Първите 3200-мегапикселови изображения от най-голямата дигитална камера

Изображение 1 от 4

    Екипите на SLAC National Accelerator Laboratory са направили първите 3200-мегапикселови изображения с пълната фокусна равнина на LSST камерата, бъдещото „око“ на обсерваторията Vera C. Rubin.

    Това са най-големите цифрови изображения, правени някога в един кадър. Една от първите снимани обекти е броколи, избран заради много детайлната си текстура, фрактали от природата.

    Изображенията са част от обширни тестове, които продължават, предназначени да проверят фокалната равнина, която все още не е инсталирана на LSST камерата. Тази стъпка на интеграция ще се случи през следващите няколко месеца, както и добавянето на обективите на камерата и други ключови компоненти, ако всичко върви по план.

    Камерата трябва да е готова за окончателно тестване до средата на следващата година, заявиха служители на SLAC. След това ще бъде изпратена в чилийските Анди, където се изгражда обсерваторията.

    Обсерваторията, със своето 8,4-метрово огледало и камера с 3,2 милиарда пиксела ще проведе забележително 10-годишно проучване на космоса -  Legacy Survey of Space and Time. Камерата ще генерира панорама на южното небе на всеки няколко нощи, натрупвайки астрономическо съкровище, което ще включва изображения на около 20 милиарда различни галактики.

    "Тези данни ще подобрят познанията ни за еволюцията на галактиките с течение на времето и ще ни позволят да тестваме нашите модели на тъмна материя и тъмна енергия по-дълбоко и точно от всякога", пояснява Стивън Риц, учен от проекта на камерата за LSST в Калифорнийския университет, Санта Круз.

    Наскоро тестваната фокална равнина е широка над 0,6 м и съдържа 189 отделни сензора (CCD). CCD-тата и свързаната с тях електроника се намират в 21 отделни "рафта", субединици, всяка от които тежи около 9 килограма и струва до 3 милиона долара.

    Разделителната способност е толкова добра, че топка за голф се вижда от разстояние 25 километра.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини