-2 °C

Предвиждат се нови милиарди за саниране на сгради и въвеждането на енергоефективни системи в тях

Над 12 млрд. лева безвъзмездни европейски средства ще бъдат инвестирани в иновативна, зелена, свързана и справедлива България през следващите 6 години. Това са допълнителни средства от новия Инструмент за възстановяване и устойчивост на ЕС, който беше представен във връзка с коронакризата, но все още не е окончателно одобрен от европейските институции.

Най-много средства – над една трета (37%), са предвидени по втория стълб, наречен "Зелена България" – 4.5 милиарда лева.

От тях 3 млрд. лв. отиват по програмата за енергийна ефективност на сградния фонд. Те ще се инвестират не само в частни сгради, като добре познатата Национална жилищна програма, но и в публични и бизнес сгради.

Димитровград има готовност да започне изпълнение на дейности по саниране на 63 многофамилни жилищни сгради в бригадирския град при рестарт на програмата, заяви кметът на града в средата на годината, когато отново се заговори за възстановяване на програмата.

С парите, отпуснати по плана за възстановяване на Европейския съюз, ще продължи финансирането по националните програми за енергийна ефективност. Те са включени към стълб „Зелена България“ от Националния план за възстановяване и устойчивост. "Ще разширим програмата за енергийна ефективност, ще я надградим за да дадем шанс на тези сгради не просто да бъдат опаковани с изолация и дограма, а да бъдат поставени и източници за възобновяема енергия, на сградата или близост до нея, разбирайте соларни панели за производство на топла вода, фотоволтаични панели за производство на енергия - така гражданите да станат все по енергийно независими", заяви пред БНР зам.- министъра на енергетиката Жечо Станков.

„Ще се наблегне върху контрола и качеството на материалите, които се използват. Ориентирали сме се към посока използване на добрите практики на всяка една община“, допълни Станков.

Средствата ще бъдат използвани, когато държавата предостави плана на Европейската комисия и той бъде одобрен.

През новия програмен период 2021 – 2027 г. България получава 16.7 млрд. евро (грантове) по линия на Многогодишната финансова рамка и още 12.2 млрд евро по новата програма "ЕС: Следващо поколение", от които 7.73 млрд. евро са грантове, а 4.57 млрд. евро – заеми. Новата програма на ЕС беше приета в отговор на коронакризата и целта е да помогне за възстановяване на икономиките. Другите средства, ако програмата бъде одобрена, са предвидени за Иновативна България – над 2.4 млрд. лв., като най-много средства – 712 млн. лв. са предвидени за модернизиране на образователните институции.

За Зелена България - близо 4.5 млрд. лв. от които са предвидените 3 млрд. лв. за програмата за енергийна ефективност на сградния фонд.

Около една пета от средствата (22%) са предвидени за инвестиции по третия стълб, наречен "Свързана България". - 2.67 млрд. лв. и ще бъдат инвестирани в дигитални, железопътни и пътни магистрали и във ВиК сектора.

За Справедлива България – над 2.5 млрд. лв.  най-голямата част от тях - около 1 млрд. лв., ще отиде за подпомагане на възрастните и най-нуждаещите се хора от уязвими групи.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Г
  Г
  10 -1
  22:54, 3 ное 2020
  Голямото крадене пак започва!
  • Д
   Д
   3 0
   20:02, 4 ное 2020
   Той не е спирало !
 • 2
  Х
  х
  3 0
  10:28, 6 ное 2020
  Да им снимам направията от първите санировки.
  Мангусти се учат да шпакловат и боядисват...
  Козерките на входовете са по 3-4 кв.м. и имат по четири пръста вода след дъжд.

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
28 ное 2020
Последни новини