4 °C

Бряст е готов за протест: институции и инвеститор отсвириха срещата в селото относно изграждането на площадка за рециклиране на пластмаса

  Днес бе организирана среща за обсъждане на изграждането на площадка за третиране и рециклиране на пластмасови отпадъци в землището на димитровградското село Бряст.

  На срещата трябваше да присъстват представители на инвеститора „Органик Ленд”, на общинска администрация, на РИОСВ  -Хасково, както и кметовете на Меричлери и Длъгнево. Целта на срещата е трбвало да бъде жителите на селото да могат да поставят за обсъждане свои въпроси и да се запознаят детайлно с естеството на дейностите, както и с предприетите от инвеститора мерки за законосъобразното реализиране на проекта.

  Обявената за 2 октомври от 14:30 часа среща била инициирана от страна на ивеститора - старозагорската фирма „Органик Ленд” и за целта имало разлепени обявления в селото. В деня преди срещата обявленията били свалени, а кметският наместник Латка Латева информирала част от жителите, че срещатата се отлага, за което тя била информирана от секретарка в старозагорската фирма.

  В крайна сметка срещата се състоя, но на нея отсъстваха представители на инвеститора, на общинска администрация, на РИОСВ - Хасково, както и кметовете на Меричлери, Длъгнево и дори кметския наместник на Бряст Латка Латева, която за нас заяви, че не е била информирана от съселяните си, че все пак среща ще има.

  В центъра на селото се събраха десетки хора. Освен жители на Бряст, там присъстваха и хора от съседното село Здравец, както и общински съветници от БСП и от "Движение Заедно за промяна" в димитровградския общински парламент.

  Срещата в центъра на селото се превърна в създаване на инициативен комитет, който да се противопостави на изграждането на площадка за третиране и рециклиране на пластмасови отпадъци в землището на селото.

  Мястото, на което епланирано изграждането, се намира между селата Бряст, Здравец и Длъгнево, на средно 1-2км в права линия от всяко и на около 5 км. от димитровградския квартал Марийно.

  Множество доводи против създаването на площадката изложиха инициаторите от комитета, като основните от тях бяха, че пътната инфраструктура в района, няма как да издържи предвижданите десетки камиони, които би трябвало да довеждат до площадката по 75 тона на денонощие отпадъци, които били заложени в инвестиционното намерение. Мястото на площадката се намира на 100-200м. от стената на язовира в село Здравец, което при евнентуален инцидент или сериозно изпускане на язовира, може да разпръсне опасни отпадъци в района.

  В селата около бъдещата площадка има много регистрирани земеделски производители, като от тях има и такива, които отглеждат БИО продукция, а ако площадката бъде изградена, те няма да могат да получат сертификат за биопроизводители, поради малкото отстояние на селата от площадката за отпадъци. Интересът за закупуване на имоти в селото ще секне, когато се разбере, че в неговото землище ще се преработват отпадъци, както и цените на имотите ще паднат, коментираха жители на Бряст. 

  Множество доводи бяха изтъкнати и за това, че районът ще бъде замърсен при изграждането на площадката за третиране и рециклиране на пластмасови отпадъци. Според жителите на селото, въздух, вода и земеделската продукция ще бъдат замърсени от боклуците на Европа, ако тази площадка бъде изградена.

  Бяха изтъкнати и доводи за закононесъобразност на разрешението на РИОСВ да не бъде извършена ОВОС - екологична оценка на извистиционните намерения, при тази близост до населени места и защитени зони от НАТУРА 2000, както и че РИОСВ не знаели, че от там преминава река.

  Инициативният комитет смята да организира освен жителите на Бряст, така и тези на Здравец, Длъгнево, както и на димитровградския квартал Марийно. Ако техния глас не бъде чут, са готови да излязат на протест, като затворят пътища или да протестират пред Община Димитровград и РИОСВ - Хасково.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Ди
   Димитровград
   6 -12
   18:57, 2 окт 2020
   Като ги погледна на първа линия дъртите чанти от Н... Виж коментара
   • Ва
    Васил
    14 -2
    19:33, 2 окт 2020
    Не Аз съм там и съм против лайната на Европа да заливат България където и да е
   • Кр
    Кристина Петрова
    5 -11
    19:45, 2 окт 2020
    А миризмите от Неохима или те са си наши Виж коментара
  • 2
   Ис
   Истината боли
   9 -2
   20:41, 2 окт 2020
   И ние не искаме Иво Димов и всички Гербаджийски лизачи покрай него да си прокарват законате ама си мълчим.
  • 3
   Ис
   Истината боли
   7 -2
   20:51, 2 окт 2020
   Що не кажем за на Ивчо Хотелчето дето строй в Пловдив и се натиска 3ти мандат за кмет какво толкова много направи за селата ? Какво направи и прави за младите в града ? Що до сега Гербаджийте се натискат и колко мандата не сме чули един Гербаджия да се обоснове и за социалните проблеми на хората..Иначе общински съветници .Професор доктор хонорис кауза Митю Вълчев що всеки път дърпа Ивчо.Да разкажат за новите си схеми време е.Айде Стефан ви е крив вие сте направо дайте да ви видим.

  Хороскоп за 15.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С адекватни и навременни действия ще спечелите добри позиции в една надпревара, освен, че ще постигнете и финансов успех. Всичко това ще ви подтикне по-смело да изразите претенциите си и да покажете, че е добре да се съобразяват с вас. Срещи с хора, които ви обичат трайно ще затвърдят усещането ви за значимост.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Поради различия в гледните точки с подчинените или хората, с които работите са възможни недоразумения и изкривяване на информацията. Следвайте разума си и не се поддавайте на измамни обещания.Отговорни към задълженията си, бъдете внимателни и да не допускайте грешки. Постепенно затрудненията ще отстъпят място на по-успешния ви период, който предстои.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Кратко пътуване извън града е като че ли най- доброто решение за днешния ден. Имате нужда да се откъснете от заобикалящата ви среда и да останете насаме със себе си. Възползвайте се от всяко предложение в тази насока.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви ще бъде спокойна днес, което ви дава възможност да се захванете с нещо, което отдавна ви интересува. Разбирате се чудесно с хората около вас и нищо чудно заедно с близък колега да успеете да направите нещо наистина впечатляващо. В личен план ще ви се наложи да бъдете по-предпазливи, тъй като са възможни недоразумения.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Добре е да прекарате повече време извън дома си, защото наистина имате нужда от разнообразие. Ако и хората около вас са на същата вълна, толкова по – добре. Това наистина може да ви помогне да си организирате истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са обтегнати, но можете да направите много за да промените ситуацията.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наложете си да не мислите за трудностите около вас, споделеното време с близките ви е по-добрият вариант за деня. В личен план ще бъдете в изгодна позиция и осъзнавайки това, ще предприемате решителни стъпки, водещи към целта ви. Ако ви обхване желание да се освободите от излишните неща около себе си, не ги изхвърляйте. Част от тях може отново да ви заинтригуват.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Везни Пътешествията, които предприемете днес може да дадат възможност за романтичен флирт, от който ще останат чудесни спомени. За други благополучно решаване на семейни проблеми. Възползвайте се от предложена услуга.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Семейни задачи ще отнемат от времето и енергията ви днес. Навлизате във важен период от живота си и не си позволявайте отпускане, каквото и да ви струва това. Децата са неделима част от вас, дори и вече пораснали и съдбата им зависи в много отношения от действията, които ще предприемете в тяхна полза.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С различни очаквания и нагласи ще започне деня за повечето от вас. Деловите Стрелци ще насочат вниманието си върху бизнес-задачите, чрез които ще подобрят финансите си. Не позволявайте работата да ви отдалечи от хората, които обичате. Все по-често ще ви се налага да балансирате между желанията и задълженията си.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Поставили сте си много задачи, но дали ще успеете сами да се справите. Бъдете деликатни към проблемите на близките си, не ги пресирайте в желанието си да наложите своето. Има факти, които ще ви изненадат, но трябва да ги приемете. Потърсете по-прагматични решения за въображаемите ви проблеми.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не се отказвайте от амбициите си, дори да се струват нереални за някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Ще останете привлечени от личност, която не е безразлична към вас. Това ще разнообрази чувствата ви, а за някои означава и нова, стабилна връзка. Доверието, което ще получите ще ви накара да помислите повече върху поведението си.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Всяка отзивчивост се възнаграждава, дори и да не си давате сметка за това. Въпросите, които ще ви занимават днес ще ви накарат да се обърнете към някого за съдействие. Ако трябва, направете компромис, за да преодолеете непредвидена ситуация. Притесненията ви са излишни, ще се справите.
  15 яну 2021
  Последни новини