23 °C

Паната по бул.България посрещат с изложбата "50 години Дни на поезията "Пеньо Пенев" - Димитровград"

Изображение 1 от 3

  От днес изложбените пана в началото на бул.България посрещат с изложбата "50 години "Дни на поезията "Пеньо Пенев" - Димитровград". Изложбата е създадена по повод 50 години Национална литературна награда "Пеньо Пенев" и 30 години Международна литературна награда "Пеньо Пенев", съобщават от Община Димитровград.

  На паната са експонирани стилизирани портрети на всички лауреати, получили наградата през годините, илюстрирани със снимки на пластиките на самата награда и такива, характеризиращи атмосферата по време на поетичните дни през различните десетилетия.

  „Дни на поезията” е празник на поезията, който е с дългогодишна традиция и утвърден авторитет в Димитровград. Връчваната по време на празника награда на името на големия български поет „Пеньо Пенев” е една от най-авторитетните и устояли на превратностите на времето награди за поезия в България.

  Този празник винаги е бил повод и основание обществеността на града да се съпричасти към високото изкуство , наречено поезия и по този начин да отдаде своята почит към една от най- големите фигури в българската литературна история на противоречивия ХХ век.

  Поезията на Пеньо Пенев с право може да бъде наречена поетична летопис на епохата на социализма с всичките й възходи и падения, възторзи и разочарования, вяра и безверие. Тази поезия е емоционалният прочит на историята, случила се в един град на България, избран да бъде топос и емблема на една идеология и нейните превъплъщения. Тя е емоционалната рефлексия на големите исторически събития в сърцата на хората и тяхното отекване в личното и обществено пространство. Затова поетът има правото да заяви себе си като”глас и съвест на епохата. Затова Димитровград има правото да приюти „рицарите на словото”, което тревожи, буди и преобръща представи. 50-годишната история на празника на поезията в Димитровград под надслов: ”Дни на поезията”Пеньо Пенев”-Димитровград” не е равна, тя има своите силни и слаби години, но празникът го има и ще го има, защото словото е над всичко.

  Литературна награда „Пеньо Пенев”

  Първият носител на димитровградската награда за поезия на името на „Пеньо Пенев” е поетът Дамян Дамянов. Литературната награда на името на големия български поет Пеньо Пенев се присъжда за високи постижения в поезията. Тя има 50-годишна история. Създадена е през 1969 година като Национална литературна награда за поезия с утвърден от ГНС-Димитровград статут, тя е връчена за първи път през 1970 година на големия българския поет Дамян Дамянов. Оттогава до днес двадесет и пет от най-големите имена в българската поезия съставят списъка на лауреатите на Националната литературна награда „Пеньо Пенев”.

  През 1990 година,по повод 60-годишнината от рождението на поета със специално решение на община Димитровград е присъдена за първи път Международна литературна награда на името на поета Пеньо Пенев. Пръв неин носител става големият руски поет Булат Окуджава. Вторият лауреат на Международната литературна награда „Пеньо Пенев” е турският поет Йоздемир Индже, чието име през 2010 г. се нарежда достойно до името на Булат Окуджава.Третият носител на наградата е черногорският поет Веселин Ракчевич, който през 2014 г. стана носител на международния приз на името на поета „П.Пенев”.През 2018 година руският поет Михаил Синелников отбеляза достойното продължение на историята на този престижен международен приз.

  Учредяването на Международната литературна награда”Пеньо Пенев” със статут става през 2002 година. Първоначално е решено тя да се присъжда веднъж на 10 години( на кръгла годишнина от рождението на поета Пеньо Пенев) в началото на месец май в рамките на „Димитровградски дни на поезията”. От 2012 г.,съгласно статута на наградата „П.Пенев”, тази международна награда се връчва на всеки 4 години.

  С решение на ОбС –Димитровград от 2015 г. се присъжда и Специална литературна награда П.Пенев. Пръв неин носител е поетът Кръстьо Кръстев, който постави началото през 2014 г. Носител на специалната награда за 2016 г. е поетът Демир Демирев.

  От 2017 г. статутът на литературната награда за поезия „Пеньо Пенев” е обновен в резултат от търсенето на димитровградчани на оптимално най-демократичния подход при определянето на лауреатите.

  ЛАУРЕАТИ на НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА “ПЕНЬО ПЕНЕВ“

  1.Дамян Дамянов - 1970 г.

  2.Евтим Евтимов - 1972 г.

  3. Матей Шопкин - 1974 г.

  4. Николай Христозов - 1976 г.

  5. Андрей Германов - 1978 г.

  6. Божидар Божилов - 1980 г.

  7. Петър Караангов - 1982 г.

  8. Любомир Левчев - 1984 г.

  9. Петър Анастасов - 1986 г.

  10. Стефан Цанев - 1988 г.

  11. Валери Петров - 1990 г.

  12. Александър Геров - 1992 г.

  13. Христо Фотев - 1994 г.

  14. Константин Павлов - 1996 г.

  15. Павел Матев - 1998 г.

  16.Николай Кънчев - 2000 г.

  17. Иван Цанев - 2002 г.

  18. Иван Динков - 2004 г.

  19. Петко Братинов - 2006 г.

  20. Ивайло Балабанов - 2009 г.

  21. Екатерина Йосифова – 2010 г.

  22. Ангел Ников – 2012 г.

  23. Калин Донков- 2014 г.

  24. Петко Каневски – 2016 г.

  25. Георги Ангелов – 2018 г.

  ЛАУРЕАТИ на МЕЖДУНАРОДНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА “ПЕНЬО ПЕНЕВ “

  Булат Окуджава - 1990 г.

  Йоздемир Индже - 2010 г.

  Веселин Ракчевич - 2014 г.

  Михаил Синелников- 2018 г. 

  ЛАУРЕАТИ НА СПЕЦИАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА ЗА ПОЕЗИЯ „ПЕНЬО ПЕНЕВ”

  Кръстьо Кръстев

  Демир Демирев

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   7
   7
   2 -1
   23:13, 27 авг 2020
   Най-големия фестивал
  • 2
   ?
   ?
   1 -1
   12:31, 1 сеп 2020
   Така ли не можахада сложат снимки,тези псевдопортрети са грозни.

  Хороскоп за 26.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
  26 сеп 2020
  Последни новини