24 °C

Евродокладът за България: Главният прокурор е все още безконтролен и политици притежават медии

Посочваните от години проблеми с върховенството на закона и свободата на медиите продължават да съществуват или да се влошават в България.

Властта и безотчетността на главния прокурор и спорното функциониране на Висшия съдебен съвет, ниското доверие на гражданите и бизнеса към независимостта на правосъдната система, отсъствието на забрана политици и лица на изборни длъжности да притежават медии, ниското качество на почти 40% от законодателството заради липсата на регулиране на лобизма са само част от тези проблеми.

Те са включени в частта за България на първия годишен Доклад за върховенството на закона в Европейския съюз, който е една от основните инициативи на Европейската комисия. Той е с отделни глави за всяка от 27-те страни членки и представлява част от цялостния европейски механизъм за върховенството на закона, обявен от председателя на Комисията Фон дер Лайен.

Докладът е съставен така, че да не се сравнява дали една страна е по-корумпирана или с по-зависими от властта медии. Но за следящите процесите в България наличието в него на повтаряни от години и десетилетия проблеми е видимо колко много има да се свърши за борба с корупцията и обръщане на тенденцията за влошаване на демокрацията в страната.

Предназначението му е да действа като превантивен инструмент, наблюдаващ значими процеси - и положителни, и отрицателни - за да има достатъно информация и за да се стимулира обсъждането и предотвратяването на проблеми със законността.

Той не замества Механизма за сътрудничество и проверка, въведен през 2007 г., но е доста по-малък като обем. В конспективна форма информацията за България е събрана само върху 19 страници. Ето накратко какво пише в тях:

За борбата с корупцията

Атаките срещу правосъдната система в България се увеличават без съответна реакция на компетентните власти.

Въпреки години на реформи главният прокурор все още има значителна власт и влияние, фактически са му подчинени всички прокурори и следователи, може да анулира или поправя без съдебен надзор всяко решение на който и да е прокурор, да санкционира прокурори и да ги инструктира, включително по конкретни случаи. Властта му не е уникално българско явление, но има притеснения за комбинацията ѝ с позицията му във ВСС, където има значително влияние.

Самата структура на ВСС може да ограничи независимостта на съдиите, тъй като не ги защитава достатъчно от натиск от правителството, парламента, магистрати, вкл. главния прокурор и самия ВСС. Съдии са обект на атаки и целенасочени публични критики заради свои решения.

Нивото на доверие към институциите, които би трябвало да се борят с корупцията, остава ниско.

Липсата на резултати в борбата с корупцията е един от ключовите проблеми, поставени от протестите през лятото на 2020 г.

Тепърва трябва да се установят солидни резултати за довеждането до обвинения пред съда на заподозрени за корупция по високите етажи. Важно е и институциите да получат достатъчно ресурси, за да се борят ефективно с корупцията.

Има притеснения относно лобирането, което остава нерегулирано от закон в България, както и към прозрачността и предвидимостта на законодателния процес в страната.

За медиите

Законите и конституционните гаранции за медийния плурализъм често не се прилат ефективно.

Загриженост предизвиква липсата на прозрачност за собствеността на медиите.

Правната рамка за защита на журналистите от политическа намеса не забранява изрично на политици да притежават медии, а има доказателства за връзката между политически играчи и някои медии.

Няколко сдружения за свобода на медиите съобщават за физически нападения или онлайн атаки срещу журналисти.

Баланс между институциите

Въпросите за взаимния контрол и баланса между институциите и отделните власти включват загриженост за ограниченото използване на консултации и оценка на въздействието при подготвянето на закони.

Ресурсите на националните институции за защита на човешките права са ограничени, но работата им продължава да се подобрява. Вече стестеното пространство на гражданския сектор обаче може да бъде засегнат още повече от проекта на закон за финансирането от чужбина на неправителствените организации.

Какво следва

Докладът трябва да помогне на всички държави членки да проучат възможностите за преодоляване на предизвикателствата, да се извличат поуки от опита на другите страни и да се покаже как върховенството на закона може да бъде допълнително укрепено при пълно зачитане на националните конституционни системи и традиции. Той е дело само на Европейската комисия и ѝ дава информация и аргументи за подготвяне на механизма за обвързване достъпа до еврофондовете с върховенството на закона.

Този механизъм още е процес на подготовка в диалог между еврокомисията, Европейския парламент и Съвета на ЕС, който се ръководи в момента от Германия. Днес председателството обяви, че страните членки са се договорили с каква позиция да продължат този процес, от който зависи одобряването до края на годината на 1.1 трилиона евро в 7-годишния бюджет и антикризисните инструменти на ЕС.

В началото на декември, когато Европейската комисия би трябвало да публикува своя План за действие за европейската демокрация (European Democracy Action Plan). Той ще е рамката, описваща как се защитават ценностите, законите и парите на ЕС чрез новата Европейска прокуратура и Механизма за върховенство на закона.

Но междувременно депутатите в пленарната зала на Европейския парламент и представителите на правителствата в ЕС специално ще се занимават с България.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  8 -5
  19:23, 30 сеп 2020
  Напротив, главния прокурор не е безконтролен, контролира го Пеевски.
  • Па
   Панетюф Теню ут Гереня
   7 -2
   19:52, 30 сеп 2020
   Баш си е така. Яко му опина зе.н.ги.й.те.
 • 2
  Ли
  Лично мнение
  6 -8
  21:22, 30 сеп 2020
  А онова нищо-президента с юмручето?
  Него го контролират от много посоки.
  Черепа от Дубай, Банкера крадец от Белград, Резидента Решетников от Москва, Корнелия - началничката му от партията, която го издигна.
  Доган-от партията, която на 100 % гласува за Радев на президентските избори.
  Христо Иванов-Маджото, Иво Прокопиев, Мая Манолова-Галева и куп други мутри и боклуци с глашатаите-измамници- Бабикян, Хаджикян и Минекян----------Пълна отврат!!!!
  Вонят на развалени яйца, на ковчези и на червена леш!
  • Др
   Друго мнение
   6 -1
   22:22, 30 сеп 2020
   Някой иска светът да се оглежда в кривото му огледало.Пластични лъжи,майсторски таргетирани към психологията на една отделна група.Брюксел вече каза истината,останалото са брътвежи.Наистина жалко.
  • Президента с юмручето го вкара мазно отзад на крадливото еднокнижно добиче от Банкя.
  • По
   По-лично мнение
   0 -2
   19:58, 1 окт 2020
   Простаци, ако прочетете доклада, ще разберете, че е изключително ласкав за Гешев и Властимащите...
   Но вие, тъпунгери и нещастни трещялници, размазани от омраза към нормалността и законността - асимилирате само заглавия с главни букви... Друго не четете...
   И тъй, като сте неграмотни и твърде необразовани, да ви напомня----+_---+++++++-----Няма да се получи нищо с вашата платена мутренска революция!... Платена от Дубай, Москва, Позитано, Белград, платена с билетчета, търкани от майките, бабите и дядовците ви,.. Платена с милиардите от ограбените ви спестявания в КТБ и фалиралите червени банки от прехода...
   Колкото и да искате, ще трябва да работите, да се трудите честно и да спрете да крадете, да спрете да се друсате, да пиянствате, да мамите, да спрете да прекрачвате закона, да не позволявате да купуват гласа ви, достойнството ви, съвестта ви....
   А, забравих, че вие тези неща, едва ли знаете, каква стойност имат!
  • До
   до "по-лично мнение"
   1 0
   08:18, 2 окт 2020
   "По-лично" Личи си, че не си българин а?
   В доклада много ясно пише, че нищо не се прави тука спрямо корупцията.
   В доклада яко ни плюят каква нестабилна държава сме, ама само ВИЕ гербавите си мислите, че дъжд ни вали.
   И айде спрете се с тоя Божков понеже е абсурдно един човек да може да плаща на 100 000 протестиращи.
   А и нали полицията бяха задържали 100тина протестъра, защо не им се направи проверка на банковите сметки дали нямат преводи от Дубай?
   Нали задържаха и Бабикян, защо и на него не му направят проверка на сметките.

   Само умеете да си проветрявате устите, а никога и нищо не сте успяли да докажете....СМЕШНИ СТЕ

Още новини

Хороскоп за 23.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
23 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изпадайте в крайности, търсейки недостатъците на някой, който е сгрешил пред вас. На всеки може да се случи, включително и на вас. Споделете проблемите си с близък човек, това е един от начините да си помогнете, или приемете случващото се като нещо естествено и гледайте с повече оптимизъм. Основания за това няма да ви липсват.
23 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благодарение на впечатляващата си комбинативност и новаторски идеи днес ще имате големи успехи. Впечатлявате хора, от които до голяма степен зависи бъдещото ви професионално развитие. Не спирайте да се стремите към по-доброто.
23 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Всичко, с което се захванете днес ще ви се отдава без каквито и да било трудности. Използвайте късмета си в положителна насока. Преценете добре шансовете си относно въпрос, който отдавна ви касае и не се колебайте да го решите колкото е възможно по-рано. Дори да се наложи да се противопоставите на нечие мнение, бъдете сигурни че ще си струва.
23 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Забелязвате грешките на околните и ви се иска да ги поправите, но не можете да сте навсякъде. Помислете с какво да изненадате любимия човек. Може да се получи нещо приятно. Близките ви очакват от вас повече и съвсем основателно. Не е трудно и не ги разочаровайте. Направете усилия и всички ще останат доволни.
23 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Решенията ви днес ще са подчинени на желанието ви да сте свободни и независими. Не допускайте да ви въвличат в спорове и конфликти, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи към любимите си хора. Дайте им време за да постигнат намеренията си, не ги притеснявайте излишно.
23 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Способностите ви днес ще намерят добро поле за изява. На работното място бъдете по-въздържани, не споделяйте мнение, ако не го търсят и работете само с проверена информация. В противен случаи са възможни недоразумения. Ще се радвате на внимание и топли сърдечни отношения с любимите си хора.
23 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитието на събитията днес ще ви наложат да вземете бързо решение. Без да се притеснявате излишно ще работите и ще приключите в следобедните часове на деня. Приятните неща, за които сте мечтали ще ви привлекат с нова сила и ще им се посветите. Ще се радвате на общи преживявания с приятелите си.
23 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
23 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви поведение и желание да сте полезни не остава скрито и на свой ред ще се радвате на внимание. Не съществува риск да бъдете отблъснати, напротив. Заедно ще пристъпите към осъществяване на обща задача, която ще внесе настроение и подобри финансите ви. Придобивки и реализации за много от вас.
23 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Срещи с неподходящи хора биха ви разколебали в намеренията ви. Подбирайте обкръжението си и не позволявайте на всеки, който е с понижено настроение да ви влияе негативно. В любовта развитията ще ви носят повече удовлетворение и ще ви правят активни. Обичани сте и вие на свой ред покажете привързаността си.
23 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мнението ви по въпроси, отнасящи се до други хора запазете за себе си. Колкото по-малко правите оценки, толкова по-бързо ще вървите напред. Нещо повече, това ви поведение ще се отрази благоприятно на отношенията с околните и ще се ползвате с уважението им. Някой, който ви обича ще ви изненада приятно.
23 окт 2020
Последни новини