23 °C

Недоспиването отнема радостта от живота

Повечето от нас знаят от личен опит, че липсата на сън оказва съществено влияние върху това как функционираме през деня. Ставаме раздразнителни и по-мудни, или по-податливи на настинки и хронични заболявания, потвърждават множество изследвания. Сега голямо ново проучване потвърждава, че липсата на сън наистина може да отнеме радостта от живота.

"Дори незначителните колебания в продължителността на нощния сън могат да имат последици в това как хората реагират на събития в ежедневието си", казва психологът Нанси Син от Университета на Британска Колумбия.

Изследователите използвали данни от проучвания на почти 2000 възрастни на възраст между 33 и 84 години. Участниците били помолени да докладват осем последователни дни относно продължителността на съня им, стресовите ситуации и преживени положителни и отрицателни събития през денонощието.

"Когато хората изпитват нещо положително, като например прегръдка или прекарване на време сред природата, обикновено се чувстват по-щастливи този ден", обясни Син.

"Но открихме, че когато човек спи по-малко от обичайното, той няма толкова силни положителни емоции от своите положителни събития."

Този ефект бил отбелязан и обратния случай. По-дългият сън прави положителните събития да изглеждат още по-добри и предпазва от последиците от ежедневния стрес, установил екипът. Ефектът бил дори по-голям при участници с хронични здравословни проблеми, като хронична болка.

Неочаквано изследователите не открили връзка между продължителността на съня и негативните реакции. Това предполага, че сънят е особено важен за позитивността, отбелязва екипът в статията си. За разлика от други проучвания, в това изследване учените не откриват реакциите на събитията от деня да предопределят качество на съня.

Изследването има някои ограничения, доколкото данните им разчитат на показанията на пациентите, което не винаги е точно. Все пак това е едно от първите проучвания, които изследват в естествена обстановка въздействето на съня върху преживяването на емоции.

Сънят очевидно трябва да бъде приоритет в живота ни, но това в много случаи е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Неотдавнашно проучване показа колко взаимосвързани са стресът и съня, тъй като и двата физиологични процеса споделят една и съща невронна мрежа.

Така че не е изненадващо, че колективният стрес, който изпитваме поради пандемията, засяга съня ни и дори сънищата ни.

Много изследвания постоянно показват, че съществен процент от живеещите в западните страни не спят достатъчно. До една трета от възрастните в САЩ съобщават, че спят по-малко от препоръчаните седем до девет часа, а 12% от австралийците - дори по-малко от 5,5 часа.

Освен стреса и хроничните здравословни проблеми, има и други фактори за недоспиването -  нарушаване на естествените цикли на сън, работа на смени или много работни места, самота и др.

Изследването е публикувано в Health Psychology.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
28 сеп 2020

Случаен виц

Последни новини