Оскъдно за миналото, изобилно за бъдещо управление - учредяването на партията на Цветанов

След като преди седмица представи инициативния комитет на "Републиканци за България", днес партията на Цветан Цветанов беше учредена, а той от неин "идеолог" стана неин председател. Бившият втори в ГЕРБ, който през май миналата година се раздели с партията на Бойко Борисов след развилия се скандал с покупката на апартамент на цени по-ниски от пазарните, отново използва възможността да критикува управлението на страната, но акцентира на кратък период - последната една година.

По думите му "Републиканци за България" има над 4 хил. членове, като на учредяването в Интер Експо Център в София присъствали около 1100 души. Някои не дошли, за да се спазвали препоръките да не се струпват много хора по повод епидемията от коронавирус, други не успели да дойдат от чужбина, за отсъствието на трети причината била, че им е упражнен натиск.

Тънка ГЕРБ-ова нишка

Партията на Бойко Борисов беше само индиректно назована по време на официалната част от учредяването на партията на Цветан Цветанов. "Нека не остава усещането, че политически проект "Републиканци за България" ще се управлява от джипка, от която ще се раздават пари безотчетно и без прозрачност", каза бившият втори в ГЕРБ, визирайки по всяка вероятност премиера, който често обикаля страната с автомобил и се включва на живо от там във "Фейсбук".

В контекста на вече познатите амбиции да привлече симпатиите на "българите от чужбина" Цветан Цветанов представи Иван Анчев. Той е бил консул на България в Чикаго, като по думите на председателя на "Републиканци за България" само допреди два дни е бил в "структурите на държавното управление". Все още името е в сайта на Министерството на външните работи на този пост.

Решенията за учредяването на партията, устава, ръководните и контролните ѝ органи бях закрити за медиите, но от прессъобщение на "Републиканци за България" и от изказвания по време на събитието се разбира, че към Цветанов се присъединяват следните бивши хора от ГЕРБ: бившият кмет на Видин Огнян Ценков, бившият кмет на Ямбол Георги Славов, общинският съветник от Плевен Йордан Грижов, бившият кмет на Банско Георги Икономов, бившият кмет на Вълчи дол Веселин Василев, общинският съвет от Руен Февзи Хюсеин, бившият депутат Джема Грозданова, бившият координатор на ГЕРБ по въпросите на малцинствата в област Шумен Гюнай Исмаил.

Натиск върху членове на "Републиканци за България"?

Веднага след формалното учредяване на партията на Цветан Цветанов медиите отново бяха поканени в залата, където от сцената председателят на "Републиканци за България" изрази убеждение, че "ще има опити за ползване на определени средства и методи на държавното управление" за натиск върху членовете на политическия проект.

Малко по-късно, запитан от журналист, Цветанов уточни, че трима негови съмишленици от Силистра не са дошли на учредителното събитие, защото им е упражнен натиск. Той не ги назова по име, нито уточни формата на натиска, но заяви, че е упражнен от "ръководителя на ГЕРБ". Бившият втори в партията на Бойко Борисов прогнозира, че най-много натиск върху членове на "Републиканци за България" ще има в районите на Силистра, Шумен и Търговище, но не се аргументира.

Амбициите на Цветанов

Още във видеото, с което се откри учредителното събитие на партията имаше кадри от антиправителствените протести, а Цветанов не пропусна отново да отбележи, че "сегашният парламент е изчерпал лимита на доверие на българското общество". Бившият втори в ГЕРБ даде заявка за електронно управление "в края на един управленски следващ мандат" и електронно гласуване. Запитан от журналист каква е неговата "вина" за сегашната политическа криза, Цветанов заяви общо: "Разбира се, че всеки е допуснал съответните грешки, допуснал съм и аз. Въпросът е, че, когато си в политиката и когато имаш възможност да осмислиш действията си, поведението си, ти трябва да станеш много по-отдаден на истинската кауза за връщане на доверието към българските институции".

По думите на Цветанов откъм разпространение на членове партията има "75% покритие" в страната и заяви, че в следващия месец и половина ще прави национална обиколка заедно със заместника си Павел Вълнев, бизнесмен в САЩ и бивш собственик на вече несъществуващата телевизия BiTзаедно с брат си Румен Вълнев. Предстои и съдът да реши, дали партията "Републиканци за България" ще да бъде регистрирана, за да може да участва на предстоящи избори.

И протестна декларация от "Лев Инс"

Незабелязано от медиите, "служители" (както е написано в прессъобщение - бел. авт.) на застрахователната компания "Лев Инс" са дали на Цветан Цветанов протестна декларация по време на събитието за учредяването на партията му. В нея има призив прокуратурата и данъчните власти да възобновят разследванията срещу Цветан Цветанов по скандала за покупка на имоти на преференциални цени на хора от властта.

"Вие с полицейски произвол и с репресивни действия, психически и физически тормозехте хората от малкия и
средния бизнес", е записано в протестната декларация на "Лев Инс", обръщайки се към Цветан Цветанов. Визира се операция на МВР от 2010 г., известна като "Октопод". Застрахователната компания се свързва с бизнесмена Алексей Петров, въпреки че той няма преки връзки с нея.

Бившият втори в ГЕРБ отклони темата с думите, че "по тази тема доста е изговорено" и каза, че с връчилите му протестната декларация "само си разменихме няколко думи", след което той влязъл в залата, за да учреди партията си.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    🌿
    🌿
    5 0
    21:58, 27 сеп 2020
    Това корумпе няма да влезе в следващия парламент, но положителното е, че ще отнеме от гласовете на ГЕРБ.
  • 2
    3,
    3,14
    3 -1
    06:19, 28 сеп 2020
    Вече се разбра,че всички от ГЕРБ са нагли,аругантни,безскруполни,бластолюбиви,крадливи и не мога да се сетя още какви!Затова Ви искат оставката!

Още новини

Последни новини