21 °C

Изследват водите на р. Марица заради умряла риба

Изображение 1 от 5

  В срок от 7 до 20 дни от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Хасково ще имат заключение за причината, поради която е констатирано наличието на умряла риба във водите на р.Марица край Димитровград. Това уточни пресаташето на екослужбата Мариана Чампалова.

  Експерти от РИОСВ- Хасково, съвместно с Басейнова дирекция Източнобеломорски район Пловдив и Регионалната лаборатория в Хасково са извършили проверка по сигнал на 26 и на 28 септември късно вечерта.

  По време на огледите в участък от реката над Помпена станция "Черногорово" на завода за производство на изкуствени торове „Неохим" е констатирано наличие на малко количество, предимно маломерни и няколко по-едри екземпляра умрели риби. Те са регистрирани до брега между водорасли и водна леща.
  Участъкът се намира под заустванията на колекторите на "Неохим" АД, уточни Чампалова. На това място в края на юли умряха 28 крави, пили от водата на реката. А от пробите в колектора, който се влива в р.Марица, бяха отчетени 50 пъти завишаване на нитрати и нитрити. Тогава обаче нямаше сигнали за мъртва риба по Марица.

  Екоинспекторите са извършили и проверки в торовия завод. Там от миналата седмица вървят дейности по пускане на основните производства в експлоатация, след приключилия годишен капитален ремонт, уточни Мариана Чампалова.

  Взети са водни проби от Марица при Помпена станция "Черногорово", от водите на реката преди северения колектор на "Неохим", както и от северния и отвеждащия колектор на завода. При доказване на вина от страна на „Неохим“, на завода ще бъдат наложени санкции.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (15)

  • 1
   Ив
   иван
   25 -3
   12:56, 30 сеп 2020
   санкции ... колкото за кравите :) плати ги държава т.е. НИЕ . Тази вода с отрови я пием и ние!
   • Иг
    Иг
    12 -3
    16:46, 30 сеп 2020
    Докато търпите онова ******************* ще я пиете.
   • Само сатър
    и чистка до 3-то коляно
    .....
    както Хан Крум гарантира запазването на дивеча до следващия век
  • 2
   25
   2551
   28 -4
   13:28, 30 сеп 2020
   Неохим не спряха работа дори за ден!!Ако беше друга фирма щяха направо да я затворят!!!
   Наложиха ли им някаква глоба???Ако да колко символична беше???
   Защо продължават да бълват отрови безнаказано???
   • До
    До 2551
    4 0
    00:22, 1 окт 2020
    Случаят все още е в Прокуратурата.
  • 3
   Уч
   учуден гербаджия
   10 -10
   14:29, 30 сеп 2020
   Димитровградчани имат чудесен кмет в лицето на Иво Димов, избиратели с акъла си за разлика от Хасковлийте, които не знаят за кого да гласуват, чудя се как търпят чорбаджийте на Неохим , които на всяка власт са подлога да ги е...ат с 200 километра в час , а не се вдигнат на един протест , както направиха старозагорци с техния химически завод.
   • Ив
    Иван
    11 -1
    20:19, 30 сеп 2020
    ... разходи се до Черноконево, гледай да не паднеш в някоя шахта ! Тогава хвали кмета
  • 4
   Кр
   Кристина Петрова
   6 -2
   18:18, 30 сеп 2020
   Опасната игра е ,че се правят много фалшиви ремонти от отдел Инвеститори, с подбрани фирми. Това ще доведе до производствени аварии и по големи проблеми
   Отговорни лица
   Ръководител с купена диплома
   Ивайло Тапашки
   Слави Далаверата
   Весо Ремонтстроя
   Иво и Пламен - изнудват проектанските фирми да проектират ел. част.
   • Де
    Делю Динев
    9 -1
    18:44, 30 сеп 2020
    За съжаление това е истината в Неохим
   • За
    запознат
    5 0
    12:12, 1 окт 2020
    Той този ръководител на инвеститорите май въобще няма диплома .
   • Фи
    Фирмаджия
    1 0
    15:18, 1 окт 2020
    Така е, ама много добре знае как да си поиска рушвета от строителните фирми
  • 5
   Мн
   Много
   10 -1
   19:00, 30 сеп 2020
   Много си учуден гербаджията. И ние сме учудене, че още ви търпим. И всичките като вашия тиквеник я карате с 200. По-полека, че може да се сецнете. И вашето време ще дойде. Чудесния кмет, с фалшивата диплома си дръжте за вас. Нещо сте пообъркани и ти се губи дар словото и лизането на димов, хасковлии това онова, какво искаш да кажеш, само недей с 200 щото ще те спрат катаджиите. За ******* няма забрани, но за теб виж табличката, Кат не прощава. От тази вода не се черпи за водоползване за Димитровград. Черпенето на вода става над Димитровград. Всички останали села, Брод, Злато поле и Райново кладенците са далече от Марица. РЗИ и Басейнова дирекция трябва да си гледат работата и да упражняват постоянен контрол, а да не седят по бюрата и да докажат замърсителя.
  • 6
   Пр
   простата харманлийска πyткa
   10 -1
   19:17, 30 сеп 2020
   Поредните видими резултати на Шайката за европейско развитие.
   • Ко
    коментар
    7 -4
    22:00, 30 сеп 2020
    Димитровград са много по добре от Хасково подменят на хората печки на твърдо гориво на хиляди семейства санираха много повече блокове и заплатите са по високи а ние в Хасково не бива хората имат кмет на място!
  • 7
   Ка
   Как
   9 -1
   06:05, 1 окт 2020
   Как така живееш в Хасково, а хвалиш кмета на Димитровград без да знаеш защо. За едни кебапчета или за едни климатици се продавате на хора, които лъжат и крадат за сметка на такива като вас. Какво му е на място димитровградския кмет? Започна мандата с лъжа. Купил си дипломата за висше образование. Прокарва лобита в общинския съвет. Фирмите за строителство и ремонт едни и същи. На работа са гербаджии и послушковци. Направи един ремонт на центъра за над 5 милиона и поне половината се присвоиха. Пиарката му, кремена за няколко години е закупила 23 имота и то в Пловдив, Банско и Свети влас. Те си знаят, дали са на кмета или на пиарката. Така, че елате да живеете в Димитровград. Трудно се намира работа за повече от 500 лв. Ако е само до един климатик...... очите ви стават големи. Само с климатик не се живее..... А кмета си плете кошницата и от време на време хвърля по някоя троха. Сега хората ще облагородяват 3 междублокови пространства,нека да се трудят, кмета ще си кюта, харно е хорото. Климатиците ще работят.Тъпани до небето. Приспивно и трогателно! Навремето хората построиха града на гола поляна и работеха денонощно. Сега бием тъпана.

  Още новини

  Хороскоп за 08.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
  08 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
  08 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
  08 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
  08 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
  08 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
  08 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
  08 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
  08 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
  08 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
  08 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
  08 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
  08 май 2021
  Последни новини