Гърция обвини десетки служители на неправителствени организации в шпионаж, българи сред тях

Гръцкото правителство обвини десетки служители на неправителствени организации в шпионаж и участие в трафик на хора, съобщи ДПА.

Това са заключенията, до които е стигнала гръцката разузнавателна служба, заяви за в. "Прото тема" заместник-министърът за защита на гражданите Елефтериос Ойконому, който отговаря за политиката за борба с престъпността.

Миналата седмица гръцката полиция обвини 35 служители на неправителствени организации, че са предавали координатите на бреговата охрана и друга поверителна информация на трафиканти, опитващи се да прехвърлят мигранти нелегално на остров Лесбос.

Въпреки че замесените в схемата неправителствени организации не бяха назовани, местни медии съобщиха, че сред заподозрените има германски граждани.

В. "Катимерини" твърди, позовавайки се на класифицирани документи, че 35 членове на четири неправителствени организации са подпомагали за придвижването на нелегални мигранти и бежанци от Турция до остров Лесбос, използвайки "незакони методи и процедури".

Те са граждани на Германия, Франция, Швейцария, Австрия, Норвегия и България, а две от разследваните неправителствени организации са базирани в Берлин, според документите.

Изданието посочва, че в операцията на гръцката разузнавателна служба и гръцката полиция участвали двама нелегални мигранти, които работели като агенти под прикритие.

Разследването, което започнало през май, първоначално обхващало шест организации, а по-късно броят им бил сведен до четири.

Ролята на неправителствените организации в справянето с потока от мигранти в Гърция е спорна тема от години, като организациите многократно са обвинявани, че следват своя собствена миграционна политика, която противоречи на правителствената, отбелязва ДПА.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини