3 °C

Композицията „Коледна звезда“ е фаворит в Националния фестивал на коледната и новогодишната песен

„Коледна звезда“ на композитора Славил Димитров е песента, избрана като фаворит от професионалната гилдия в конкурсната част на единствения по рода си Национален фестивал на коледната и новогодишната песен.

Композицията получава наградата на хоровите диригенти, съобщи диригентът на Детски хор „Орфей“ към Младежкия център в Хасково, който през тази година ще е домакин за пети път на Фестивала -Елена Цветкова.

Конкурсът за нова песен на коледна или новогодишна тематика през 2020 година е в четвъртото си издание.

За него са получени 28 песни от 15 композитори, сред които са и Юлиян Слабаков, автор на песента “Коледа дошла е“, която беше избрана за химн на Фестивала и Жанета Янкулава, чиято песен а беше избрана за фаворит на публиката през 2017 година. Композиторът, преподавател и хоров диригент Стефан Драгостинов  също е подал 12 нови песни за конкурсната част, написани специално за участието в Националния фестивал на коледната и новогодишната песен.

„Много се радвам, че тази година в конкурса за нова песен се включи като композитор и младият музикант и и изпълнител Георги Милтиядов“, отбеляза Елена Цветкова.

След гласуване на хоровите диригенти е решено осем от 28-те песни, изпратени за конкурса, да бъдат изпълнени на живо по време на Националния фестивал на коледната и новогодишната песен, който е предвиден да се състои в Хасково през декември.

„Надявам се да успеем да организираме фестивала по традиционния начин. Но дали това ще може да се случи, май в този момент никой в държавата със сигурност не може да каже. Затова ще разпратя песните финалисти за разучаване от хоровете в страната и с молба когато те бъдат готови, да заснемат видея с изпълненията си. Те ще бъдат излъчени, ако се наложи петото издание на Фестивала да мине онлайн“, коментира още Елена Цветкова.

Въпреки тежката ситуация през тази година заради здравната криза тя отбелязва като много успешна мисията поставена при откриването на Националния фестивал на коледната и новогодишната песен преди пет години, а именно да стимулира българските композитори да създават нови български песни, тъй като статистиката показва, че в конкурсната част, която старитра през 2017 година,   са били подадени 51 нови коледни и новогодишни песни, написани от български автори и композитори.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
28 ное 2020
Последни новини