната награда за 2016 г. е поетът Демир Демирев.

  От 2017 г. статутът на литературната награда за поезия „Пеньо Пенев” е обновен в резултат от търсенето на димитровградчани на оптимално най-демократичния подход при определянето на лауреатите.

  ЛАУРЕАТИ на НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА “ПЕНЬО ПЕНЕВ“

  1.Дамян Дамянов - 1970 г.

  2.Евтим Евтимов - 1972 г.

  3. Матей Шопкин - 1974 г.

  4. Николай Христозов - 1976 г.

  5. Андрей Германов - 1978 г.

  6. Божидар Божилов - 1980 г.

  7. Петър Караангов - 1982 г.

  8. Любомир Левчев - 1984 г.

  9. Петър Анастасов - 1986 г.

  10. Стефан Цанев - 1988 г.

  11. Валери Петров - 1990 г.

  12. Александър Геров - 1992 г.

  13. Христо Фотев - 1994 г.

  14. Константин Павлов - 1996 г.

  15. Павел Матев - 1998 г.

  16.Николай Кънчев - 2000 г.

  17. Иван Цанев - 2002 г.

  18. Иван Динков - 2004 г.

  19. Петко Братинов - 2006 г.

  20. Ивайло Балабанов - 2009 г.

  21. Екатерина Йосифова – 2010 г.

  22. Ангел Ников – 2012 г.

  23. Калин Донков- 2014 г.

  24. Петко Каневски – 2016 г.

  25. Георги Ангелов – 2018 г.

  ЛАУРЕАТИ на МЕЖДУНАРОДНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА “ПЕНЬО ПЕНЕВ “

  Булат Окуджава - 1990 г.

  Йоздемир Индже - 2010 г.

  Веселин Ракчевич - 2014 г.

  Михаил Синелников- 2018 г. 

  ЛАУРЕАТИ НА СПЕЦИАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА ЗА ПОЕЗИЯ „ПЕНЬО ПЕНЕВ”

  Кръстьо Кръстев

  Демир Демирев

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   7
   7
   2 -1
   23:13, 27 авг 2020
   Най-големия фестивал
  • 2
   ?
   ?
   1 -1
   12:31, 1 сеп 2020
   Така ли не можахада сложат снимки,тези псевдопортрети са грозни.

  Хороскоп за 27.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
  27 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
  27 яну 2021
  Последни новини