Българската армия направи подарък за Деня на Кърджали,представи шоу с техника и бойни умения/снимки/

    Българската армия направи подарък на младите хора за Деня на Кърджали,като представи шоу с техника и бойни умения на спецчастите. В центъра на града пред паметника на Апостола се стекоха стотици деца и младежи за да видят и пипнат машини и стрелково оръжие, което бяха виждали само по телевизията или в киносалоните. По булевард „България” бяха разположени артилерийски системи, включително град, бойни машини за пехотата и военната полиция, камиони гиганти за техника и хора.

    Присъстващите имаха възможност да се запознаят с конкретните условия за наемане на военна служба в различните родове войски, включително и в националната гвардейска част.

    Командоси демонстрираха обезвреждане на терористи,стрелба в трудни условия,техники от карате. Не мина и без трошене на керемиди. Този път обхванати в пламъци. На демонстрациите присъства лично командващия специалните сили генерал майор Явор Матеев.

      Българската армия гостува на кърджалийци в рамките на кампанията „Бъди войник”, която е под патронажа на министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

      Демонстрациите бяха предшествани от официално откриване. Приветствие към кърджалийци отправи полк.Георги Петков, началник на Централното военно окръжие. Тази кампания цели да се популяризира военната професия в страната. Да се покаже положителния облик на Българската армия. Това включва освен техника, оборудване и умения и рекламни щандове, на които може да се получи информация как текат конкурсите за военослужещи и какви са условията за кандидатстване,посочи полк.Петков.

      Кметът д-р инж.Хасан Азис бе категоричен, че Българската армия е направила с демонстрациите подарък на кърджалийци за Деня на Кърджали. Той каза, че е удоволствие да бъде домакин. Много млади хора в детските си години са мечтали да бъдат част от героизма, честа и достойнството. Българската армия дава възможност да се реализират тези мечти. Да се овладяват върхови технологии, овладяване на технологии в полза на обществото.

    Кметът отдели голямо внимание на щанда на Военноморските сили и разказа за малкото корабче в язовир „Студен кладенец”, ползвано от цар Фердинанд. Предложи  съвместно да се подеме кампания за реставрирането му. От техниката бе силно впечатлен от бронираната машина „Пустинна котка”,с която е оборудвана Военна полиция.

      Областният управител Никола Чанев също отдели голямо внимание на бронираната техника. За Кърджали бг вести той сподели, че е щастив Кърджали за втора поредна година да е домакин на националната кампания „Бъди войник”. Изказа благодарност към големия приятел на Кърджали генерал майор Явор Матеев. Очаквам много млади хора да тръгнат от тук към военна кариера и да станат генерали като него, подчерта губернаторът.

      Директорът на най-голямото средно училище „П.Р.Славейков” Милко Багдасаров отбеляза, че шоуто в Кърджали е много важно за младите хора, особено за момчетата. Те няма къде да видят в региона такава техника. Багдасаров  сподели,че е влязъл във връзка с военното училище във Велико  Търново за общи инициативи сред кърджалийските младежи. Той подчерта,че младите хора трябва да притежават военни умения.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини