4 °C

В димитровградската болница са приети 4-ма пациенти с COVID-19

  В димитровградската общинска болница МБАЛ "Света Екатерина" са настанени 4-ма пациенти, положителни за COVID-19 по информация от РЗИ-Хасково.

  Пациентите са настанени в общинската болница поради неналичието на места в инфекциозното отделение в областната болница в Хасково и щом се освободят места, те ще бъдат транспортирани в Хасково, информира директорът на местната болница, д-р Матей Матеев.

  Основният проблем в Димитровград, за активното лечение на болни с COVID-19, е липсата на персонал, както и липсата на инфекциозно отделение. Има напрежение сред персонала, коментира директорът на болницата. "Във вътрешно отделение в нашата болница има 6 сестри и 5 лекари за 25 легла, от които 10 са за лечение на ковид болни, като за момента медицинския персонал издържа на напрежението".

  Единият лекар е пулмолог, както и един специализант, а другите са кардиолози. Общо 6 са медицински сестри, от които 4 са в пенсионна възраст, обслужват денонощно отделението с 25 легла. Една от младите сестри наскоро напуснала.

  „Ние нямаме военно положение, за да мога да ги задържам, затова който реши, напуска”, заяви още д-р Матеев. Той съобщи, че персоналът в „Св.Екатерина” не получава по 1000 лв. допълнително върху възнагражденията си, тъй като не се води на първа линия в битката с ковид, поради липста на инфекциозно отделение, с което разполага само областната болница в Хасково. Друг от проблемите е и липсата на респираторни апарати за тежко болните пациенти, по думите на иректора в болницата в момента е наличен един функциониращ стар респиратор.

  Леглата, придвидени за лечение на пациенти с ковид инфекция, са в бившата хирургия, където болните са изолирани, но си остава проблема, че основната сграда на болницата не разполага с условия за заразно болни за отделяне на потоците от пациенти.

  В същото време кметът Иво Димов заяви, че общината е готова да окаже съдействие на болницата с всякакъв вид строително-монтажни дейности,-- за да може да се осигури лечението на димитровградчани в местната болница, но ръководството на болницата трябва да представи план и да поиска подкрепа за това.

  Припомняме, че до преди десетина години димитовградската болница имаше инфекциозно отделение със съответните специалисти в отделна сграда. Закриването му бе отчетено като грешка още през 2012 г.  Според д-р Матеев възстановяването на тези отделения в общинските болници сега е невъзможно, дори и с пълната подкрепа на държавата, защото основният проблем е в липсата на специалисти.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Им
   Има
   7 0
   19:30, 28 окт 2020
   Има постановление на МС от 2008 г., което правителството и управляващите не спазват. В това постановление е ясно описано какво да се прави при пандемия, кой какво да прави, кои болници трябва да са оборудвани, как да се поддържат отделанията и т.н.. Вместо да изпълнява тези разпорежданията на това МП, мин. съвет и по точно премиера измисли нощ, вместо ден. И народното събрание се върза некомпетено и гласува извънредно положение, без да види беззаконието което внедриха. Така, че кмета е от статуквото което внедриха беззаконието и сега се чудят какво да правят. Лошото е, че народът пати от всичките тези безумици на управляващите и той ще тегли от глупостите им. Нароиха куп частни клиники, които 5 пари не дават за болните и вдигат ръце от тях, въпреки, че тези болници се финансират от данъците на всички хора. Безумия

  Още новини

  Хороскоп за 24.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Погрижете се за здравето си и добрата си физическа форма. Дори да нямате сериозни проблеми е необходимо да бъдете по-отговорни към себе си. Подбирайте храната си и се движете повече. Съберете силите си за начинание, изискващо много енергия. В личните си взаимоотношения е добре да бъдете по-открити.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С прагматичното си мислене ще се предпазите от разочарования. Следвайте набелязаната си програма и ще избегнете затрудненията, както и се окажете на подходящото място. Срещите ви ще минават гладко и в конструктивен план ще подреждате детайлите по предстоящ проект. Много хора имат се нуждаят от вас, бъдете благосклонни към желанията им.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Финансови придобивки ще направят деня ви особено щастлив. Проявената ви находчивост и съпричастност към проблемите на други хора ще бъде възнаградена. Пред вас се откриват нови хоризонти, не ги затваряйте с прибързани реакции и гняв от чужди ходове. Погрижете се и за здравето си, не експериментирайте с него.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Динамичен ден и промяна на плановете ви. Нововъведение на работното място ще ви съсредоточи към служебните задачи. Ако ви владеят романтични мисли ще трябва да ги отложите до почивните дни. Тогава ще може да си позволите разпускане и повече волности. Няма как, ще трябва да потърпите.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще бъдете ангажирани в много посоки. Независимо с какво се захващате бъдете търпеливи към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения със своите изяви.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Делата ви ще се развиват и без да изпадате в крайности. Достатъчно е да сте трезво мислещи и добри. Ако пък решите да бъдете наблюдатели няма да сгрешите. Каквото има да се случи, ще стане. Прекалено изнервени сте, намерете време за почивка. Нужно ви е да преосмислите някои свои възгледи и решения.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се справите със задача, работата по която изисква допълнителна информация. В състояние сте да се мобилизирате и да доведете нещата до добър край, включвайки участието и на други хора. Дайте си почивка вечерта, има какво да ви зарадва, стига да не предпочетете тишината.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще се отнесете достатъчно сериозно към чужд проблем, използвайки рутината и опита, които имате. Помагайки, на практика облекчавате собственото си положение. Безработните ще открият нови идеи, част от които ще побързат да приложат на дело. Постепенно отпада зависимостта ви от други хора.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще дадете предимство на инициативи от различен характер, като няма да пренебрегвате и текущите си дела днес. Влагайки желание и енергия във всичко, с което се занимавате, ще постигате очакванията си. Домашните ремонти могат да се разраснат, но винаги е така - започваш едно, а излизат още.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще наложите ред и дисциплина по отношение на работата си, особено, ако тя включва участието и на други хора. Тези ви действия няма да се приемат с възторг, но и няма да срещнете спънки. Очертават се финансови придобивки, а други, които търсят работа, ще намерят своето място. Прогнозите ви ще се сбъднат и ще повишите авторитета си, което ви задължава.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Професионални интереси ще ви подтикнат да търсите съдействие от представители с ясни позиции и изразено присъствие в съответната сфера. Организирани и делови, ще пристъпите към адекватни и последователни действия. И ще постигнете своето, така, както сте го правили и до сега.
  24 ное 2020
  Последни новини