Предлагат 10% от акциза за тютюневи изделия, алкохол и горива да се използват от НЗОК

Десет процента от средствата, постъпили в държавния бюджет от акцизите върху тютюневите изделия, спиртните напитки и горивата, да се използват за финансиране на бюджетни пера в НЗОК. Около това искане се обединиха представители на Българския лекарски съюз, на Българския зъболекарски съюз, на пациентски организации и на фармацевтични организации по време на национална кръгла маса "Заедно за повече здраве".

Искането беше записано и подписано в отворено писмо до премиера, до вицепремиера, до председателите на парламентарните комисии по здравеопазване и по бюджет и финанси, до министрите на здравеопазването и на финансите и др. Тези средства да бъдат разходвани за ограничаване, промоция, превенция и лечение на заболяванията, свързани с употребата на тютюневи изделия, злоупотребата с алкохол и ефектите от горивата, които също са свързани с влошаване на общото здравно състояние на обществото, се посочва в писмото.

Десетте процента от акцизите ще бъдат като допълнителни средства и за предстоящите предизвикателства и неотложни разходи в здравеопазването.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини