20 °C

Бряст е готов за протест: институции и инвеститор отсвириха срещата в селото относно изграждането на площадка за рециклиране на пластмаса

  Днес бе организирана среща за обсъждане на изграждането на площадка за третиране и рециклиране на пластмасови отпадъци в землището на димитровградското село Бряст.

  На срещата трябваше да присъстват представители на инвеститора „Органик Ленд”, на общинска администрация, на РИОСВ  -Хасково, както и кметовете на Меричлери и Длъгнево. Целта на срещата е трбвало да бъде жителите на селото да могат да поставят за обсъждане свои въпроси и да се запознаят детайлно с естеството на дейностите, както и с предприетите от инвеститора мерки за законосъобразното реализиране на проекта.

  Обявената за 2 октомври от 14:30 часа среща била инициирана от страна на ивеститора - старозагорската фирма „Органик Ленд” и за целта имало разлепени обявления в селото. В деня преди срещата обявленията били свалени, а кметският наместник Латка Латева информирала част от жителите, че срещатата се отлага, за което тя била информирана от секретарка в старозагорската фирма.

  В крайна сметка срещата се състоя, но на нея отсъстваха представители на инвеститора, на общинска администрация, на РИОСВ - Хасково, както и кметовете на Меричлери, Длъгнево и дори кметския наместник на Бряст Латка Латева, която за нас заяви, че не е била информирана от съселяните си, че все пак среща ще има.

  В центъра на селото се събраха десетки хора. Освен жители на Бряст, там присъстваха и хора от съседното село Здравец, както и общински съветници от БСП и от "Движение Заедно за промяна" в димитровградския общински парламент.

  Срещата в центъра на селото се превърна в създаване на инициативен комитет, който да се противопостави на изграждането на площадка за третиране и рециклиране на пластмасови отпадъци в землището на селото.

  Мястото, на което епланирано изграждането, се намира между селата Бряст, Здравец и Длъгнево, на средно 1-2км в права линия от всяко и на около 5 км. от димитровградския квартал Марийно.

  Множество доводи против създаването на площадката изложиха инициаторите от комитета, като основните от тях бяха, че пътната инфраструктура в района, няма как да издържи предвижданите десетки камиони, които би трябвало да довеждат до площадката по 75 тона на денонощие отпадъци, които били заложени в инвестиционното намерение. Мястото на площадката се намира на 100-200м. от стената на язовира в село Здравец, което при евнентуален инцидент или сериозно изпускане на язовира, може да разпръсне опасни отпадъци в района.

  В селата около бъдещата площадка има много регистрирани земеделски производители, като от тях има и такива, които отглеждат БИО продукция, а ако площадката бъде изградена, те няма да могат да получат сертификат за биопроизводители, поради малкото отстояние на селата от площадката за отпадъци. Интересът за закупуване на имоти в селото ще секне, когато се разбере, че в неговото землище ще се преработват отпадъци, както и цените на имотите ще паднат, коментираха жители на Бряст. 

  Множество доводи бяха изтъкнати и за това, че районът ще бъде замърсен при изграждането на площадката за третиране и рециклиране на пластмасови отпадъци. Според жителите на селото, въздух, вода и земеделската продукция ще бъдат замърсени от боклуците на Европа, ако тази площадка бъде изградена.

  Бяха изтъкнати и доводи за закононесъобразност на разрешението на РИОСВ да не бъде извършена ОВОС - екологична оценка на извистиционните намерения, при тази близост до населени места и защитени зони от НАТУРА 2000, както и че РИОСВ не знаели, че от там преминава река.

  Инициативният комитет смята да организира освен жителите на Бряст, така и тези на Здравец, Длъгнево, както и на димитровградския квартал Марийно. Ако техния глас не бъде чут, са готови да излязат на протест, като затворят пътища или да протестират пред Община Димитровград и РИОСВ - Хасково.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Ди
   Димитровград
   6 -12
   18:57, 2 окт 2020
   Като ги погледна на първа линия дъртите чанти от Н... Виж коментара
   • Ва
    Васил
    14 -2
    19:33, 2 окт 2020
    Не Аз съм там и съм против лайната на Европа да заливат България където и да е
   • Кр
    Кристина Петрова
    5 -11
    19:45, 2 окт 2020
    А миризмите от Неохима или те са си наши Виж коментара
  • 2
   Ис
   Истината боли
   9 -2
   20:41, 2 окт 2020
   И ние не искаме Иво Димов и всички Гербаджийски лизачи покрай него да си прокарват законате ама си мълчим.
  • 3
   Ис
   Истината боли
   7 -2
   20:51, 2 окт 2020
   Що не кажем за на Ивчо Хотелчето дето строй в Пловдив и се натиска 3ти мандат за кмет какво толкова много направи за селата ? Какво направи и прави за младите в града ? Що до сега Гербаджийте се натискат и колко мандата не сме чули един Гербаджия да се обоснове и за социалните проблеми на хората..Иначе общински съветници .Професор доктор хонорис кауза Митю Вълчев що всеки път дърпа Ивчо.Да разкажат за новите си схеми време е.Айде Стефан ви е крив вие сте направо дайте да ви видим.

  Хороскоп за 21.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Поставили сте си задачи, за които ще ви е нужна повече енергия. Съсредоточете се върху по-близките си цели, дългосрочните оставете за по-късен етап. Едно запознанство може да прерасне в по-сериозна връзка. Вие сте готови за промяната, която следва и сте наясно, че тя ще ви наложи и ограничения, но няма да съжалявате.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Търсете промяната, предизвикателствата поддържат духа ви силен. Работете за приключване на вече започнати задачи, като не забравяте и за домашните задължения. С приятели ще се разведрите, обменяйки мисли и енергия. В професионален план се очертават полезни срещи. Подробностите от бита също ще привлекат вниманието ви.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Популярността, за която отдавна мечтаете днес ще ви навести. Стараейки се да сте сред първите ще поемете риск, за който не сте мислили преди. Не се притеснявайте, няма да ви навреди, напротив. Обещания за по-тясно обвързване ще получите или ще дадете. Те могат да имат отношение както към деловите ви задачи, така и към конкретен човек.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще продължите да се трудите с желание и ентусиазъм, имайки енергия и добро настроение. Имате конкретни планове, но все още не сте проучили възможностите как да ги реализирате. Ще споделите намеренията си с партньора и заедно ще работите за да устроите по-добре личния си живот.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Природата ви е дарила с устремност и плам - комбинация, която ви дарява с изисканост и приспособимост, с късмет и ярка интелигентност. Това не са комплименти а залог за успех. Няма да е излишно, ако все пак не се главозамаете, и не забравите, че съществува едно качество наречено скромност. Положете усилия, ако трябва за да си го отгледате и съхраните, за да го имате за дълго.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наследствени имоти ще занимават мислите ви и ще ви създават повече грижи, което ще отнеме голяма част от времето ви.С вроденото си великодушие ще отхвърлите с усмивка обзелите ви съмнения към определен човек. Днес някой е приготвил чудесна изненада за вас. Не позволявайте да ви диктуват условия, които не са ви изгодни. Нуждеаете се от повече съсредоточеност и лесно ще се справите с трудностите.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Устремени сте към промяна и това ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и не бива да се поддавате на влиянието му. Заемете се с дела, които ще ви накарат да се почувствате по-добре. Включете и приятелите си, като не забравяте и интимния си партньор.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Действията ви карат хората около вас да ви се възхищават. Наистина успявате да подредите делата си така, че да не остане нещо, от което бихте могли да сте недоволни. В личен план се радвате на споделени чувства от страна на човека, с когото сте обвързани емоционално. Ще останете очаровани.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Добронамереността ви към околните ще се възнагради. С желание ще ви помагат и напътстват, стига да не пренебрегвате нечие внимание. Любовта ще ви вдъхнови и подтикне към творчески подход в работата. Започвате нов проект, и ще се изненадата от добрия прием, на който ще се радвате.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят е чудесен за вас и показателни в това отношение са радостните събития, които ще ви преследват през целия ден. Не подценявайте късмета си и отделете време за да изгладите недоразуменията с ваш близък. Със сигурност ще успеете.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Очертават се забавни мигове с ваши близки. Настроени сте авантюристично, а и обстоятелствата са подходящи за целта. Имате възможности сред които можете да избирате и вие няма да се поколебаете да влезнете в ролята на онези, които решават вместо другите. Бъдете по-внимателни със здравето си и не го подлагайте на изпитания.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Програмата ви за днес ще е натоварена, но приемете предизвикателствата. Бъдете старателни и с качествата, които притежавате, ще постигнете върхове. Вечерта с удоволствие ще се насладите на присъствието на човек, когото харесвате. Имате толкова неща да споделите, че нощта може и да не стигне.
  21 окт 2020
  Последни новини