Стартира кампания за безплатна защита на детските зъбки в Димитровград

За 9-та поредна година стартира безплатната кампания на Министерството на здравеопазването за поставяне на силанти върху постоянните зъби на децата. В Димитровград зъболекарят извършващ процедурата е д-р Татяна Ташева, която се включва в кампанията и тази година. Д-р Ташева ни информира, че бройка на зъбките, които ще бъдат предпазени безплатно по програмата е ограничен и желаещите да се погрижат за денталната защита на дечицата си е добре да го направят в по-кратки срокове.

Предпазната мярка засяга деца от 6 до 8-годишна възраст. Силантите представляват вид материал, който образува тънък слой върху дъвкателната повърхност на зъбите. Това предпазва от развитие на кариес, защото по този начин се образува защитна бариера между зъба и бактериите. Силанизират се само здрави зъби, а тези които вече имат обтурации не са подходящи. Силантите могат да спестят много страдания и болка на децата, а на родителите време и пари. Процедурата е бърза и безболезнена, каза още д-р Ташева.

От безплатната процедура могат да се възпозват малчуганите, до достигане на капацитета на броя обработени зъбки за Димитровград. Според изискването на здравното министерство, защитен слой може да се направи върху 110 броя зъби. За повече информация за кампанията и записване - д-р Ташева, телефон 0888 96 61 81, кампанията ще продължи до 10 ноември.

Д-р Ташева призова родителите да се възползват от безплатната услуга, тъй като резултатите са много добри.  В началото родителите бяха по-скептично настроени към процедурата, но в течение на времето интересът нарасна, обясни д-р Ташева. Тя заяви още, че не рядко се случва поставянето на силанти да се окаже първо посещение при зъболекар, което по принцип е късно, тъй като това трябва да стане още при появата на първите зъби, тоест когато детето е на около година и половина, за да може проблемите да се установят и лекуват навреме.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини