7 °C

В димитровградската болница са приети 4-ма пациенти с COVID-19

  В димитровградската общинска болница МБАЛ "Света Екатерина" са настанени 4-ма пациенти, положителни за COVID-19 по информация от РЗИ-Хасково.

  Пациентите са настанени в общинската болница поради неналичието на места в инфекциозното отделение в областната болница в Хасково и щом се освободят места, те ще бъдат транспортирани в Хасково, информира директорът на местната болница, д-р Матей Матеев.

  Основният проблем в Димитровград, за активното лечение на болни с COVID-19, е липсата на персонал, както и липсата на инфекциозно отделение. Има напрежение сред персонала, коментира директорът на болницата. "Във вътрешно отделение в нашата болница има 6 сестри и 5 лекари за 25 легла, от които 10 са за лечение на ковид болни, като за момента медицинския персонал издържа на напрежението".

  Единият лекар е пулмолог, както и един специализант, а другите са кардиолози. Общо 6 са медицински сестри, от които 4 са в пенсионна възраст, обслужват денонощно отделението с 25 легла. Една от младите сестри наскоро напуснала.

  „Ние нямаме военно положение, за да мога да ги задържам, затова който реши, напуска”, заяви още д-р Матеев. Той съобщи, че персоналът в „Св.Екатерина” не получава по 1000 лв. допълнително върху възнагражденията си, тъй като не се води на първа линия в битката с ковид, поради липста на инфекциозно отделение, с което разполага само областната болница в Хасково. Друг от проблемите е и липсата на респираторни апарати за тежко болните пациенти, по думите на иректора в болницата в момента е наличен един функциониращ стар респиратор.

  Леглата, придвидени за лечение на пациенти с ковид инфекция, са в бившата хирургия, където болните са изолирани, но си остава проблема, че основната сграда на болницата не разполага с условия за заразно болни за отделяне на потоците от пациенти.

  В същото време кметът Иво Димов заяви, че общината е готова да окаже съдействие на болницата с всякакъв вид строително-монтажни дейности,-- за да може да се осигури лечението на димитровградчани в местната болница, но ръководството на болницата трябва да представи план и да поиска подкрепа за това.

  Припомняме, че до преди десетина години димитовградската болница имаше инфекциозно отделение със съответните специалисти в отделна сграда. Закриването му бе отчетено като грешка още през 2012 г.  Според д-р Матеев възстановяването на тези отделения в общинските болници сега е невъзможно, дори и с пълната подкрепа на държавата, защото основният проблем е в липсата на специалисти.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Им
   Има
   7 0
   19:30, 28 окт 2020
   Има постановление на МС от 2008 г., което правителството и управляващите не спазват. В това постановление е ясно описано какво да се прави при пандемия, кой какво да прави, кои болници трябва да са оборудвани, как да се поддържат отделанията и т.н.. Вместо да изпълнява тези разпорежданията на това МП, мин. съвет и по точно премиера измисли нощ, вместо ден. И народното събрание се върза некомпетено и гласува извънредно положение, без да види беззаконието което внедриха. Така, че кмета е от статуквото което внедриха беззаконието и сега се чудят какво да правят. Лошото е, че народът пати от всичките тези безумици на управляващите и той ще тегли от глупостите им. Нароиха куп частни клиники, които 5 пари не дават за болните и вдигат ръце от тях, въпреки, че тези болници се финансират от данъците на всички хора. Безумия

  Хороскоп за 25.02.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Професионалните си проблеми няма да успеете да решите в рамките на деня. Мислите повече за човек, с когото скоро сте се срещнали, но е добре да бъдете по-сдържани. Възможно е прекаленото ви внимание към него да ви изиграе лоша шега. Станете по-загрижени към здравето си и не рискувайте излишно.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Въпреки че имате желанието да си починете най-вероятно днес ще бъдете толкова заети, колкото и през седмицата. Има доста неща, които трябва да довършите и едва ли ще сте спокойни, докато не го направите. Работа, свързана с дома ви дава възможност да проявите сръчността и въображението си. Не пропускайте предложение за нещо приятно през деня.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Налага се да се заемете по-активно с деловите си ангажименти. Тръпката от успеха ще ви завладее и вие просто ще бъдете във вихъра си. Вечерта са възможни разочарования от нелоялни познанства. Това са уроци, които вие трябва да приемете. Независимо от наранените ви чувства не губете присъствие на духа.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Съумейте да съчетаете действията си с тези на партньорите ви и ще успеете да осъществите намеренията си. Работата ще ви носи удовлетворение и придобивки. Решителните ви действия, говорещи за увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Събитията на деня ще са във ваша полза. Освободете се от мнителността си и запазете самообладание при взимането на важни решения. Интелектуалните ви дадености и постижения ви дават основателно самочувствие. Натоварването ви прави малко нервни, но умеете да отсявате важните моменти.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ви предлага прекрасни възможности, от които непременно трябва да се възползвате. Мислейки за лични проблеми може да пропуснете шанс, който очаквате отдавна. Вярвайте в себе си и късметът сам ще ви намери.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте склонни да рискувате и да действате без предварително да съгласувате постъпките си с хората, с които работите. Направете го, ако мислите, че това е най - разумният вариант. Имате пълна подкрепа от страна на вашия интимен партньор. На някои от вас предстои скорошно пътуване, свързано с работата ви.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  За повечето от вас денят ще бъде интересен. Други ще допринесат за доброто ви настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата няма да ви създава проблеми, правите нещата с желание, и това ви носи активи. Обърнете внимание на духовните си потребности. Посетете място, за което чувате добри отзиви.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Податливи сте на внушения, приемайки ги като добронамерени, но скоро може да се убедите в противното. Във ваш интерес е днес да се дистанцирате от хора, които ви пречат да работите според собствените си разбирания. Предстоящо пътуване или друг ангажимент изискват подготовка, за да си спестите неудобства.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Опитвате различни способи да се справите с важни за вас въпроси днес. Ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие, тъй като в момента едва ли е подходящо да правите промени. Разчитайте на подкрепата на свой близък, който в решителен момент ще ви се притече на помощ. За предпочитане е да избягвате всякакви конфликтни ситуации днес.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не допускайте инерцията да ви води и да се превърне в двигател на ежедневието ви. Чувствате се безсилни, но ако успеете да се освободите от множеството условности, на които робувате, ще излезете от праволинейността. Опитайте се да разнообразите емоционалния си живот.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Много динамичен и интересен ден ви предстои Риби. Срещите с различни хора ви обогатяват и ви мотивират за работа. Не е изключено днес да получите добра новина, свързана с вашия бизнес. Помислете за физическата си форма.
  25 фев 2021
  Последни новини