9 °C

Видео показа за първи път тежко компрометираната конструкция на Аспарухов мост във Варна (видео)

Носещата конструкция на варненския Аспарухов мост е опасно компрометирана, бетонът е напукан и изронен, а арматурата на конструкцията е оголена и силно корозирала. Това показва във видео, разпространено в социалните мрежи общинския съветник Мартин Златев (БСП). Мостът е вече е на 44 години, а цялостен ремонт на съоръжението така и не е правен до момента.

Обещания за ремонт на моста бяха правени периодично както лично от премиера Бойко Борисов, така и от членове на кабинета му. През април 2015 г., когато се състояха местни избори, тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова официално откри "ремони дейности" по Аспарухов мост в присъствието на кмета на града Иван Портних. Според Павлова С отпуснатите от Републиканския бюджет 5 млн. лв. трябваше да бъде изпълнен първият етап от планираното обновяване - подмяна на хидроизолацията, цялостно асфалтиране и нови тротоари. Лиляна Павлова съобщи също, че "има заложени средства и за извършване на допълнителни ремонти, ако се установят такива в хода на строително-ремонтните дейности".

Цялостният ремонт на Аспаруховия мост бе оценен на 35 млн. лева, а Павлова обяви ,че останалите 30 млн. щели да бъдат отпускани поетапно от бюджета.

Пак през април 2015 г. по време на среща с актива на ГЕРБ във Варна преди предстоящите избори за местна власт, премиерът Бойко Борисов заяви, че парите, необходими за ремонта на Аспаруховия мост, ще бъдат заложени в републиканския бюджет за 2016 г. "Това ще е първото нещо, което ще направя през следващата година", каза тогава той.

През октомври кандидатът на ГЕРБ Иван Портних спечели втория си мандат като кмет на Варна, но пари за ремонта така и не се намериха. Само два месеца след изборите - през декември 2015 г. Лиляна Павлова отново дойде във Варна, за да бяви, че в бюджета за следващата 2016 г. обещаните 35 млн. лв. за ремонта на моста не са предвидени.

За последен път варненският кмет обяви, че ремонт ще бъде извършен на всяка цена, ако ГЕРБ спечели предсрочните парламентарни избори през 2017 г. Въпреки изборната победа на партията обаче ремонт на основната носеща конструкция на моста така и не започна.

Аспарухов мост свързва централната част на Варна с кварталите "Аспарухово" и "Галата" с население от около 27 хил. души и е единствената връзка с Южното Черноморие през плавателния канал море - езеро. Съоръжението, което е част от магистрала "Черно море" и европейски път E87 е пуснато в експлоатация на 8 септември 1976 година и до пролетта на м.г. ремонтите, извършвани по него, са били само козметични.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 27.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Убедени сте, че някъде неизменно гори чистия пламък на доброто, колкото и да е нищожен той. Поставете се на мястото на другите и опитайте да разберете и най-покварените. Необходимо е да се прави разлика. Ще станете неимоверно надеждни, спокойни и оптимистично настроени, ако сте удовлетворени и щастливи от връзката си с партньора. Ще имате късмет с парите. Дори и друг да ви ги дава, ще ги имате предостатъчно.
27 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Действайте предпазливо и осмисляйте всяка своя следваща стъпка. Необходимо е да имате доверие в хората, с които работите и в труден момент да се допитате до тях. Имате добри шансове, но бъдете готови за неочаквано развитие на делата ви.
27 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предвижданията ви са основателни и сте в състояние да ги реализирани, поне онази част, която касае вас самите. Късметът ще бъде с вас и мечтите ви ще се сбъднат, внасяйки настроение в душата ви. Бъдете по-толерантни към обкръжението си и не се превръщайте в досадници. Това отегчава.
27 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалното ви развитие ще повиши доходите ви. Напрегнати сте и това се отразява на взаимоотношенията с колеги и роднини. Избягвайте конфликтите. С тях не доказвате нищо, а се хабите много. Ще получите нови предложения и възможности за партньорство с влиятелен човек.
27 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Привлича ви идеята да превърнете работата си в осъществена мечта. Имате организаторските умения, знания и контакти, и можете. Късметът също ще ви съпътства. Не пренебрегвайте задълженията си към близките ви и се съобразявайте с чувствата им. Споделете вечерта си с любим човек.
27 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде интересен и емоционално наситен. Вниманието на ви е погълнато от човек, чиито разбирания са сходни с вашите. Свързват ви общи интереси и ще предприемете стъпки към повече сближаване. Не е изключено да оставите работата си на заден план, но това не е препоръчително. Бизнес-делата ви изискват също внимание и работа. Грижете се и за близките си.
27 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Всичко, с което се захванете ще бъде успешно. Доволни ще останат онези творчески личности, които поставят щастието на другите, като водещо начало. Към тях съдбата ще бъде благосклонна, защото те са намерили верния път. Ако имате здравословни проблеми денят предлага успешното им разрешаване. Потърсете алтернативни решения.
27 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвайте се, желайте доброто на другите и ще се чувствате прекрасно благодарение на успехите, които бележите в личния си живот. Не се доверявайте безрезервно на колегите си, някой може да ви навреди. Необходимо е да се движите повече, ако започнете диета днес ще постигнете добри резултати.
27 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес правете повече добрини. Те ще се припомнят в подходящ момент, и това ще увеличи успехите ви. Приятелска сбирка ще ви разведри и донесе повече настроение. Случайно запознанство е възможно да прерасне в трайна връзка за неангажираните от вас.
27 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Като хора обичащи предизвикателствата и днес няма да пропуснете да бъдете там, където се случва всичко интересно. Захващате се с нещо, което ви се струва достатъчно перспективно и същевременно интересно. Умеете да привличате други хора за кауза, в която вярвате и за която работите. В личен план ви предстои интригуващо запознанство.
27 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Запазете добрия тон, за да не се поставите в деликатна ситуация. Овладейте емоциите си и свършете работата си без да ви се налага да влизате в пререкания с когото и да било. Нечия подкрепа ще внесе увереност в силите ви и ще ви помогне по-добре да организирате намеренията си за деня.
27 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Делови успехи ще бележат тази седмица. Финансовото ви благосъстояние значително ще нарасне най-вече благодарение на усилията, които сте положили в миналото. Направете близките си съпричастни на успехите си.
27 окт 2020
Последни новини