18 °C

ОПЕК очаква по-голям спад в търсенето на петрол на фона на пандемията от коронавирус

Световното търсене на петрол през 2020 година ще спадне по-рязко, отколкото се очакваше, заради коронавируса, а освен това догодина ще се възстанови по-бавно от първоначално прогнозираното, съобщи днес Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), цитирана от Ройтерс и ТАСС.

Тази година глобалното търсене ще намалее с 9,46 милиона барела дневно до 90,2 милиона барела дневно, уточни ОПЕК в месечния си доклад. Миналия месец прогнозата бе за спад с над 9,06 милиона барела на ден.

Цените на петрола се сринаха, тъй като кризата с коронавируса удари пътуванията и икономическата активност. Макар някои страни да разхлабиха ограничителните мерки, което позволи на търсенето да започне да се възстановява, нарастващият брой нови случаи на зараза и по-високият петролен добив се отразиха неблагоприятно на цените.

ОПЕК освен това намали прогнозата си за търсенето през 2021 година, очаквайки вече повишаване на потреблението с 6,62 милиона барела дневно или с 370 000 барела по-малко спрямо оценката миналия месец.

Петролните запаси на развитите страни през юли са били на равнище 3,2 милиарда барела, което превишава средния показател за последните пет години с 261 милиона барела, допълва ТАСС.

Страните членки на ОПЕК през август са увеличили добива със 760 000 барела дневно до 24,05 милиона барела дневно главно заради производството в Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Кувейт.

Растежът обаче е по-малък от заложеното в плановете за разхлабване на ограниченията по сделката за намаляване на добива, затова през август споразумението на ОПЕК е изпълнено на 103 процента, уточнява ТАСС.

От 2017 година, заедно с Русия и редица други страни, ОПЕК регулира предлагането на черно злато по споразумението, известно като ОПЕК+, което цели да вдигне цените и да намали колебанията на петролния пазар.

Споразумението ОПЕК+ за свиване на производството на петрол в сегашния си вид е в сила от май. До края на юли страните от групата намалиха добива с 9,7 милиона барела дневно, като квотата на всяка бе орязана с 23 процента от базовото равнище. От август съкращенията бяха смекчени, а до края на годината те ще бъдат само 7,7 милиона барела на ден.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
30 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
30 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
30 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
30 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
30 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
30 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
30 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
30 сеп 2020
Последни новини