-2 °C

Изследват водите на р. Марица заради умряла риба

Изображение 1 от 5

  В срок от 7 до 20 дни от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Хасково ще имат заключение за причината, поради която е констатирано наличието на умряла риба във водите на р.Марица край Димитровград. Това уточни пресаташето на екослужбата Мариана Чампалова.

  Експерти от РИОСВ- Хасково, съвместно с Басейнова дирекция Източнобеломорски район Пловдив и Регионалната лаборатория в Хасково са извършили проверка по сигнал на 26 и на 28 септември късно вечерта.

  По време на огледите в участък от реката над Помпена станция "Черногорово" на завода за производство на изкуствени торове „Неохим" е констатирано наличие на малко количество, предимно маломерни и няколко по-едри екземпляра умрели риби. Те са регистрирани до брега между водорасли и водна леща.
  Участъкът се намира под заустванията на колекторите на "Неохим" АД, уточни Чампалова. На това място в края на юли умряха 28 крави, пили от водата на реката. А от пробите в колектора, който се влива в р.Марица, бяха отчетени 50 пъти завишаване на нитрати и нитрити. Тогава обаче нямаше сигнали за мъртва риба по Марица.

  Екоинспекторите са извършили и проверки в торовия завод. Там от миналата седмица вървят дейности по пускане на основните производства в експлоатация, след приключилия годишен капитален ремонт, уточни Мариана Чампалова.

  Взети са водни проби от Марица при Помпена станция "Черногорово", от водите на реката преди северения колектор на "Неохим", както и от северния и отвеждащия колектор на завода. При доказване на вина от страна на „Неохим“, на завода ще бъдат наложени санкции.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (15)

  • 1
   Ив
   иван
   25 -3
   12:56, 30 сеп 2020
   санкции ... колкото за кравите :) плати ги държава т.е. НИЕ . Тази вода с отрови я пием и ние!
   • Иг
    Иг
    12 -3
    16:46, 30 сеп 2020
    Докато търпите онова ******************* ще я пиете.
   • Само сатър
    и чистка до 3-то коляно
    .....
    както Хан Крум гарантира запазването на дивеча до следващия век
  • 2
   25
   2551
   28 -4
   13:28, 30 сеп 2020
   Неохим не спряха работа дори за ден!!Ако беше друга фирма щяха направо да я затворят!!!
   Наложиха ли им някаква глоба???Ако да колко символична беше???
   Защо продължават да бълват отрови безнаказано???
   • До
    До 2551
    4 0
    00:22, 1 окт 2020
    Случаят все още е в Прокуратурата.
  • 3
   Уч
   учуден гербаджия
   10 -10
   14:29, 30 сеп 2020
   Димитровградчани имат чудесен кмет в лицето на Иво Димов, избиратели с акъла си за разлика от Хасковлийте, които не знаят за кого да гласуват, чудя се как търпят чорбаджийте на Неохим , които на всяка власт са подлога да ги е...ат с 200 километра в час , а не се вдигнат на един протест , както направиха старозагорци с техния химически завод.
   • Ив
    Иван
    11 -1
    20:19, 30 сеп 2020
    ... разходи се до Черноконево, гледай да не паднеш в някоя шахта ! Тогава хвали кмета
  • 4
   Кр
   Кристина Петрова
   6 -2
   18:18, 30 сеп 2020
   Опасната игра е ,че се правят много фалшиви ремонти от отдел Инвеститори, с подбрани фирми. Това ще доведе до производствени аварии и по големи проблеми
   Отговорни лица
   Ръководител с купена диплома
   Ивайло Тапашки
   Слави Далаверата
   Весо Ремонтстроя
   Иво и Пламен - изнудват проектанските фирми да проектират ел. част.
   • Де
    Делю Динев
    9 -1
    18:44, 30 сеп 2020
    За съжаление това е истината в Неохим
   • За
    запознат
    5 0
    12:12, 1 окт 2020
    Той този ръководител на инвеститорите май въобще няма диплома .
   • Фи
    Фирмаджия
    1 0
    15:18, 1 окт 2020
    Така е, ама много добре знае как да си поиска рушвета от строителните фирми
  • 5
   Мн
   Много
   10 -1
   19:00, 30 сеп 2020
   Много си учуден гербаджията. И ние сме учудене, че още ви търпим. И всичките като вашия тиквеник я карате с 200. По-полека, че може да се сецнете. И вашето време ще дойде. Чудесния кмет, с фалшивата диплома си дръжте за вас. Нещо сте пообъркани и ти се губи дар словото и лизането на димов, хасковлии това онова, какво искаш да кажеш, само недей с 200 щото ще те спрат катаджиите. За ******* няма забрани, но за теб виж табличката, Кат не прощава. От тази вода не се черпи за водоползване за Димитровград. Черпенето на вода става над Димитровград. Всички останали села, Брод, Злато поле и Райново кладенците са далече от Марица. РЗИ и Басейнова дирекция трябва да си гледат работата и да упражняват постоянен контрол, а да не седят по бюрата и да докажат замърсителя.
  • 6
   Пр
   простата харманлийска πyткa
   10 -1
   19:17, 30 сеп 2020
   Поредните видими резултати на Шайката за европейско развитие.
   • Ко
    коментар
    7 -4
    22:00, 30 сеп 2020
    Димитровград са много по добре от Хасково подменят на хората печки на твърдо гориво на хиляди семейства санираха много повече блокове и заплатите са по високи а ние в Хасково не бива хората имат кмет на място!
  • 7
   Ка
   Как
   9 -1
   06:05, 1 окт 2020
   Как така живееш в Хасково, а хвалиш кмета на Димитровград без да знаеш защо. За едни кебапчета или за едни климатици се продавате на хора, които лъжат и крадат за сметка на такива като вас. Какво му е на място димитровградския кмет? Започна мандата с лъжа. Купил си дипломата за висше образование. Прокарва лобита в общинския съвет. Фирмите за строителство и ремонт едни и същи. На работа са гербаджии и послушковци. Направи един ремонт на центъра за над 5 милиона и поне половината се присвоиха. Пиарката му, кремена за няколко години е закупила 23 имота и то в Пловдив, Банско и Свети влас. Те си знаят, дали са на кмета или на пиарката. Така, че елате да живеете в Димитровград. Трудно се намира работа за повече от 500 лв. Ако е само до един климатик...... очите ви стават големи. Само с климатик не се живее..... А кмета си плете кошницата и от време на време хвърля по някоя троха. Сега хората ще облагородяват 3 междублокови пространства,нека да се трудят, кмета ще си кюта, харно е хорото. Климатиците ще работят.Тъпани до небето. Приспивно и трогателно! Навремето хората построиха града на гола поляна и работеха денонощно. Сега бием тъпана.

  Още новини

  Хороскоп за 17.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
  17 яну 2021
  Последни новини