Композицията „Коледна звезда“ е фаворит в Националния фестивал на коледната и новогодишната песен

„Коледна звезда“ на композитора Славил Димитров е песента, избрана като фаворит от професионалната гилдия в конкурсната част на единствения по рода си Национален фестивал на коледната и новогодишната песен.

Композицията получава наградата на хоровите диригенти, съобщи диригентът на Детски хор „Орфей“ към Младежкия център в Хасково, който през тази година ще е домакин за пети път на Фестивала -Елена Цветкова.

Конкурсът за нова песен на коледна или новогодишна тематика през 2020 година е в четвъртото си издание.

За него са получени 28 песни от 15 композитори, сред които са и Юлиян Слабаков, автор на песента “Коледа дошла е“, която беше избрана за химн на Фестивала и Жанета Янкулава, чиято песен а беше избрана за фаворит на публиката през 2017 година. Композиторът, преподавател и хоров диригент Стефан Драгостинов  също е подал 12 нови песни за конкурсната част, написани специално за участието в Националния фестивал на коледната и новогодишната песен.

„Много се радвам, че тази година в конкурса за нова песен се включи като композитор и младият музикант и и изпълнител Георги Милтиядов“, отбеляза Елена Цветкова.

След гласуване на хоровите диригенти е решено осем от 28-те песни, изпратени за конкурса, да бъдат изпълнени на живо по време на Националния фестивал на коледната и новогодишната песен, който е предвиден да се състои в Хасково през декември.

„Надявам се да успеем да организираме фестивала по традиционния начин. Но дали това ще може да се случи, май в този момент никой в държавата със сигурност не може да каже. Затова ще разпратя песните финалисти за разучаване от хоровете в страната и с молба когато те бъдат готови, да заснемат видея с изпълненията си. Те ще бъдат излъчени, ако се наложи петото издание на Фестивала да мине онлайн“, коментира още Елена Цветкова.

Въпреки тежката ситуация през тази година заради здравната криза тя отбелязва като много успешна мисията поставена при откриването на Националния фестивал на коледната и новогодишната песен преди пет години, а именно да стимулира българските композитори да създават нови български песни, тъй като статистиката показва, че в конкурсната част, която старитра през 2017 година,   са били подадени 51 нови коледни и новогодишни песни, написани от български автори и композитори.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини