Най-голямата глобална кампания за достъп до жилище и жилищни права стъпва в град Кърджали

В рамките на Build Solid Ground, Хабитат България продължава

своята серия срещи в български общини и университети,

посветени на предизвикателствата и възможностите на урбанизацията

Кърджали, 23-ти октомври 2020 г.

До 2030 г. се очаква трима от всеки пет души в света да живеят в градове, както и населението в гетата да се удвои, достигайки 2 милиарда души.

Хората масово се местят в градовете, за да намират работа, но темпът на растеж на населението надвишава темпа на осигуряване на адекватно настаняване. Така градовете не могат да отговорят на нуждата от жилища.

В момента, един от всеки седем души на планетата живее в неправомерно застроени и пренаселени градски територии, с недостатъчна инфраструктура, често без достъп до електричество, вода и канализация.

Тези проблеми са във фокуса на Build Solid Ground, новата глобална кампания за достъп до жилище и жилищни права на международната организация Habitat for Humanity International. Застъпническата кампания, която преминава под мотото, че всеки човек заслужава да има достоен дом и да се чувства защитен от заплахи към собствеността си, вече работи в над 30 страни по света.

В рамките на кампанията, българският клон на организацията – Хабитат България – продължава своята успешна серия от срещи с общини и университети, в които акцент са предизвикателствата и възможностите на урбанизацията.

Работната среща в Кърджали ще се проведе на 23-ти октомври 2020 година от 10.00 часа в Бизнесинкубатора. Срещата е отворена за представители на медиите.

В допълнение, в следобедните часове на същия ден ще се проведат доброволчески акции за подобряване на градската среда, в която ще се включат, както жители на града, така и служители на Община Кърджали. 

Включете се в най-голямата глобална кампания за достъп до жилище и жилищни права, която стъпва във вашия град! Нека запретнем ръкави, за да покажем, че когато действаме заедно, успяваме заедно!

Заповядайте на 23-ти октомври 2020 година от 13,30 часа в парк „Простор” за доброволческата инициатива, а именно да го напрявим по-красив и приветлив. Ще работим и ще се радваме

По време на работните срещи в общините, ще се разглеждат възможностите за обновяване на бедните квартали – а именно, подобряване на условията на живот и осигуряване на достъп до базови санитарни условия.

Ще се дискутира и нуждата от подобряване на правата върху земята. В световен план, 75% от хората в света нямат подходяща документация за земята, на която живеят и милиони живеят в постоянен страх от изселване, нежелаейки да напускат домовете си, в които са живели понякога цял живот. Експертите на Habitat for Humanity са категорични, че с осигурена собственост или право на ползване, хората живеят без страх от изселване и инвестират повече в своите семейства, общности и бъдеще.

“С осигурена собственост или право на ползване, хората живеят без страх от изселване и инвестират повече в своите семейства, общности и бъдеще”, каза Минчо Бенов – Национален директор на Хабитат България.

В рамките на тригодишната си кампания, Хабитат България ще посети общини в цялата страна. Планираните за 2020 г. общини са: Троян, Плевен, Свиленград, Кърджали, Добрич, Оряхово, Враца, Провадия, Сливен и София.

През 2018 г. и 2019 г. в кампанията участваха общините в Смядово, Търговище, Антоново, Габрово, Кюстендил, Дупница, Несебър, Бургас, Сунгурларе и София – район „Надежда“, Симитли, Павликени, Лясковец, Горна Оряховица, Ботевград, Самоков, Мездра, Стара Загора, Лом и Правец, както и университетите – Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Нов български университет (НБУ), Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (СУ) и Лесотехнически университет (ЛТУ). Над 2000 участници, сред които представители на общинската администрация, младежки и неправителствени организации, граждани и медии, се включиха активно в инициативите.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини