Президентът Румен Радев наложи вето върху Изборния кодекс (обръщение към народа)

Президентът Румен Радев заяви, че промените в Изборния кодекс имат ясната цел да гарантират служебната победа на управляващите в предстоящите избори, нанасяйки пореден удар върху правната конструкция на държавата. Отстъпва се от ясни законови положения и се създават предпоставки за съмнения в честността на изборите и за тяхното оспорване, заяви държавният глава в обръщение към народа на "Дондуков" 2.

Президентът Радев обяви, че налага вето върху част от разпоредбите от промените в Изборния кодекс.
Румен Радев каза още, че промените на толкова важни правила броени месеци преди изборите, без реален дебат по същество и без детайлна оценка за въздействие, са пример за непредсказуемост на държавната власт и държавното управление и отблъскват гражданите от урните.

През миналата година законодателят постанови изисквания за изцяло машинно гласуване за президентски и парламентарни избори. С последните промени обаче се позволява едновременното въвеждане и на хартиен, и на машинен вот, и ръчното им броене, което обезсмисля машинното гласуване. Тези решения трудно могат да се обяснят с друго освен с желанието да се отворят достатъчно възможности за хаос и изборни манипулации в полза на управляващите, заяви Радев.

немането, което законът извършва, от Народното събрание и прехвърлянето върху ЦИК на решението и отговорността да определя дали да се наемат или закупуват машините, на практика означава бягство от отговорност на парламента, при положение, че в Конституцията ясно са оказани разпоредби и се вменяват отговорности на законодателя по отношение на изборите, смята държавният глава.

В същото време законодателят лишава ЦИК от възможността да определи изпълнител за компютърната обработка на гласувалите и на данните от гласуването, като изцяло вменява тези дейности на "Информационно обслужване" АД, пренебрегвайки редица разпоредби за конкурсното начало в стопанската дейност и предотвратяване на злоупотребата с монополизма и нелоялната конкуренция, посочи президентът.

Румен Радев заяви, че винаги е подкрепял обществената необходимост от разширяване на формите на пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление Но, по думите му, това трябва да става при ясни правила и без противоречия с Конституцията. Отмяната на законовата забрана чрез национален референдум да се решават въпроси от компетентността на Великото народно събрание неоправдано смесва две конституционно установени форми на гражданско участие в държавната власт, посочи президентът Радев, който смята, че "подобно палиативно разширяване на пряката демокрация" не дава повече възможности на гражданите да решават важни въпроси, и то пряко, от държавната власт.

Трите месеца на многохилядни национални протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор са свидетелство за дълбока криза на демокрацията. Сондажите регистрират рухналото обществено доверие в управляващите, каза президентът в обръщението. Изборите са фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред. Отказът на властта да чуе гласа на гражданството удължава агонията. В тази ситуация кабинетът не управлява, а търси избягването на политическата и правна отговорност за многобройните скандали белязали последните години. Посегателството върху Изборния кодекс е подчинено и мотивирано от същата цел, заяви още Румен Радев.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    "Наблюдател"
    6 -4
    20:14, 28 сеп 2020
    Нещастна история си!
    • Др
      друг наблюдател
      3 -4
      22:23, 28 сеп 2020
      Много си прав президента е много нещастен особено в любовта, направо е под дамски чехъл въпреки че си дава вид на мъжкар.
Последни новини