САЩ официално излизат днес от Парижкото споразумение за климата

Съединените щати официално излизат днес от Парижкото споразумение за климата, предаде ДПА.

Това ще стане в деня, когато се навършва една година, откакто администрацията на американския президент Доналд Тръмп уведоми ООН, че изважда страната от най-новия международен договор за ограничаване на глобалното затопляне. САЩ - най-голямата икономика в света и на второ място по парникови емисии след Китай - са първата държава, напускаща споразумението, подписано в Париж през 2015 г. от почти всички страни. Това на практика ще вкара администрацията на Тръмп в конфликт по въпроса за климата с всички основни американски съюзници и конкуренти, отбелязва ДПА.

Съединените щати напускат Парижкото споразумение на фона на президентските избори, на които президентът републиканец се изправя срещу кандидата на демократите Джо Байдън. Смятан за фаворит, Байдън обеща да присъедини незабавно Съединените щати отново към договора, ако бъде избран, отбелязва още ДПА.

Ройтерс припомня, че по време на кампанията за изборите през 2016 г. Тръмп обеща да извади САЩ от споразумението, което според него би навредило на американската икономика.

Група, представляваща европейски и американски инвеститори, чиито активи възлизат на общо 30 трилиона долара, призова Съединените щати бързо да се върнат към договора. В противен случай страната рискува да изостане в надпреварата за една по-зелена глобална икономика, предупреди базираната в Ню Йорк компания Блек Рок (BlackRock), която управлява най-големия портфейл от активи в света, предаде Ройтерс.

ДПА припомня предупрежденията на учени, че са необходими драстични действия, за да бъде предотвратено повишаването на средната температура на планетата с повече от 1,5 до 2 градуса по Целзий спрямо доиндустриалните равнища - целта, заложена в Парижкото споразумение. Ефектите от глобалното затопляне вече се усещат, с повишаване на морското равнище, природни бедствия и умиране на коралови рифове.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини