Бряст е готов за протест: институции и инвеститор отсвириха срещата в селото относно изграждането на площадка за рециклиране на пластмаса

    Днес бе организирана среща за обсъждане на изграждането на площадка за третиране и рециклиране на пластмасови отпадъци в землището на димитровградското село Бряст.

    На срещата трябваше да присъстват представители на инвеститора „Органик Ленд”, на общинска администрация, на РИОСВ  -Хасково, както и кметовете на Меричлери и Длъгнево. Целта на срещата е трбвало да бъде жителите на селото да могат да поставят за обсъждане свои въпроси и да се запознаят детайлно с естеството на дейностите, както и с предприетите от инвеститора мерки за законосъобразното реализиране на проекта.

    Обявената за 2 октомври от 14:30 часа среща била инициирана от страна на ивеститора - старозагорската фирма „Органик Ленд” и за целта имало разлепени обявления в селото. В деня преди срещата обявленията били свалени, а кметският наместник Латка Латева информирала част от жителите, че срещатата се отлага, за което тя била информирана от секретарка в старозагорската фирма.

    В крайна сметка срещата се състоя, но на нея отсъстваха представители на инвеститора, на общинска администрация, на РИОСВ - Хасково, както и кметовете на Меричлери, Длъгнево и дори кметския наместник на Бряст Латка Латева, която за нас заяви, че не е била информирана от съселяните си, че все пак среща ще има.

    В центъра на селото се събраха десетки хора. Освен жители на Бряст, там присъстваха и хора от съседното село Здравец, както и общински съветници от БСП и от "Движение Заедно за промяна" в димитровградския общински парламент.

    Срещата в центъра на селото се превърна в създаване на инициативен комитет, който да се противопостави на изграждането на площадка за третиране и рециклиране на пластмасови отпадъци в землището на селото.

    Мястото, на което епланирано изграждането, се намира между селата Бряст, Здравец и Длъгнево, на средно 1-2км в права линия от всяко и на около 5 км. от димитровградския квартал Марийно.

    Множество доводи против създаването на площадката изложиха инициаторите от комитета, като основните от тях бяха, че пътната инфраструктура в района, няма как да издържи предвижданите десетки камиони, които би трябвало да довеждат до площадката по 75 тона на денонощие отпадъци, които били заложени в инвестиционното намерение. Мястото на площадката се намира на 100-200м. от стената на язовира в село Здравец, което при евнентуален инцидент или сериозно изпускане на язовира, може да разпръсне опасни отпадъци в района.

    В селата около бъдещата площадка има много регистрирани земеделски производители, като от тях има и такива, които отглеждат БИО продукция, а ако площадката бъде изградена, те няма да могат да получат сертификат за биопроизводители, поради малкото отстояние на селата от площадката за отпадъци. Интересът за закупуване на имоти в селото ще секне, когато се разбере, че в неговото землище ще се преработват отпадъци, както и цените на имотите ще паднат, коментираха жители на Бряст. 

    Множество доводи бяха изтъкнати и за това, че районът ще бъде замърсен при изграждането на площадката за третиране и рециклиране на пластмасови отпадъци. Според жителите на селото, въздух, вода и земеделската продукция ще бъдат замърсени от боклуците на Европа, ако тази площадка бъде изградена.

    Бяха изтъкнати и доводи за закононесъобразност на разрешението на РИОСВ да не бъде извършена ОВОС - екологична оценка на извистиционните намерения, при тази близост до населени места и защитени зони от НАТУРА 2000, както и че РИОСВ не знаели, че от там преминава река.

    Инициативният комитет смята да организира освен жителите на Бряст, така и тези на Здравец, Длъгнево, както и на димитровградския квартал Марийно. Ако техния глас не бъде чут, са готови да излязат на протест, като затворят пътища или да протестират пред Община Димитровград и РИОСВ - Хасково.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ди
      Димитровград
      6 -12
      18:57, 2 окт 2020
      Като ги погледна на първа линия дъртите чанти от Н... Виж коментара
      • Ва
        Васил
        14 -2
        19:33, 2 окт 2020
        Не Аз съм там и съм против лайната на Европа да заливат България където и да е
      • Кр
        Кристина Петрова
        5 -11
        19:45, 2 окт 2020
        А миризмите от Неохима или те са си наши Виж коментара
    • 2
      Ис
      Истината боли
      9 -2
      20:41, 2 окт 2020
      И ние не искаме Иво Димов и всички Гербаджийски лизачи покрай него да си прокарват законате ама си мълчим.
    • 3
      Ис
      Истината боли
      7 -2
      20:51, 2 окт 2020
      Що не кажем за на Ивчо Хотелчето дето строй в Пловдив и се натиска 3ти мандат за кмет какво толкова много направи за селата ? Какво направи и прави за младите в града ? Що до сега Гербаджийте се натискат и колко мандата не сме чули един Гербаджия да се обоснове и за социалните проблеми на хората..Иначе общински съветници .Професор доктор хонорис кауза Митю Вълчев що всеки път дърпа Ивчо.Да разкажат за новите си схеми време е.Айде Стефан ви е крив вие сте направо дайте да ви видим.

    Още новини

    Последни новини