9 °C

Ще се приемат отново заявления за безвъзмездна подмяна на печките на дърва и въглища с климатици, газ и пилети

Изображение 1 от 3

  Всички 1414 домакинства от Димитровград, които са подали документи по екологичния проект, спечелен от Общината, за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво с по-екологично отопление са одобрени, стана ясно днес на състояла се пресконференция по проекта.

  Кметът Иво Димов съобщи, че предстои втора покана към гражданите, като тя вече ще обхваща освен град Димитровград и малките населени места в общината. Втората програма и набирането на завления за безвъзмезно финансиране на подмяната на отоплителните уреди на твърдо гориво ще стартира на 5-ти октомври, а документи ще се приемат до 27-ми ноември тази година.

  За момента равносметката е, че най-предпочитаното отопление, което да замества печките на дърва и въглища, са климатиците. Желание за климатици са изявили 882 от подалите заявления домакинства. Отопление на газ са пожелали 288 домакинства, а на пелети - 244 от всички 1414 души. Трябва да се има в предвид, че желаещите да преминат на газов котел, ще трябва да заплатят на газовото дружество такса за присъединяване между 500-600 лева и да финансират тръбната инсталация в дома си, а по програмата ще получат котела и радиаторите безвъзмезно.

  Припомняме, че проектът, който спечели Общината, е за над 7,5 млн. лв. европейско финансиране, очаква се обхвата на програмата да покрие над 2500 домакинства в града и общината, които да подменят печките си на дърва и въглища с по-екологично отпление с уреди на газ, пелети или климатици.  

  „Селата нямат изградена газопреносна мрежа, но хората там ще могат да кандидатстват за отопление на пелети или с климатици, ако постигнем съгласие за включването на селата по програмата. Целта ни е хората да имат пряка полза от европейското финансиране”, заяви Димов. Той напомни, че за желаещите да минат на газ или пелети, програмата ще предоставя котлите и радиаторите, а домакинства трябва за своя сметка да изградят вътрешната си инсталация и съответните такси за присъединяване към газовата компания.

  Градоначалникът подчерта, че реално подмяната ще стане факт не в предстоящия, а в следващия отоплителен сезон.

  Поканата за кандидатстване и цялата информация може да видите от сайта на Общината 

  Пресконференция по повод проекта за подобряване качеството на атмосферния въздух в Димитровград

  Публикувахте от Новините Димитровград BGvesti в Вторник, 29 септември 2020 г.
  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Кр
   Кристина Петрова
   1 -1
   14:56, 29 сеп 2020
   Да не забравите моите пелета, че не знае с торовия завод какво ще стане
   • Пе
    Пенка майка й
    0 0
    18:09, 29 сеп 2020
    Стига си се излагала , мъжът ти също работи на хубаво место в Язаки
  • 2
   Да
   Дамян
   1 0
   20:42, 29 сеп 2020
   Някой да продава стара печка на дърва?

  Хороскоп за 31.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  За да намалите риска от грешки се консултирайте по делови и други въпроси, които ви затрудняват. Приветствайте желанието на някой да ви помогне, не бъдете излишно горди. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи, но до тогава ви чака много работа.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В добра физическа и психическа форма сте и ще поддържате темпото си непроменено. Краткосрочните ви планове ще се развиват без особени отклонения, което значи, че ще получите онова, за което се трудите. Ставайки по-общителни ще си осигурите информацията, от която се нуждаете.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Този ден ще мине под знака на непрекъснатото движение. Ще се захващате ту с едно, ту с друго и в крайна сметка ще останете доволни, ако успеете да свършите нещо докрай. Не позволявайте околните да вземат решенията вместо вас, но бъдете доста-тъчно тактични, за да избегнете споровете. Здравето е ви повече от отлично.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ви ще е запълнен с делови срещи, както и с изпълнението на служебни и бизнес-задачи. Личните ще оставите на втори план, с намерение сте да приключите по-скоро ангажимент, от когото очаквате да последват финансови и други развития. Не оспорвайте мнението на партньорите си и ще ви бъде по-лесно да осъществите целите си.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Очакват ви успехи, ако делата ви са прозрачни, а вие честни и принципни. В семейна среда ще споделяте вълненията си и с топло чувство към близките си, ще изразите вниманието и обичта си към тях. Не отхвърляйте едно предложение, преди да сте го обмислили, защото носи добри възможности.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Проявеното от вас внимание към проблемите на околните ще ви се върне под формата на изгодно предложение или друга придобивка. Подобрявайки общуването с тях, няма да пренебрегнете и собствените си нужди. Други ще се заемат с домашните задачи. Много от тях чакат вниманието ви.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Вероятно се надявате на резултати, по-добри от тези, които сте планирали. Ще се осъществи идея, която сте считали за възможна и това със сигурност ще улесни работата ви. Околните черпят от вашата енергия и желание да свършите всичко по най - добрия начин. Явно не пестите труда си.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Тактичността и деловият ви усет ще ви помогнат да се възползвате от завързана ситуация. Изгодите, които ще извлечете значително ще улеснят бъдещето ви (най-вече материалното им изражение). Проблеми във взаимоотношенията с институциите може да отнемат доста време, но в крайна сметка ще получите това, към което се стремите.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Удовлетворени сте от посоката, в която се развиват делата ви. Не пестите усилията си, когато искате да постигнете нещо и това определя и успехите, които бележите. За предпочитане е да се насочите към дейности, свързани с комуникация и обмен на идеи. Ще останете очаровани от предложението на малко познат човек.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  На работното ви място предстои промяна, която открива добри възможности за вашето издигане. Възползвайте се от това и положете съответните усилия, за да покажете на какво сте способни. Бъдете по-инициативни и пробивни и ще спечелите.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Повече яснота по предстоящ проект ще получите след срещите, които ви предстоят. В никакъв случай не подценявайте възможностите на хората, с които се срещате, и не си създавайте впечатления от пръв поглед. Умеете да прониквате в невидимото, направете го и сега. Ще си помогнете.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Успявате да се справите с важен проблем днес, което ще изпълни със чувство за добре свършена работа. Не оставяте длъжни на човек, който се е отнесъл недоброжелателно с вас. Посвещавате голяма част от времето си на любимия човек, с когото прекарвате страхотни моменти заедно. Настроението ви значително ще се подобри след като получите добра новина свързана с ваш близък човек.
  31 окт 2020
  Последни новини