Ще се приемат отново заявления за безвъзмездна подмяна на печките на дърва и въглища с климатици, газ и пилети

Изображение 1 от 3

    Всички 1414 домакинства от Димитровград, които са подали документи по екологичния проект, спечелен от Общината, за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво с по-екологично отопление са одобрени, стана ясно днес на състояла се пресконференция по проекта.

    Кметът Иво Димов съобщи, че предстои втора покана към гражданите, като тя вече ще обхваща освен град Димитровград и малките населени места в общината. Втората програма и набирането на завления за безвъзмезно финансиране на подмяната на отоплителните уреди на твърдо гориво ще стартира на 5-ти октомври, а документи ще се приемат до 27-ми ноември тази година.

    За момента равносметката е, че най-предпочитаното отопление, което да замества печките на дърва и въглища, са климатиците. Желание за климатици са изявили 882 от подалите заявления домакинства. Отопление на газ са пожелали 288 домакинства, а на пелети - 244 от всички 1414 души. Трябва да се има в предвид, че желаещите да преминат на газов котел, ще трябва да заплатят на газовото дружество такса за присъединяване между 500-600 лева и да финансират тръбната инсталация в дома си, а по програмата ще получат котела и радиаторите безвъзмезно.

    Припомняме, че проектът, който спечели Общината, е за над 7,5 млн. лв. европейско финансиране, очаква се обхвата на програмата да покрие над 2500 домакинства в града и общината, които да подменят печките си на дърва и въглища с по-екологично отпление с уреди на газ, пелети или климатици.  

    „Селата нямат изградена газопреносна мрежа, но хората там ще могат да кандидатстват за отопление на пелети или с климатици, ако постигнем съгласие за включването на селата по програмата. Целта ни е хората да имат пряка полза от европейското финансиране”, заяви Димов. Той напомни, че за желаещите да минат на газ или пелети, програмата ще предоставя котлите и радиаторите, а домакинства трябва за своя сметка да изградят вътрешната си инсталация и съответните такси за присъединяване към газовата компания.

    Градоначалникът подчерта, че реално подмяната ще стане факт не в предстоящия, а в следващия отоплителен сезон.

    Поканата за кандидатстване и цялата информация може да видите от сайта на Общината 

    Пресконференция по повод проекта за подобряване качеството на атмосферния въздух в Димитровград

    Публикувахте от Новините Димитровград BGvesti в Вторник, 29 септември 2020 г.
    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Кр
      Кристина Петрова
      1 -1
      14:56, 29 сеп 2020
      Да не забравите моите пелета, че не знае с торовия завод какво ще стане
      • Пе
        Пенка майка й
        0 0
        18:09, 29 сеп 2020
        Стига си се излагала , мъжът ти също работи на хубаво место в Язаки
    • 2
      Да
      Дамян
      1 0
      20:42, 29 сеп 2020
      Някой да продава стара печка на дърва?
    Последни новини