Не приемат в болница димитровградчанин, диагностициран с COVID-19 и пневмония - нямало свободни легла

64-годишен мъж, жител на Димитровград, е диагностициран с положителен тест за Коронавирус и с установена пневмония, но му отказват приемане в болница поради липса на свободни легла в МБАЛ-Хасково. Това е съобщено на болния пациент, след проверка от страна на лекаря д-р Калфов, който го е прегледал, това ни информират близки роднини на болния мъж.

Информацията, която лекарят е дал на димитровградчанина е, че в хасковската болница нямат свободни легла за лечение на пациенти с Ковид, а в димитровградската МБАЛ Света Екатерина не приемат заразени с коварния вирус. За да бъде приет за лечение, ще трябва да изчака да се освободи легло в инфекциозно отделение или в Ковид отделението в обласната болница в Хасково. По думите на близки роднини, същата информация са дали на болния и от телефон 112, след като са потърсили съдействие за адекватно и навременно лечение и там.

Двама с Ковид на лечение в пневмо-фтизиатричната клиника в Хасково
 
Шефът на МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов още преди седмица обяви, че Ковид леглата в клиниката са запълнени на макс: "Нямам повече място. Инфекциозното и допълнителното Ковид отделение са запълнени при нас. А ситуацията е такава, че тази инфекция се лекува бавно, понякога минава повече от месец". 
Хасковската болница работи на пълен капацитет, болни с коронавирус се лекуват и в ТУБ-диспансера

Отново през изминалата седмица, след заседания на областния кризисен щаб от там обявиха, че болницата в Хасково ще разкрие нови 12 допълнителни легла за лечение на болни от коронавирусна инфекция. В началото на  тази седмица след заседание на Общинския кризисен щаб в Димитровград, уравителят на МБАЛ "Св.Екатерина" д-р Матеев докладва, че общинската болница има готовност, при запълване капацитета на областната болница, да лекува болни от Covid-19. Днес болният не е бил приет никъде за лечение.

Повишаване контрола за спазване на дистанция и дезинфекция препоръчва Общинският кризисен щаб в Димитровргад

Със заповед на МЗ, димитровградската болница трябва да има готовност да осигури 25 легла за лечение на болни с Коронавирус. Проблем обаче на лечебното заведение, е липсата на инфекционисти и инфекциозно отделение, поради което няма да могат да усвояват клиничната пътека за лечение на коронавирус. Поради липсата на инфекциозно отделение, болницата в Димитровград няма достъп до препарата Ремдесивир, който се използва за лечение на заразенис с COVID-19, което ще възпрепятства качественото лечение при по-тежките случаи, коментира пред ЕТВ кметът на Димитровград, Иво Димов.

Историята на възрастния мъж е, че се е чувствал зле от седмица, преди да бъде насочен към специалист от личния си лекар, който го е консултирал по телефона. Освен 65-годишния мъж, който е пенсионер, и жена му не се е чувствала добре, но била със слаби симтоми на неразположение, като дори е ходила на работа миналата седмица в димитровградско предприятие. След прегледа в Хасково на 19.10.2020г., на мъжа му е поставена диагноза пневмония от д-р Калфов, по думите на близки роднини. Докторът предписва на мъжа да си направи PCR тест за наличие на Коронавирус. Резултатите от теста излизат на 20.10.2020г. в 17 часа и те са положителни за коварната зараза. Но днес се оказва невъзможно мъжът да бъде приет за лечение в болница. Жената на заразения не е тествана с PCR тест до момента.

Коментар за готовността на димитровградската болница от кмета Иво Димов може да гледате във видеото към материала.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ра
    Рали
    2 -5
    05:24, 21 окт 2020
    Препоръчал значи. Направо те изнудват да дадеш 100 лева за несигурния тест и после вземат хилядарките за работа на първа линия.
    • Че
      Четящ
      2 0
      07:23, 21 окт 2020
      Не е “препоръчал”, а “предписва” PCR тест
    • Как си представяте да приемат някого за скъпо и продължително лечение на Ковид-19 без тест ???? Да, хубаво би било той да е безплатен или поне 20-30лв, но не сме си изградили такава държава, че да можем да си го позволим. И хайде пак не хвърляйте вината върху Б.Б. - държава не се прави от един човек, а от ВСИЧКИ ЗАЕДНО!!!
  • 2
    Бл
    Близки
    2 0
    07:44, 21 окт 2020
    Изказваме искрени благодарности на личните лекари,които не са на" първа линия"/незнайно защо/ и са с вързани ръце и им се налага да се молят на тоз и онзи за своите пациенти!!!
    Благодарим,бъдете здрави,защото само на ВАС можем да разчитаме!
    Моля, пазете ги здрави!
  • 3
    Бл
    Близки
    1 0
    07:54, 21 окт 2020
    Благодарим искрено на личните лекари,които "не са на първа линия "/незнайно защо/и им се налага да се молят на тоз и онзи за своите пациенти!
    Благодарим ви, бъдете здрави, оказа се,че само на ВАС можем да разчитаме!
    Молим ви,пазете ги здрави,бъдете отговорни!
  • 4
    Ге
    Генчо
    2 -1
    11:36, 21 окт 2020
    След като Б.Б. иска да управлява еднолично от него ще търсим сметка.Точка.
Последни новини