Предвиждат се нови милиарди за саниране на сгради и въвеждането на енергоефективни системи в тях

Над 12 млрд. лева безвъзмездни европейски средства ще бъдат инвестирани в иновативна, зелена, свързана и справедлива България през следващите 6 години. Това са допълнителни средства от новия Инструмент за възстановяване и устойчивост на ЕС, който беше представен във връзка с коронакризата, но все още не е окончателно одобрен от европейските институции.

Най-много средства – над една трета (37%), са предвидени по втория стълб, наречен "Зелена България" – 4.5 милиарда лева.

От тях 3 млрд. лв. отиват по програмата за енергийна ефективност на сградния фонд. Те ще се инвестират не само в частни сгради, като добре познатата Национална жилищна програма, но и в публични и бизнес сгради.

Димитровград има готовност да започне изпълнение на дейности по саниране на 63 многофамилни жилищни сгради в бригадирския град при рестарт на програмата, заяви кметът на града в средата на годината, когато отново се заговори за възстановяване на програмата.

С парите, отпуснати по плана за възстановяване на Европейския съюз, ще продължи финансирането по националните програми за енергийна ефективност. Те са включени към стълб „Зелена България“ от Националния план за възстановяване и устойчивост. "Ще разширим програмата за енергийна ефективност, ще я надградим за да дадем шанс на тези сгради не просто да бъдат опаковани с изолация и дограма, а да бъдат поставени и източници за възобновяема енергия, на сградата или близост до нея, разбирайте соларни панели за производство на топла вода, фотоволтаични панели за производство на енергия - така гражданите да станат все по енергийно независими", заяви пред БНР зам.- министъра на енергетиката Жечо Станков.

„Ще се наблегне върху контрола и качеството на материалите, които се използват. Ориентирали сме се към посока използване на добрите практики на всяка една община“, допълни Станков.

Средствата ще бъдат използвани, когато държавата предостави плана на Европейската комисия и той бъде одобрен.

През новия програмен период 2021 – 2027 г. България получава 16.7 млрд. евро (грантове) по линия на Многогодишната финансова рамка и още 12.2 млрд евро по новата програма "ЕС: Следващо поколение", от които 7.73 млрд. евро са грантове, а 4.57 млрд. евро – заеми. Новата програма на ЕС беше приета в отговор на коронакризата и целта е да помогне за възстановяване на икономиките. Другите средства, ако програмата бъде одобрена, са предвидени за Иновативна България – над 2.4 млрд. лв., като най-много средства – 712 млн. лв. са предвидени за модернизиране на образователните институции.

За Зелена България - близо 4.5 млрд. лв. от които са предвидените 3 млрд. лв. за програмата за енергийна ефективност на сградния фонд.

Около една пета от средствата (22%) са предвидени за инвестиции по третия стълб, наречен "Свързана България". - 2.67 млрд. лв. и ще бъдат инвестирани в дигитални, железопътни и пътни магистрали и във ВиК сектора.

За Справедлива България – над 2.5 млрд. лв.  най-голямата част от тях - около 1 млрд. лв., ще отиде за подпомагане на възрастните и най-нуждаещите се хора от уязвими групи.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Г
    Г
    10 -1
    22:54, 3 ное 2020
    Голямото крадене пак започва!
    • Д
      Д
      3 0
      20:02, 4 ное 2020
      Той не е спирало !
  • 2
    Х
    х
    3 0
    10:28, 6 ное 2020
    Да им снимам направията от първите санировки.
    Мангусти се учат да шпакловат и боядисват...
    Козерките на входовете са по 3-4 кв.м. и имат по четири пръста вода след дъжд.
Последни новини