Япония регистрира икономически растеж от 21,4% през третото тримесечие

Япония регистрира икономически растеж от 21,4 процента на годишна основа през третото тримесечие на годината, предадоха световните агенции, като се позоваха на правителството.

Така третата икономика в света излезе от рецесията, в която бе изпаднала още преди пандемията от новия коронавирус, свивайки се три поредни тримесечия. Здравната криза само влоши ситуацията, като през второто тримесечие на годината японската икономика регистрира рекорден спад от 28,8 процента на годишна основа.
Растежът през тримесечието юли-септември е по-висок от очакваните средно от анализатори 18,9 процента. Той е бил движен от частните разходи и износа на стоки.

Добрата новина предизвика ръст на котировките на Токийската фондова борса през първия ден от работната седмица днес. Водещият индекс Никкей-225 се повиши с 1,6 процента за един час след началото на търговията.

През третото тримесечие на годината в Япония частното потребление е нараснало с 4,7 процента след спад от 8,1 процента през второто, а износът се е увеличил със 7 процента след понижение от 17,4 процента. Корпоративните инвестиции обаче са намалели с 3,4 процента - второ поредно тримесечие на спад, а вносът се е понижил с 9,8 процента през третото тримесечие след ръста от 2,2 процента през второто.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини