22 °C

Изследват водите на р. Марица заради умряла риба

Изображение 1 от 5

  В срок от 7 до 20 дни от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Хасково ще имат заключение за причината, поради която е констатирано наличието на умряла риба във водите на р.Марица край Димитровград. Това уточни пресаташето на екослужбата Мариана Чампалова.

  Експерти от РИОСВ- Хасково, съвместно с Басейнова дирекция Източнобеломорски район Пловдив и Регионалната лаборатория в Хасково са извършили проверка по сигнал на 26 и на 28 септември късно вечерта.

  По време на огледите в участък от реката над Помпена станция "Черногорово" на завода за производство на изкуствени торове „Неохим" е констатирано наличие на малко количество, предимно маломерни и няколко по-едри екземпляра умрели риби. Те са регистрирани до брега между водорасли и водна леща.
  Участъкът се намира под заустванията на колекторите на "Неохим" АД, уточни Чампалова. На това място в края на юли умряха 28 крави, пили от водата на реката. А от пробите в колектора, който се влива в р.Марица, бяха отчетени 50 пъти завишаване на нитрати и нитрити. Тогава обаче нямаше сигнали за мъртва риба по Марица.

  Екоинспекторите са извършили и проверки в торовия завод. Там от миналата седмица вървят дейности по пускане на основните производства в експлоатация, след приключилия годишен капитален ремонт, уточни Мариана Чампалова.

  Взети са водни проби от Марица при Помпена станция "Черногорово", от водите на реката преди северения колектор на "Неохим", както и от северния и отвеждащия колектор на завода. При доказване на вина от страна на „Неохим“, на завода ще бъдат наложени санкции.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (15)

  • 1
   Ив
   иван
   25 -3
   12:56, 30 сеп 2020
   санкции ... колкото за кравите :) плати ги държава т.е. НИЕ . Тази вода с отрови я пием и ние!
   • Иг
    Иг
    12 -3
    16:46, 30 сеп 2020
    Докато търпите онова ******************* ще я пиете.
   • Само сатър
    и чистка до 3-то коляно
    .....
    както Хан Крум гарантира запазването на дивеча до следващия век
  • 2
   25
   2551
   28 -4
   13:28, 30 сеп 2020
   Неохим не спряха работа дори за ден!!Ако беше друга фирма щяха направо да я затворят!!!
   Наложиха ли им някаква глоба???Ако да колко символична беше???
   Защо продължават да бълват отрови безнаказано???
   • До
    До 2551
    4 0
    00:22, 1 окт 2020
    Случаят все още е в Прокуратурата.
  • 3
   Уч
   учуден гербаджия
   10 -10
   14:29, 30 сеп 2020
   Димитровградчани имат чудесен кмет в лицето на Иво Димов, избиратели с акъла си за разлика от Хасковлийте, които не знаят за кого да гласуват, чудя се как търпят чорбаджийте на Неохим , които на всяка власт са подлога да ги е...ат с 200 километра в час , а не се вдигнат на един протест , както направиха старозагорци с техния химически завод.
   • Ив
    Иван
    11 -1
    20:19, 30 сеп 2020
    ... разходи се до Черноконево, гледай да не паднеш в някоя шахта ! Тогава хвали кмета
  • 4
   Кр
   Кристина Петрова
   6 -2
   18:18, 30 сеп 2020
   Опасната игра е ,че се правят много фалшиви ремонти от отдел Инвеститори, с подбрани фирми. Това ще доведе до производствени аварии и по големи проблеми
   Отговорни лица
   Ръководител с купена диплома
   Ивайло Тапашки
   Слави Далаверата
   Весо Ремонтстроя
   Иво и Пламен - изнудват проектанските фирми да проектират ел. част.
   • Де
    Делю Динев
    9 -1
    18:44, 30 сеп 2020
    За съжаление това е истината в Неохим
   • За
    запознат
    5 0
    12:12, 1 окт 2020
    Той този ръководител на инвеститорите май въобще няма диплома .
   • Фи
    Фирмаджия
    1 0
    15:18, 1 окт 2020
    Така е, ама много добре знае как да си поиска рушвета от строителните фирми
  • 5
   Мн
   Много
   10 -1
   19:00, 30 сеп 2020
   Много си учуден гербаджията. И ние сме учудене, че още ви търпим. И всичките като вашия тиквеник я карате с 200. По-полека, че може да се сецнете. И вашето време ще дойде. Чудесния кмет, с фалшивата диплома си дръжте за вас. Нещо сте пообъркани и ти се губи дар словото и лизането на димов, хасковлии това онова, какво искаш да кажеш, само недей с 200 щото ще те спрат катаджиите. За ******* няма забрани, но за теб виж табличката, Кат не прощава. От тази вода не се черпи за водоползване за Димитровград. Черпенето на вода става над Димитровград. Всички останали села, Брод, Злато поле и Райново кладенците са далече от Марица. РЗИ и Басейнова дирекция трябва да си гледат работата и да упражняват постоянен контрол, а да не седят по бюрата и да докажат замърсителя.
  • 6
   Пр
   простата харманлийска πyткa
   10 -1
   19:17, 30 сеп 2020
   Поредните видими резултати на Шайката за европейско развитие.
   • Ко
    коментар
    7 -4
    22:00, 30 сеп 2020
    Димитровград са много по добре от Хасково подменят на хората печки на твърдо гориво на хиляди семейства санираха много повече блокове и заплатите са по високи а ние в Хасково не бива хората имат кмет на място!
  • 7
   Ка
   Как
   9 -1
   06:05, 1 окт 2020
   Как така живееш в Хасково, а хвалиш кмета на Димитровград без да знаеш защо. За едни кебапчета или за едни климатици се продавате на хора, които лъжат и крадат за сметка на такива като вас. Какво му е на място димитровградския кмет? Започна мандата с лъжа. Купил си дипломата за висше образование. Прокарва лобита в общинския съвет. Фирмите за строителство и ремонт едни и същи. На работа са гербаджии и послушковци. Направи един ремонт на центъра за над 5 милиона и поне половината се присвоиха. Пиарката му, кремена за няколко години е закупила 23 имота и то в Пловдив, Банско и Свети влас. Те си знаят, дали са на кмета или на пиарката. Така, че елате да живеете в Димитровград. Трудно се намира работа за повече от 500 лв. Ако е само до един климатик...... очите ви стават големи. Само с климатик не се живее..... А кмета си плете кошницата и от време на време хвърля по някоя троха. Сега хората ще облагородяват 3 междублокови пространства,нека да се трудят, кмета ще си кюта, харно е хорото. Климатиците ще работят.Тъпани до небето. Приспивно и трогателно! Навремето хората построиха града на гола поляна и работеха денонощно. Сега бием тъпана.

  Още новини

  Хороскоп за 22.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  На някои от вас им предстои смяна на работното място или друга промяна. Ще имате време да вземете своите решения, сроковете няма да ви притесняват. Няма да сгрешите, доверете се на интуицията си. Не губете самочувствие, равнявайки се по чуждите дадености, скоро и вие ще станете обект на засилен интерес, предвид предстоящите новости.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Изчистете мислите си от притеснения и работете по задачите си. Ще успеете да се справите с възникващите затруднения и ще промените нещата в своя полза. За някои усилията днес са насочени към деловите ангажименти, за други в личния им живот. Не отхвърляйте предложение, преди да сте го обмислили.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес не предлагайте помощта си, ако не ви я поискат, това може да ви спести много неприятности. Среща с представител на противоположния пол може да промени посоката на живота ви. Не се колебайте. Бъдете по-смели и направете първата стъпка. Отдавна търсите подобна промяна. Момента е много подходящ.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Участвате активно в събитията около вас. Съветите ви се оказват много ценни за ваши близки и успявате да им спестите много неприятности. Имате нужда от движение и повече разнообразие. Не допускайте клюките подхвърлени ви от непознати да повлияят на отношението ви към ваш приятел. Запознайте се от близо със ситуацията преди да правите каквито и да било изводи.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Възбудата ви е налице и сте в готовност да нараните всеки, който се изпречи на пътя ви. Природата ще ви помогне да възвърнете душевното си спокойствие и ще ви даде сили да се справите с възникналите проблеми. Финансите ви се подобряват, а това си е повод да погледнете ведро на живота си.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В плановете ви влизат много задачи и полезни срещи, голяма част от които ще осъществите днес. Делови или лични, във всички случаи ще ви помогнат да продължите, справяйки се по-лесно с възникващите затруднения. Вземайте решенията си в спокойна обстановка и не пренебрегвайте отдиха си.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Действате импулсивно и това ви прави податливи на погрешни преценки и впечатления. Бъдете трезви и действайте съобразно собствените си интереси, защото се възможни неприятности. Временно се оттеглете от активни действия и премислете следващата си стъпка.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ви днес ще бъде напрегната, а вие ще се окажете в ролята на хората, които предотвратяват конфликтите около себе си. Търпението и самоувереността, които се излъчват от вас карат околните да ви търсят за съвет по всякакви въпроси и ситуации. Постарайте се да си осигурите спокойствие вечерта, тъй като най-вероятно ще сте прекалено уморени за забавления.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес ще имате възможността да изпълните свое намерение, което отдавна отлагате. Добре подготвени сте и едва ли ще срещнете пречки в осъществяването му. Ще получите интересна информация касаеща плановете на близък човек, не се колебайте да го уведомите. В личен план сте прекалено емоционални, а това може да ви попречи.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Разпределили сте стриктно деня си и знаете точно по кое време с какво ще сте заети. Бъдете готови обаче и за промени в дневния ред, тъй като не е изключено някои важни за вас ангажименти да отпаднат. Колективната работа днес може да донесе добри резултати, стига да избягвате резкия тон и да се опитате да внасяте равновесие, когато е необходимо.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Заниманията в сфера, която ви привлича и в която сте силни е гаранция за успеха ви. Вие най-добре знаете как да се мобилизирате, за да получите максимума от това, което искате да постигнете. Не злоупотребявайте с търпението и чувствата на човека до вас. Не сте застраховани от раздели, така, че бъдете разумни.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
  22 окт 2020
  Последни новини